RIBLJI STREET FOOD

Prvi Hook&Cook festival u središnjoj Istri: Pedoć on toć, tuna, srdele i fiš-paprikaš

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Hook&Cook festival, mali gastro pokret koji spaja ljubav prema moru, dobroj hrani i dobroj glazbi, po prvi je puta s priobalja iskoračio na kontinent. Ali kakav. U središnju Istru, u prekrasan ambijent Bara kod Cerovlja, idealnu lokaciju za degustaciju morskih specijaliteta i slatkovodne ribe. Poput svojevrsnog opuštajućeg piknika uz zelenilo vode i vegetacije, u hladu topola.

Destinacija za sportski ribolov

Kolovoški festival pokazao se kao prava poslastica za sve ljubitelje ribljega street fooda, a za svoju je kontinentalnu premijeru održanu u organizaciji Turističke zajednice središnje Istre, te partnere, Općinu Cerovlje i Športsko ribolovno društvo Pazinčica, a uz potporu Hrvatske turističke zajednice, vruće kolovoške subote ponudio jelovnik inspiriran morskom i slatkovodnom ribom: tuna cheeseburger, pedoć on toć, srdele on gradele i fiš-paprikaš. Ima ih koji su probali sve poput supružnika Josipović iz Pule, Kristinu je oduševio tuna cheeseburger, a Željka fiš-paprikaš.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Pravo vodno bogatstvo kod Cerovlja, najpoznatije i ribom najbogatije vode u središnjoj Istri, malo je koga ostavilo ravnodušnim. Obuhvaća osam bara koje se prostiru na gotovo 17 hektara s time da ŠRD Pazinčica gospodari i okolnim zemljištem.

- Na ovoj se lokaciji kopala glina za potrebe ciglane u Cerovlju, pa ih nazivamo barama, a u drugim dijelovima Hrvatske gdje se kopao šljunak, su šljunčare. U Cerovlju su nam rekli da ih nazivaju kave, kazao je predsjednik Pazinčice Dean Velenderić. Otkrio je da svaka bara ima svoj naziv i svoja pravila.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Turistička zajednica središnje Istre oglašava slatkovodni ribolov jer »zbog svoje blage klime, Istra je jedno od rijetkih mjesta u Europi gdje ribe grizu čak i zimi kada je drugdje ribička sezona već davno gotova«, pa ŠRD-u Pazinčica dolaze i turisti. Često na jedan ili tri dana, imaju jednodnevne i trodnevne dozvole, ali generalno bi voljeli da postanu odredište za sportske ribolovce koji dolaze na sedam dana, kampiraju i uživaju u ribolovu. Bare kod Cerovlja destinacija su za sportski ribolov, ali se promoviraju i kao outdoor destinacija, mjesto gdje ljudi mogu voziti bicikl, trčati, hodati, ili naprosto uživati u prirodi.

Jedan od glavnih događaja festivala bilo je kulinarsko natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša. Prvi je bio Dejan Dević, član ŠRD Pazinčica, drugi Ivica Dokić iz Virovitice, član prijateljskog ribolovnog društva, i treći Robert Miljak iz ŠRD Pazinčica. S obzirom da riba iz cerovljanskih Bara nije toliko dobra jer dosta je mulja, za ovu prigodu nabavljena je riba iz Dunava i Drave. Pripremljena su tri kotlića s oko 50 litara fiša kojeg su posjetitelji mogli besplatno degustirati te dati prilog za poribljavanje Bara.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Robert Miljak iz Vukovara, jedan od najmlađih zatočenika logora u Vukovaru, koji danas živi na relaciji Pula - Poreč, povjerio je da je fiš-paprikaš pripremao tridesetak puta, ali sada prvi puta za veći broj posjetitelja pa je imao malu tremu. Za dobar fiš paprikaš važno je imati domaću papriku po mogućnosti baranjsku, crvenu, sitno mljevenu, i riječnu ribu.

- Imali smo sreću pa smo nabavili dunavskog šarana i soma, a poželjno je imati i štuku. Fiš mora biti ljut svakako jer inače to nije to, kazao je te dodao da je cilj ovog prvog »kontinentalnog« Hook&Cook festivala, da se uz morsku, prezentira i slatkovodna riba.

Hook&Cook ekipa Siniša Pavlović i Marko Domgjoni, nadovezali su se te rekli da je gastro koncept Hook&Cook krenuo 2016. godine, te je do sada isključivo bio vezan uz priobalje. Samu ideju pokrenuli su ribari kako bi se lokalni ulov pripremao na licu mjesta.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Ovaj prvi izlet na kontinent napravili smo na poticaj direktorice TZ-a središnje Istre Sanje Kantaruti koja je prepoznala cijeli taj naš koncept. Konačno, zašto bi se fokusirali samo na morsku ribu kada možemo imati i slatkovodnu. Opet je to promocija hrvatske ribe, i općenito ribolova i ribarstva. Pripremili smo oko 80 kilograma dagnji, oko 50 kilograma srdela i 360 porcija tune. Lokacija je predivna, iskreno nisam znao da je središnja Istra ovako lijepa i da ima takvih predivnih mjesta, izjavio je Marko.

Spoj riječnog i morskog

U Općini Cerovlje objeručke su prihvatili inicijativu Turističke zajednice središnje Istre, i nadaju se, naglasio je načelnik Elvis Šterpin, da će festival ribljeg street fooda postati tradicija. Urbanističkim planom uređenja sportsko rekreacijska zona Bare ima sportski dio sadržaja, a ima i turistički označen u samom UPU-u, s velikim potencijalom u budućnosti.

- Uspjeli smo u središnju Istru dovesti jednu renomiranu manifestaciju koja inače gostuje u najpopularnijim turističkim odredištima na obalnom dijelu Istre, koja ima već izgrađeni imidž, i sama po sebi privlači određeni broj posjetitelja, a ono na čemu cijelo vrijeme radimo je prepoznatljivost središnje Istre, odnosno promoviranje, jer najteži je prvi korak, da ljudi uopće dođu ovdje i da vide koliko je lijepo.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

I kada na bilo koji način dođu i vide koliko je lijepo, onda možemo dalje raditi i svoje manifestacije koje su vezane više uz ruralni ambijent i koji imaju više veze sa središnjom Istrom, ali ovo je jedan spoj na prekrasnim Barama Cerovlje, spoj street fooda riječnog i morskog, i dodatno, ljudi mogu degustirati morske delicije u unutrašnjosti Istre nije čest slučaj. Pedoći su se prvi puta mogli jesti na ovoj lokaciji i mogu prenijeti anegdotu da su turisti iz Amerike pitali da li se pedoći uzgajaju u cerovljanskim Barama, kazala je direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti.

Posjetitelji su tijekom poslijepodnevnih sati uživali u energičnim setovima DJ-a Nemanje, a u večernjim u nastupu popularnog benda Gustafi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter