životinje su žedne

VIDEO / Suša u Istri uzrokovala nedostatak vode u lovačkim koritima. Apel lovcima i lokalnoj zajednici

| Autor: Glas Istre, Petar Radovan / Istramet
(Foto: LU Golub)

(Foto: LU Golub)


Ljeto ne pokazuje znakove posustajanja, a iako smo na pragu rujna, suša je sve izraženija, piše Istramet.

Suša je uzrokovala ozbiljan nedostatak vode u prirodnim izvorima koje su u većem dijelu Istre svedene na većinom slabo održavane lokve, nerijetko ostavljajući divlje životinje bez izvora vode.

U ovakvim uvjetima, održavanje i redovito punjenje lovačkih korita postalo je ključno za njihovo preživljavanje, stoga treba apelirati na lovce da nadopune svoja korita.

Usred bijela dana životinje nerijetko dolaze na korita, pošto su lokve uglavnom presušile:

Iako lovci diljem Istre poduzimaju sve moguće mjere kako bi osigurali da životinje imaju pristup vodi kroz održavanje tisuća korita, ima i dosta korita bez vode, stoga je važno apelirati na sve vlasnike da kontroliraju svoje lokacije. Isparavanje vode je iznimno brzo, stoga plića korita mogu presušiti u vrlo kratkom periodu.

Ovaj posao zahtijeva mnogo truda, ali je neophodan kako bi se spriječilo ugibanje životinja koje nerijetko prilaze ljudskim naseljima u potrazi za vodom.

Osim lovačkih korita, koja su često jedini preostali izvor vode za divlje životinje, suša je dodatno naglasila važnost održavanja tradicionalnih lokvi, koje su kroz povijest bile ključne za opskrbu vodom u mnogim dijelovima Istre.

Nažalost, mnoge od ovih lokvi su presušile, što dodatno pogoršava situaciju za životinje. Stoga je održavanje i njihova obnova jednako važna kao i briga o lovačkim koritima, za što se treba pobrinuti i lokalna zajednica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter