MATEMATIKA ZA 5

FOTO / Ljetna škola matematike u Roču jedini je takav program u Istri, a i šire 

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimilia Gordana Čalić Šverko)

(Snimilia Gordana Čalić Šverko)


Ljetna škola matematike »Matematika za 5« u sedmom je izdanju okupila u Roču 55 učenika od četvrtog do osmog razreda iz sedamnaest osnovnih škola iz Istre, Opatije, Viškova pa sve do okolice Zagreba, najviše s područja Grada Poreča. Glagoljaški gradić i Područna škola Roč, Osnovna škole »Vazmoslav Gržalja«Buzet, u srpnju su ugostili 31. saziv Male glagoljaške akademije »Juri Žakan«, a u kolovozu mlade matematičare. Osnovci su od 19. do 23. kolovoza, tijekom petodnevnog ljetnog programa, prave ljetne matematičke avanture, matematiku, ali i fiziku i informatiku, usavršavali na zabavniji i kreativniji način.

Pravilo bez mobitela

Organizatori, Matematičko društvo »Istra« iz Pule i Osnovna škola »Vazmoslav Gržalja«Buzet, uz kotizaciju i financijsku podršku donatora i sponzora, učenicima su osim jutarnjih i poslijepodnevnih predavanja i radionica, organizirali večernje aktivnosti, u obliku društvenih i sportskih igara, obilazak glagoljaškog gradića Roča i najmanjeg grada na svijetu Huma, posjet Dječjoj kući, Astronomskom centru i Fakultetu za matematiku u Rijeci.

(Snimilia Gordana Čalić Šverko)(Snimilia Gordana Čalić Šverko)

(Snimilia Gordana Čalić Šverko)(Snimilia Gordana Čalić Šverko)

Održana su i brojna predavanja, među njima predavanje Krešimira Čanića o umjetnoj inteligenciji, kao i predavanje Korada Korlevića, jednog od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan. U realizaciji programa sudjelovali su nastavnici iz Istarske i Primorsko goranske županije i Zagreba, ukupno tridesetak voditelja radionica, predavača i volontera. Po prvi puta u realizaciju ljetne škole matematike uključili su se i volonteri, četiri srednjoškolca iz Poreča, Pazina i Pule: Sonja Rajko, Tena Mihoković, Mihael Bertetić i Nikola Dujmović.

- Ljetna škola matematike spaja istomišljenike, učenike sličnih mentaliteta i ljubitelje matematike. Cilj je, uz popularizaciju matematike, potaknuti sudionike na druženje i razgovor čineći to u ambijentu predivnog srednjovjekovnog grada Roča. Ova će škola pobuditi prirodoslovni duh i želju za napredovanjem te širenjem svojih znanja kako to dokazuju i dugogodišnji zadovoljni polaznici. U ovogodišnjem izdanju također je vrijedilo pravilo bez mobitela. Osnovci su mobitel mogli dobiti na pola sata ujutro i navečer da se jave roditeljima, kazala je Petra Mates, nastavnica matematike u Strukovnoj školi Eugena Kumičića u Rovinju.

(Snimilia Gordana Čalić Šverko)(Snimilia Gordana Čalić Šverko)

Ročka matematička škola, jedini je takav ljetni program u Istri, moguće i u Hrvatskoj, svojevrsni ljetni matematički kamp za nadarene matematičare, ali i sve koji žele produbiti znanje. Za ovogodišnje izdanje vladao je veliki interes.

- Javilo se više učenika nego što se zbog prostornih i organizacijskih uvjeta u Područnoj školi Roč moglo primiti, prenijela je Tanja Mihoković, učiteljica matematike i informatike OŠ Tar-Vabriga.

Ispunjena očekivanja

Ravnateljica buzetske osnovne škole i profesorica matematike i fizike Jadranka Bartolić Muzica, koja je među pokretačima ovog ljetnog programa, kazala je kako je ovaj koncept ispunio njena očekivanja.

- Puno je radionica, u učionicama i na otvorenom, i to je djeci jako zanimljivo jer im se na drugačiji način prezentira matematika i gdje sve ona može biti itekako korisna, naglasila je Bartolić Muzica.

(Snimilia Gordana Čalić Šverko)(Snimilia Gordana Čalić Šverko)

Mladi matematičar Ivor Kocijančić iz Tara koji će na jesen u šesti razred Osnovne škole Tar-Vabriga po prvi je puta sudjelovao u ljetnoj školi matematike, zajedno sa starijom sestrom Evitom.

- Učili smo različite stvari, nismo bili usredotočeni samo na matematiku već i na fiziku. Jako je zanimljivo i vjerojatno ću se vratiti i dogodine, povjerio nam je Ivor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter