VALTER GLAVIČIĆ

Povodom Dana Grada: Intervju s labinskim gradonačelnikom o projektima, planovima i funkcioniranju gradske uprave

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Grad Labin ovih dana obilježava svoj Dan, a večeras će se u 19 sati pored obnovljenog Spomenika Rudaru borcu održati svečana sjednica Gradskog vijeća. Tim povodom razgovarali smo s labinskim gradonačelnikom Valterom Glavičićem i pitali ga što je napravljeno od prošlogodišnje proslave Dana grada do danas i je li zadovoljan?

Izgrađen Dom za starije

- Prije svega, uspjeli smo izgraditi Dom za starije Labin, ishodovati uporabnu dozvolu, otvoriti ustanovu, te dobiti licencu za obavljanje socijalnih usluga. Nadalje, proveli smo natječaje za zaposlene, popunili sva potrebna radna mjesta te, najbitnije od svega, već smo krajem ožujka uspjeli primiti prve korisnike. Da je to iziskivalo strašno puno truda i energije definitivno je istina, ali važno je reći da je to najveća investicija Grada Labina u novijoj povijesti i da je Grad Labin samostalno osnovao ustanovu i 100%-tni je vlasnik. Od osnivanja Grada Labina kao jedinice lokalne samouprave početkom devedesetih ovo je bio najiščekivaniji projekt, i ponosan sam da je upravo ova generacija gradske uprave sa mnom na čelu imala petlje to napraviti.

Dugo godina labinska sportska infrastruktura bila je na začelju po opremljenosti u Istri. Nakon izgradnje sportskog centra »Franko Mileta«, te natkrivanja boćarskog igrališta u centru grada, na red je došao i najmasovniji sport na području grada - nogomet. U dogovoru s agilnom sportskom zajednicom sve snage usmjerili smo u rješavanje problema nedostatka pomoćnog nogometnog igrališta s pratećom infrastrukturom na Vinežu. Potpuno novi objekt gradi se užurbano i do kraja ove godine naš omladinski pogon dobiva uz novi travnjak s umjetnom podlogom i objekt s četiri svlačionice, tribinama za 128 gledatelja, pristupnom prometnicom i parkingom. Naši nogometni klubovi dobit će vrhunski objekt, a time su zaokružena ulaganja u revitalizaciju sporta na području Grada.

(Foto: Grad Labin)(Foto: Grad Labin)

Priprema izgradnje novog dječjeg vrtića na Vinežu u potpunosti je kompletirana. Ishodovana je građevinska dozvola, sproveden je postupak javne nabave i u utorak, 20. kolovoza, potpisujemo ugovor o izgradnji objekta. Time će se do rujna 2025. godine u potpunosti stvoriti uvjeti da svaka obitelj upiše svoje dijete u vrtić (taj zahtjev je već sada ispunjen), ali i u jaslice. Povećavamo broj kapaciteta jasličke djece već od upisa za pedagošku godinu 2025./2026. Vjerujem da ste primijetili da je veliki trud zadnjih mjeseci utrošen u asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području naselja Labin, ali i svih ostalih labinskih naselja. Sve to je dogovoreno sjajnom suradnjom s mjesnim odborima gdje je na sastancima s njihove strane najčešći upit bio upravo u smjeru sanacije labinskih ulica i prometnica prema Rapcu, Kapelici, Vinežu, Presici, Ripendi, Rogočanima i Bartićima.

Uspjeli smo nakon 43 godine smoći snage i odlučnosti da dovršimo Spomen prostor rudaru i rudaru-borcu na Zelenicama. Vjerujem da smo svi svjesni da je grad Labin nastao na žuljevima naših rudara i na njihovoj teškoj muci. Time u samom centru grada dobivamo uređen prostor posvećen upravo njima bez kojih Labin ne bi bio ono što je danas. Sam čin otvorenja, večeras je u sklopu svečane sjednice gradskog vijeća Grada Labina.

Labinjani su se uvijek znali izboriti za svoje. Upravo tako zajedničkom akcijom Lige protiv raka, Udruge Mendula, kompletnog labinskog gospodarstva, labinskih općina te Grada Labina koji je koordinirao akciju, labinski Dom zdravlja ima u funkciji novi mamograf s tomosintezom. Mamograf je u funkciji od početka siječnja i jedini smo istarski grad koji se samostalno odlučio na nabavku mamografa za svoje, majke, supruge i kćeri.

(Foto: Grad Labin)(Foto: Grad Labin)

Što je bilo u planu, a nije realizirano?

- Početkom 2023. godine, Gradu Labinu kao jednom od samo 22 odobrena projekta na razini države, odobren je dosad najveći iznos bespovratnih sredstava za jedan projekt – čak 398.168,43 eura (3 milijuna kuna) za projekt revitalizacije parka Pineta oko starogradske jezgre. Sveukupan projekt procijenjene je vrijednosti 735.699,12 eura te su odobrena sredstva za sufinanciranje veća od 54 % cijele ove velike i važne investicije. Sufinanciranje je osigurano putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javnoga poziva za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama. Međutim, nismo krenuli u radove jer je park Pineta u vlasništvu Republike Hrvatske i za nastavak projekta prethodno se uređuju imovinsko-pravni odnosi između Grada i Republike Hrvatske.

Koji su projekti i planovi pred Gradom Labinom u bliskoj i daljnjoj budućnosti?

- Osim izgradnje sportskog centra i izgradnje dječjeg vrtića na Vinežu potpisan je ugovor za izgradnju raskrižja u Omladinskoj ulici u Rapcu. Odmah iza turističke sezone započinju radovi koji uključuju izgradnju dvostrukog kolničkog traka, nogostupa, sustav oborinske kanalizacije i horizontalne i vertikalne signalizacije. Na naselju Kature na više od 18.500 četvornih metara stvaramo novi urbani park s više od 8.000 stabala, sadnica i trajnica, a za ovu namjenu osigurano je bespovratnih 350.000 eura. Osim toga, pojačavamo investiranje u asfaltiranje cesta po gradu i okolici, pojačavamo izgradnju javne rasvjete po svim labinskim naseljima te sve činimo da krene revitalizacija Pinete u starogradskoj jezgri.

U svibnju je započelo asfaltiranje u Ripendi prvoga djela proširene prometnice za Gornji Rabac, te ćemo ostatak asfaltiranja izvršiti nakon turističke sezone kako bi ova prometnica u potpunosti bila sigurnija za sve sudionike u prometu kako prema Rapcu tako i prema Ripendi. U tijeku su radovi na obnovi osnovne škole Matija Vlačića. Za taj projekt smo u svibnju raspisali nabavu u vrijednosti od 100.000 eura. Radovi će biti gotovi do sredine listopada. U tijeku je projektiranje rekonstrukcije zgrade bivšeg »velikog« kupatila na Pijacalu. Vjerujemo da ćemo kompletno financiranje rekonstrukcije osigurati putem natječaja Fonda za pravednu tranziciju. Cjelokupni iznos radova je preko 7 milijuna eura.

Koji su problemi prisutni u funkcioniranju gradske uprave? Čime ste zadovoljni, a čime niste?

- Zadnjih par godina u gradskoj upravi izvedeno je kompletno pomlađivanje rukovodećih kadrova čime je u zgradu ušla nova energija. Kao pozitivan primjer tranzicije kadrova navest ću niz natječaja na kojima smo preko odjela za europske projekte i gospodarstvo povukli sredstva za rekonstrukciju labinskoga šohta, zatim za izgradnju nekoliko dječjih igrališta po gradu (Vinež, Rabac u Lošinjskoj i Rabac u Martinuzzijevoj ulici, Presika, Ripenda i Kature). Također, povukli smo 350.000 eura za novi Park na Katurama, kao i 398.000 eura za revitalizaciju urbane park šume Pineta. Sustav je pokazao da se može nositi sa zahtjevima vremena, ali pred njim je još puno iskušenja. Provedena je tranzicija rukovodećih mjesta u gotovo svim gradskim ustanovama gdje je sada prosjek godina na rukovodećim mjestima između 40 i 45 godina. Problem cijelog javnog sektora je neatraktivnost radnih mjesta, ali vjerujem da ćemo kroz iduće razdoblje upravo dodatnim povećanjem plaća uspjeti povećati broj zainteresiranih koji se javljaju na natječaje za gradsku upravu i ustanove.

Jeste li zadovoljni s funkcioniranjem gradskih tvrtki?

- Dvije najveće gradske tvrtke su KP 1. Maj i Vodovod Labin. Komunalno poduzeće ulaže velike napore kako bi Labin i ostala naselja bili čisti i uredni. I oni muče muku s nedostatkom operativnog kadra, ali mislim da svi možemo biti sretni i ponosni na kojoj je razini čistoća grada. Labinski Vodovod je preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti uspio privući 1.300.000 eura i starta u rujnu s izgradnjom crpne stanice Sveti Anton čime će se osigurati stabilna vodoopskrba Labinštine za iduća desetljeća. Aglomeracija Labin-Raša-Rabac je spremna, kompletiraju se građevinske dozvole, riješena je problematika za izgradnju pročišćivača na lokaciji Vlaška. Idući mjesec raspisuje se nabava za prvu etapu tešku preko 43 milijuna eura, tako da radovi kreću u proljeće ili ljeto iduće godine. Dvije manje tvrtke, Labin stan i Labin 2000, stabilne su u svome poslovanju.

Kakvo je stanje s komunalnom infrastrukturom i koji su tu planovi, hoće li i kada Labin dobiti zaobilaznicu za Rabac i lukobran?

- Cesta koja je na ulazu u Labin, državna je cesta DC66 i u direktnoj je nadležnosti Hrvatskih cesta. Potom, prometnica koja vodi od kružnoga toka prema starom gradu pa sve do Rapca nadležnosti Županijske uprave za ceste. Rješenje je napraviti projekt koji će spojiti te dvije prometnice. Ideja je projekt podijeliti u dvije faze. Faza jedan bi bila na potezu od Formule preko livade, preko Čekadi, do ceste za Rabac, kod Due Fratelli. Za tu fazu treba riješiti imovinsko-pravne odnose, što nije jednostavno.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Tada bi u prvoj fazi imali dvije magistrale, žile kucavice, kroz glavnu ulicu Zelenice, te kod Konzuma, Istarskom ulicom do kružnog toka kod Formule, pa preko Čekadi, zaobilazno do ceste za Rabac. Rasteretio bi se rotor ispod Starog grada koji je obično usko grlo gdje se spajaju turisti koji dolaze iz Rapca, ali i iz Starog grada. Druga dionica, duža dionica, išla bi od te točke pa sve do zavoja na Katurama, što također zahtjeva poseban projekt. Investicije su to koje su jedan od prioriteta ove gradske uprave u smislu pripreme dokumentacije, obilazaka svih nadležnih institucija uključujući i Županiju, i što je najbitnije, mora biti zajednička investicija države, Županije i Grada Labina.

Lukobran u Rapcu

Lukobran je također kapitalna investicija. Prije sedam godina vrijednost je bila procijenjena na preko 10 milijuna eura, a danas je to zbog inflacije sigurno 20 milijuna eura. Takvu investiciju Grad Labin ne može sam provesti. Došli smo do faze da smo u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i veza napravili izmjenu i dopunu građevinske dozvole, znamo da je jedan od tri prioriteta Županije lukobran u Puli, lukobran u Rovinju i lukobran u Rapcu. Bitno je naglasiti da lukobrani nisu projekti koje rade gradovi nego je upravljanje lučkom infrastrukturom u nadležnosti Županije. Vjerujem da ćemo u daljnjim kontaktima i aktivnostima sa Županijom i nadležnim Ministarstvom u sljedećem razdoblju ozbiljno prionuti izgradnji našeg lukobrana. Lučka uprava Rabac se javila na poziv za sufinanciranje unapređenja lučke infrastrukture i komunalne vezove. Rezultati ovog natječaja koje je raspisalo ministarstvo mora, prometa i infrastrukture bit će poznati do kraja ove godine.

Kakva je suradnja s oporbom, što kažete na situaciju u gradskom SDP-u?

- Suradnja je najbrži put do uspjeha, a ona je sa svim akterima unutar gradskog vijeća na zadovoljavajućoj razini. U većini projekata nalazimo zajednički jezik, a od oporbe dobivam konstruktivne prijedloge i upite. Razvoj grada i poboljšanje kvalitete života građana svima nam treba biti na prvom mjestu prioriteta, tako da svim članovima gradskoga vijeća i ovim putem zahvaljujem na kvalitetnom i predanom radu. Što se tiče gradskog SDP-a, trenutno nemaju vijećnika u gradskom vijeću, tako da naše službe čekaju da podružnica SDP-a Labin odabere zamjenu na mjesto koje je SDP izborio na prošlim izborima.

Zašto Grad Labin kao ostali gradovi u Istri ne gradi POS stanove?

- Svaki javni natječaj za POS, ne samo u Labinu, nego i u Hrvatskoj, pokazuje da su cijene na tržištu nabildane, prenapumpane i prevelike. Ako netko gradi kuću i sam rješava nabavu i traži izvođača, cijena kvadrata je 20 do 30 posto niža nego POS-ova, jer se cijeli ovaj poticaj koji daje država prelije u cijenu i zato mislim da je ovaj koncept promašen. Grad Labin je među prvima pokrenuo koncept podjela gradskih parcela s pravom građenja, čime je po mom mišljenju svakoj mladoj obitelji dana vrijednost od 60 tisuća eura. Nakon parcela na Marcilnici, odmah nakon donošenja novog prostornog plana kreće javni poziv za dodjelu novih parcela za mlade ovaj put na lokaciji Breg Ivanovci.

Vi ste po funkciji predsjednik Turističkog vijeća i Skupštine TZ Labin. Kako ocjenjujete ovogodišnju turističku sezonu, jesmo li preskupi, je li ponuda skromna?

- Naš je dugogodišnji cilj da se turistička sezona koja je najintenzivnija u srpnju i kolovozu proširi na predsezonu i postsezonu kako bismo imali manji pritisak na infrastrukturu, ali i na naše svakodnevne živote. Predsezona nam je bila rekordna, a nadamo se i takvoj postsezoni. Kao i uvijek, koncentriramo se na kvalitetnu ponudu. Ovogodišnja turistička sezona kojom trenutno raspolažemo je negdje 5% ispod lanjske na području grada. Puno bitnije od tih brojeva je naglasiti da je potrošnja naših gostiju u padu, što je znak da postoji veliki nesrazmjer između kupovne moći i cijena koje su zadnjih godina u velikom rastu.

Kakav Labin vidite u budućnosti?

- Pa vrlo jednostavno: Labin u kojem Labinjanke i Labinjani žive na način koji je prilagođen njima. Svjedoci smo da kada se jednom izgube neki segmenti koji čine život kvalitetnim, povratka nazad više nema. Zdrav okoliš, ne pretjerana napučenost, sigurnost i stabilnost, bit će odrednice koje želim svakom svom sugrađaninu. Živimo u posebnom kutku Europe, ako budemo dovoljno mudri da time znamo upravljati kako treba i naša će djeca zdravo odrastati u našem posebnom gradu.

Situacija u IDS-u

Vi ste i potpredsjednik IDS-a. Kakva je situacija u stranci nakon gubitka jednog mjesta u Saboru i bez predstavnika u EU parlamentu, afere s potpredsjednikom IDS-a i gradonačelnikom Rovinja Markom Paliagom i napuštanjem funkcije političkog tajnika stranke Emila Dausa?

- Na Parlamentarnim izborima je za listu IDS-a u VIII. izbornoj jedinici glasalo preko 32 tisuće birača, a za treći mandat nedostajalo je samo 79 glasova. Iako smo očekivali više mandata, činjenica je da su rezultati izbora bili pod značajnim utjecajem polarizacije između ljevice i desnice, kao i promjene izbornih jedinica zbog kojih smo izgubili gotovo 600 glasova našeg biračkog tijela.

Na europskim izborima, lista IDS-a i koalicijskih partnera, s Valterom Flegom kao nositeljem, osvojila je veći postotak glasova nego prethodni put te je službeno ponovno prešla izborni prag, no mandat nam je ipak izmaknuo. Valter Flego je osvojio značajnih 18.875 glasova, što čini 45,37 posto svih glasova liste. IDS je u Istri postigao daleko najbolji rezultat, ostavivši iza sebe liste HDZ-a i SDP-a, pobijedivši u svim gradovima i općinama Istre. Superizborna godina u kojoj se nalazimo još nije završila, a već sljedeće godine nas očekuju lokalni izbori koji su iznimno važni za regionalnu stranku poput IDS-a. Dakle, nema vremena za opuštanje – predsjedništvo, podružnice i operativci na terenu već su započeli pripreme za jesenski period, definiraju se ciljevi, formiraju organizacijska tijela…

Izborni rezultat nas nije pokolebao, već nas je povjerenje građana dodatno potaknulo i motiviralo za još snažniju brigu o Istri, razvoju i daljnjem napretku naše regije koja iz godine u godinu prati ritam najrazvijenijih hrvatskih i europskih regija. Što se tiče situacije u Rovinju, naravno da osuđujem svaki oblik nasilja, bilo verbalnog ili fizičkog. U demokratskom društvu trebamo težiti mirnom rješavanju sukoba, međusobnom dijalogu i uzajamnom razumijevanju. No, smatram da nadležno tijelo mora utvrditi činjenice u ovom slučaju i istražiti sve okolnosti tog događaja, stoga ne bih donosio zaključke prije nego što nadležna tijela završe istragu.

Hoćete li se kandidirati za novog predsjednika IDS-a i župana?

- Trenutni predsjednik IDS-a je Dalibor Paus koji ima moju punu podršku u svom radu, kao i podršku Predsjedništva stranke. Što se tiče kandidata za župana na nadolazećim lokalnim izborima, jasno je kako će IDS uskoro istaknuti ime svog kandidata nakon što odluku potvrde stranačka tijela. Trenutno su sve moje misli i aktivnosti usmjerene na naš Labin i njegov održivi razvoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter