ljetne neugodnosti

HALO GLAS ISTRE: U Valbandonu grinje izgrizle policajce na ispomoći

| Autor: Zoran Oljača / Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Grinje su u odmaralištu Ministarstva unutarnjih poslova Uslužnoj jedinici Valbandon izgrizle nekoliko osoba, rekao nam je u telefonskom pozivu policajac čije dijete ljetuje u tom policijskom odmaralištu.

Odmah reagirali

»Javljamo se povodom dojave jednog policajca (nije se htio predstaviti) čiji je dijete na odmoru u vašem odmaralištu u Valbandonu, točnije u tamošnjim bungalovima. Kako je rekao gospodin, više je osoba u tim bungalovima izgriženo te su zatražili medicinsku pomoć u Općoj bolnici Pula. Tražili su i dolazak inspekcije Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, međutim, ona došla nije. Zbog toga je upućen poziv nama u redakciju Glasa Istre. Željeli bismo najprije da nam potvrdite ili demantirate navod policajca te da nam, ako je istina, odgovorite što je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske po tom pitanju učinilo«, navedeno je u e-mailu koji smo odmah po dojavi uputili u MUP.

Ubrzo, točnije jučer poslijepodne, dobili smo odgovor koji prenosimo u cijelosti.

Male, ali opasne

»Vezano uz vaš upit, obavještavamo vas kako su po dobivenoj informaciji djelatnici Uslužne jedinice u Valbandonu odmah obavijestili ovlašteno poduzeće koje obavlja poslove deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije, kao i Zavod za javno zdravstvo. Poduzeće koje obavlja poslove deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije se odmah odazvalo na poziv te poduzelo mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a djelatnici Uslužne jedinice Valbandon su dalje postupili prema njihovim uputama. Očekuje se daljnje postupanje Zavoda za javno zdravstvo. Također, obavještavamo kako u navedenom bungalovu borave policijski službenici koji su na ispomoći u Policijskoj upravi istarskoj«, piše u odgovoru na naš upit. U odgovoru, međutim, nismo doznali koliko je osoba izgriženo grinjama i kakva im je dijagnoza.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Glas Istre godinama izvještava svoje čitatelje o tom problemu, pogotovo za vrijeme ljeta i velikih vrućina. Naime, usred smo ljeta pa ono što ovih dana muči ljude su malene grinje. Iako svega 0,25 milimetara velike, stvaraju burnu reakciju na koži, pogotovo kod onih osjetljivijih i kod djece pa su tako, prijašnjih godina, zabilježeni i slučajevi kada su obitelji završile na injekcijama. Pojavljivale su se na Fratarskom otoku, ali i u Fažani i na Puntiželi te u Pješčanoj uvali, kao i na Poreštini. Pogođene su i kuće za odmor jer se grinje nalaze u suhoj travi ili starim deblima, pogotovo ako je okoliš neuredan.

Prema »Hrvatskoj elektroničkoj medicinskoj edukaciji« grinje se hrane oljuštenim stanicama s površine kože, na jastucima, madracima i podovima, posebno na tepisima. Mnoge osobe su hipersenzitivne na alergene grinja iz kućne prašine i njihovih izlučevina, što se očituje alergijskim reakcijama dišnog sustava. Liječenje ugriza grinja koje ne kopaju brazde je simptomatsko. Liječenje se provodi lokalnim kortikosteroidima i oralnim antihistaminicima radi kontrole svrbeža dok ne prestane hipersenzitivna reakcija. Raspravljanjem o mogućim uzrocima liječnik može pomoći bolesniku da izbjegne ponovljenu izloženost grinjama.

Ljetovanje za djecu policajaca

Govoreći, pak, o policijskom odmaralištu u Valbandonu Glas Istre je krajem lipnja izvijestio kako je Zaklada policijske solidarnosti i ove godine u odmaralištu Ministarstva unutarnjih poslova, Uslužnoj jedinici Valbandon, organizirala ljetovanje za djecu policijskih službenika slabijeg imovinskog statusa.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Djeca uzrasta od 4. do 8. razreda osnovnih škola boravila su u Valbandonu u vremenu od 22. do 30. lipnja. Osim kupanja i sunčanja, organizirani su im razni edukativni i zabavni sadržaji i izleti s ciljem da im ljetovanje bude sadržajno bogato i zanimljivo. U navedenim aktivnostima o djeci su brinuli animatori i odgojitelji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter