bilješke iz istarske svakodnevice 

Maria Antoaneta stigla u Medulin: Ima kolača, ali nema kruha

| Autor: Ratko Radošević
Ilustracija (Wikipedia, Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Wikipedia, Arhiva Glasa Istre)


Marija Antoaneta (1755-1793) bila je supruga Luja XVI, a za nju kažu da je bila "najomraženija kraljica apsolutističke Francuske". Bila je poznata  po rasipništvu. Planetarno je poznata po poruci upućenoj gladnom puku "Ako nemaju kruha, neka jedu kolače".
Smatra se da je taj citat potekao od Jean Jacques- Rousseoa ( književnik, filozof, enciklopedist). Ta je  Antoanetina poruka  ("neka jedu kolače") stigla jučer i u Medulin. 
- Ponedjeljkom  u prodavaonici Mllnara nema kruha, rekao nam  je šef prodavaonice, iako se prošlih tjedana kruh prodavao i tog dana. No, biznis zbog nestašice kruha (nije ispečena niti jedna štruca)  ipak je cvjetao: u Mlinaru: prodavali su razne kolače, peciva, burek... Ti su proizvodi  znatno  skuplji od kruha, zarada  je znatno  veća.
Antoaneta bi bila zadovoljna: netko  je poslušao njenu poruku i primijenio je u Medulinu. A što  su i domaći  i turisti bili nezadovoljni, koga briga. Znamo da nam turizam tone ovoga ljeta.
Unatoč svemu, u  Mlinaru nisu ni jučer ni u nedjelju,  stavili obavijest da kruha u ponedjeljak, 5. kolovoza neće biti. Neka jedu kolače. Bravo Antoaneta!  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter