33. OBLJETNICA 119. BRIGADE 

FOTO / Labinski branitelji: "Ponosni smo i zadovoljni što smo uz ostale branitelje obranili i oslobodili Hrvatsku"

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Polaganjem vijenca kod središnjeg križa na Gradskom groblju, prigodnon svečanosti u Parku hrvtaskih branitelja u Labinu je minutom šutnje, polaganjem vijenca i svijeća obilježena 33. obljetnica 119. brigade HV u čijem je ssatavu djelovala i 3. Labinska bojna. Svečanosti su nazočili predstavnici Grada Labina, susjednih općina, Hrvatske vojske, braniteljskih udruga i onih proizašlih iz Domovinskog rata kao i civilnih udruga, Policije, JVP Labin, Društva J. B. Tito i drugi.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

U ime Vijeća udruge veterana "Klub 119. brigade HV" obratio im se i čestitao 33. obljetnicu osnivanja 119. brigade ZNG/HV, Davor Gregorović koji je bio ratni pomoćnik zapovjednika brigade a sada je brigadir u mirovini i dopredsjednik Udruge veterana kluba 119. brigade

- Svih smo trideset i tri godine ispunjeni neizrecivim ponosom i zadovoljstvom zato što smo imali tu priliku biti uz ostale branitelje kad nas je Hrvatska najviše trebala. Hvala vam svima na tome uz čestitku za današnju obljetnicu. Ujedno, koristim prigodu, zahvaliti svima nazočnima što ste svojim prisustvom na ovoj proslavi iskazali poštovanje prema 119. brigadi HV iz Istre i svim njenim pripadnicima, koji su je popunjavali s područja Puljštine, Rovinjštine, Labinštine i Buzeštine, rekao je Gregorović na početku te nastavio   

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

               

- Svečano i emotivno, slaveći život, s pijetetom prema onima koji su u temelje Domovine utkali sebe vjerujući u bolju Hrvatsku, prisjećamo se danas osnutka i ratnog puta 119. brigade Hrvatske vojske kao svjedočanstva o stvaranju i obrani hrvatske države voljom hrabrih pojedinaca. Suosjećamo s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i invalida, te čuvamo sjećanje na Domovinski rat kao simbol snage hrvatskog naroda i domoljublja hrvatskog vojnika. Upravo na tom tragu, želim istaknuti pozitivnu ulogu i značaj udruge veterana 119. brigade "Klub 119. brigade HV", koja baštini identitet, tradiciju, ratni put i vrijednosti koje smo stvarali kroz našu brigadu te pozitivne emocije koje i danas dijelimo s ljudima koji su bili njeni pripadnici. Pozivam vas zato da svojim inicijativama damo svoj konstruktivan doprinos u zajednici, da gradimo pozitivan stav i vjeru u hrvatsku državu, da se zauzmemo za daljnji razvoj hrvatskog društva i za opće dobro svih građana naše zemlje, rekao je između ostaloga Gregorović te istaknuo kako je povijest 119. brigade Hrvatske vojske u Domovinskom ratu povijest naših nadanja, entuzijazma, samopožrtvovnosti, hrabrosti, domoljublja, ali i strahova, pogrešnih procjena i drugih, ljudskih slabosti.

-To je ujedno vojna i povijest rata, onako kako ga je osjećalo preko šest tisuća ljudi, muškaraca i žena koji su prošli kroz postrojbe 119. brigade, a samim tim to je ujedno i povijest jednog naraštaja istarskog stanovništva. Zato smo ponosni što smo bili pripadnici 119. brigade Hrvatske vojske koja je za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog i zbog dodjele najvišeg istarskog godišnjeg priznanja Grba Istarske županije uz mnoge druge nagrade, priznanja i imenovanja ulica u gradovima i općinama mobilizacijskog razvoja ratne postrojbe, te čvrsto uvjereni da će uspomena na njenu upornost i spremnost na izvršenje ratnih zadaća, u izrazito nepovoljnim vojnim, zemljopisnim i klimatskim prilikama, ostati primjer i putokaz kako se čuva i bori za ono što jednostavno zovemo – Domovina, dodao je Gregorović.            

-Upravo vi danas nazočni veterani, pravi ste i autentični, iskonski svjedoci vremena o kojemu treba pričati i prenositi ga budućim naraštajima. S osobitim pijetetom prisjećamo se sedam pripadnika brigade koji su svoje živote položili na oltar domovine, kao i trideset osam ranjenih. Budimo danas ispunjeni srećom i zadovoljstvom, proslavimo dostojanstveno trideset i treću obljetnicu osnutka naše brigade i radujmo se novim postignućima na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, zaključio je Davor Gregorović čestitajući svima Dan osnutka 119. brigade Hrvatske vojske.

Nazočnima se u ime Grada Labina i susjednih općina obratila i 33. obljetnicu osnivanja 119. brigade čestitala Federika Mohorović Čekada, zamjenica labinskog gradonačelnika koja se prisjetila da je prije mjesec dana ovaj isti sastav svečano obilježio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

-I kao i mnogo puta tijekom jedne godine, kad obilježavamo važne datume iz naše bliže ili nešto dalje povijesti, spominjali smo i isticali, više od svih, naše branitelje – 119. brigadu Hrvatske vojske, posebice iz labinske bojne na koju smo ponosni i koju, bez lažne skromnosti, možemo i moramo hvaliti, spominjati i bez čije prisutnosti na ovim prostorima, vjerojatno ni povijest ne bi bila ista. Danas stojimo pred ovim spomenikom s dubokim poštovanjem i zahvalnošću u srcima, kako bismo odali počast hrabrim braniteljima 119. brigade Hrvatske vojske koji su riskirali, a neki i položili, svoje živote za slobodu i budućnost naše domovine, našeg grada.

Ovaj čin polaganja vijenaca nije samo simbol sjećanja, već i znak našeg trajnog obećanja da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena. Hrabrost, nesebičnost i ljubav prema domovini kojom su nas zadužili obvezuju nas da nastavimo graditi društvo mira, jedinstvenosti i solidarnosti, onakvo kakvo su oni sami sanjali i za koje su se borili, svakodnevno riskirajući svoje živote. Velika mi je čast i zadovoljstvo stati pred vas i u ime Grada Labina i općina Labinštine reći jedno veliko hvala za sve što ste učinili za našu domovinu.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Svaki put kažem, i danas ću ponoviti, da i naše najmlađe trebamo učiti o hrabrosti i odvažnosti 119. brigade Hrvatske vojske, uz nadu da će njima ipak životne okolnosti dopustiti da žive u miru, jer su sloboda, mirotvorstvo i vladavina prava danas neke od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava. Neka tako ostane još dugo, ne samo u slovu Ustava, već u našim djelima i kolektivnoj svijesti, nas i naših građana, rekla je Mohorovič Čekada. Svoj doprinos obilježanju svirkom na saksofonu dao je i maestro Franko Ružić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter