Otvorena sezona lova

FOTO / Rekordna posjećenost potrage za bijelim tartufom - najskupljom gljivom na svijetu

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Dobar ulov i tartufarenje na održiv način, poželio je tartufarima predsjednik Udruge tartufara "Istra" Darko Muzica, otvarajući sezonu lova na istarski bijeli tartuf, najskuplju podzemnu gljivu na svijetu. Već tradicionalno, tartufari i njihov gosti okupili su se ispod sela Ipši, kod raskrižja Gradinje - Livade.

Dodatna zaštita

Sezona bijelog tartufa Tuber magnatum Pico traje od 1. rujna do 31. prosinca, a njen početak tartufarska udruga obilježava početkom rujna, jutarnjim okupljanjem u Motovunskoj šumi.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Nije slučajno odabrana upravo ova lokacija kod tabele Motovunska šuma posebni rezervat šumske vegetacije, gotovo na tromeđi općina Motovun i Oprtalj te Grada Buzeta. Cilj je povezivati ljude ne razdvajati jer tartuf ne poznaje granice i zato čuvajmo ga kako bi i dalje tartufarili, poručio je Muzica.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Načelnika Općine Motovun Tomislava Pahovića veseli da iz godine u godinu raste broj sudionika na otvaranju lova na tartufe što znači, kazao je, da Udruga tartufara radi kvalitetan posao, kako na promociji, tako i na zaštiti tartufa.

Na te se riječi nadovezao gradonačelnik Buzeta grada tartufa Damir Kajin te rekao da treba razmišljati kako dodatno zaštititi staništa ove skupocjene delicije.

- Nije to posao samo lokalne samouprave, niti samo nadležne šumarije, nego je to naprosto posao i resornih ministarstva i svih onih koji se trude, ulaze u šumu i znam da upravo oni na tome i najviše rade. Kada sam prije nekoliko godina pitao turističke djelatnike po čemu je u kulinarskom smislu Istra najprepoznatljivija, kazali su da je upravo po tartufima.

Tartuf je mnogim obiteljima na ovim prostorima omogućio zavidan materijalni status i želim vjerovati da će tako biti i ubuduće. Učinimo sve što je u našoj moći da se zaštite staništa i da se Istra i ubuduće prepoznaje po tartufu, poručio je Kajin.

Leo Bazjak, načelnik Općine Oprtalj, u čijem su sastavu Livade - centar svijeta tartufa, naglasio je kako je Motovunska šuma jedan veliki resurs, vrijednost koja ne samo povezuje jedinice lokalne samouprave, nego i ljude koji tartufare, stoga treba staviti veliki naglasak da se očuva i ostane i za daljnje naraštaje.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Već su tradicionalno, nakon jutarnje zdravice, zainteresirani posjetitelji, svi koji su uspjeli prijaviti se za sudjelovanje u prvom ovosezonskom lovu na bijeli tartuf, zajedno s tartufarima i njihovim psima proveli sat, dva u Motovunskoj šumi.

Iako se ove godine uvelike povećao mogući broj sudionika na čak petnaest grupa, zanimanje za prvi ovosezonski ulazak u Motovunsku šumu, najpoznatije stanište bijelog tartufa, nadmašilo je sva očekivanja.

- Definitivno je to najveći interes do sada. Neovisno što smo predvidjeli veći broj ekipa i što smo uveli kotizaciju, prijave smo zatvorili u roku od dva dana. Stvarno je nezgodno bilo odbijati ljude koji su željeli prisustvovati.

Svaki od petnaest četveročlanih timova koliko ih se natjecalo za pronalazak najvećeg i najljepšeg tartufa, predvodio je jedan tartufar, a ukupno šezdesetak sudionika stiglo je iz gotovo cijele Hrvatske, Dalmacije, Slavonije, Istre, Rijeke, Zagreba..., a od inozemnih iz Italije, Mađarske, Austrije, Njemačke, istaknuo je potpredsjednik Udruge tartufara "Istra" Ivan Vukadinović.

Na pitanje kakva su mu očekivanja od ovogodišnje sezone bijelog tartufa, kazao je da će teško ova biti bolja od prošlogodišnje s obzirom na vremenske prilike.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Mislim da će sezona kasniti. Još je uvijek previše vruće za ulazak u šumu pa će se, što se tiče aktivnog tartufarenja, pričekati petnaestak, dvadesetak dana, ako ne i više. Suša možda neće utjecati na sezonu jer svi govore da su kada su ljeti bile sušne godine, bile dobre sezone. Nama je važno da imamo dovoljno kiše u svibnju i lipnju, a toga je ove godine bilo i previše i upravo zato ne znamo kakva će biti sezona, kazao je Vukadinović.

- S obzirom da je bila velika suša, sezona će vjerojatno biti lošija nego lani, ali kako to uvijek kažem - brojit ćemo oko Božića, mišljenja je Boris Božić iz Buzeta koji je s 45 godišnjim tartufarskim stažem među starijim aktivnim tartufarima.

Ovosezonska očekivanja

Ekipu broj trinaest, koje li simbolike, predvodio je 33- godišnji tartufar Noel Dušić iz Pazina koji se s psima bavi punih trinaest godina, a intenzivnije tartufari zadnjih pet godina i to isključivo u Motovunskoj šumi. Ovosezonska očekivanja također su mu pomalo pesimistična.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- U svibnju i lipnju palo je dosta kiše, a potom je uslijedio dvomjesečni toplinski val tako da je od sezone teško nešto previše očekivati, ali pričekat ćemo da priroda napravi svoje pa da budemo pametniji, kazao je Noel koji tartufari s dva psa pasmine Lagotto Romagnolo iz istog legla, s Terrom i Batom.

U njegovom timu broj trinaest našla se je obitelj Orlić iz Rijeke, supružnici Tomislav i Arijana, njihov sin Matija i kćer Antonija. Simpatična riječka obitelj drugi je puta sudjelovala na otvaranju sezone lova na tartufe.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Bilo nam je jako lijepo pa smo se odlučili vratiti se. To je stvarno nešto posebno, nešto čega nema ni u Europi, a vjerojatno ni u svijetu, kazao je Tomislav. U Motovunsku šumu došli su s kućnim ljubimcem, pudlom Tobijem.

- Nije tartufar, ali tko zna možda nas iznenadi, našalili su se Riječani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter