LJETNI GRAĐEVINSKI RADOVI

FOTO / Problemi u Stepčićima i Vozilićima: Turisti odlaze, pa iznajmljivači traže naknadu štete

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


U redakciju Glasa Istre javio se Đanfranko Načinović, bivši pomorac, a sada iznajmljivač kuće koju je naslijedio od bake u Stepčićima u općini Kršan. On je kuću i okućnicu obnovio i preuredio, napravio i bazen te je od 2014. iznajmljuje turistima. No, ova sezona baš i nije sjajna, a Načinović nam je pojasnio o čemu se radi.

Veliki problem zbog buke

- Ovoga ljeta pojavio se problem zbog građevinskih radova s teškom mehanizacijom, te buke koja se stvara. Od 2014. stvaram neku reputaciju s gostima i imam odlične recenzije i ocjene zadnjih deset godina. Radovi su trebali biti završeni u siječnju ili do početka turističke predsezone, ili su pak trebali početi najesen, nakon ljeta.

Međutim, oni su s radovima započeli oko Uskrsa i to desetak metara iza moje kuće, i rekli su da će raditi cijelo ljeto. U to vrijeme kuća je već bila bukirana za 126 dana. Mještani sela Stepčići urgirali su u Općini Kršan, a ja i susjed smo putem odvjetnika poslali općini dopis u kojem smo tražili da se ti radovi zaustave.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Općina nam je izašla na ruku na način da su radovi premješteni 150 metara južnije od sela, ali buka se i dalje čuje. Ovo je srce sezone, prije tri dana gosti su mi u 20.58 sati navečer poslali snimku buke, najavili odlazak i zatražili povrat novca, jer je buka bila nepodnošljiva, a kuća se reklamirala kao tiho i mirno mjesto.

Nakon puno natezanja i objašnjavanja s gostima, ostali su ipak do kraja smjene ali su mi totalno srezali reputaciju kuće koju sam stvarao deset godina. Sada će mi trebati deset da je ponovno vratim.

Grad Labin je zabranio sve građevinske radove tijekom turističke sezone na svom području, a općina Kršan samo u Boljevićima, Vlašićima i Luci Plomin. Dozvolili su radove u Vozilićima i Stepčićima navodno zbog radova na kanalizaciji i odvodnji što se financira iz EU fondova pa se moraju poštivati rokovi.

I mi to čekamo od početka sela ali timing je potpuno pogrešan, kaže Đafranko, te se pita po kojim je to kriterijima odlučeno da ta tri sela imaju prednost nad druga dva gdje se kopa i radi, jesu li mještani tih sela važniji i vrijedniji od onih u Stepčićima i Vozilićima te zašto se radi razlika.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

- Zašto bi moja egzistencija, kao i ona ljudi u Stepčićima i Vozilićima, bila manje vrijednija od onih u Boljevićima, Vlašićima i Luci Plomim, te tko će mi nadoknaditi izgubljenu reputaciju i nastalu financijsku štetu?, kaže Đanfranko Načinović, koji nam je rekao da do kraja sezone ima rezervirano još šest smjena, a to mu je polovica sezonske zarade.

Đanfranko Načinović ove je godine odlučio otići u mirovinu, a sada će, kaže, ako ne zaradi planirano, opet morati na brod, iako nije u najboljem zdravstvenom stanju.

Razgovoru se pridružio i susjed, 30-godišnji Đuliano Načinović koji se bavi telekomunikacijama, a živi 70 metara zračne linije od Đanfranka.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

- Potvrđujem sve što je rekao Đanfranko. Mlad sam i u kreditima, ako nemam zarade od iznajmljivanja bit ću u problemu. Već je u selu nastala materijalna šteta zbog prekopovanja, velikih vibracija uslijed pikaniranja. Imati ćemo troškove zbog sanacije vode, kanalizacije i telefonije, dodaje Đuliano.

Općini Kršan, njezinom načelniku i službama, izvođaču radova tvrtki Rakos Labin, investitoru IVS Buzet i TZ općine Kršan obratila se s istim problemom i Mirela Kvalić iz Vozilići koja je zatražila i refundaciju troškova.

- Gospodin James Spadafora iz Belgije bukirao je apartman Qualich za period od 7. do 31. srpnja radi odmora i uživanja u godišnjem odmoru. Bio je obavješten za radove u naselju, ali smo mu obećali, temeljem obavijesti koje smo od odgovornih osoba dobili, da će do 7. srpnja biti asfaltirano.

Nezadovoljan što radovi ne da nisu bili gotovi, već su se nakon njegovog dolaska ispred obiteljske kuće u kojoj se nalazi apartman, koji je oko 13 metara udaljen od ceste, radili još uvijek pripremni radovi za asfalt, skidali rubnjaci, postavljali novi, dovozio materijal, ravnao teren, rezali cementirani prilazi kućama i slično, tražio je povrat dijela novca kojeg je uplatio za smještaj za sve one dane u kojima se nije osjećao dobro, Dana 17. srpnja vratili smo mu dio novca na njegov račun u Belgijsku banku.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Tražim od osoba koji su odgovorne da radovi nisu zgotovljeni na vrijeme, da nam izvrše refundaciju nepredviđenog troška. Također najavljujem da ćemo sličnih problema imati i dalje, jer se još nije bacio asfalt a najnovija situacija je da se počelo bušiti i kopati ispod glavne ceste u Vozilićima, te se buka širi selom, ističe Mirela Kvalić iz Vozilići.

Načelnik upoznat sa situacijom

Načelnik općine Kršan Roman Carić s tim je problemima i primjedbama mještana Stepčića i Vozilića upoznao IVS Buzet koji je investitor, te izvođača radova tvrtku Rakos iz Labina.

- Prema mojim saznanjima sa zadnjeg sastanka na terenu, 7. lipnja, radovi zajedno s asfaltiranjem trebali bi biti završeni do kraja ovog mjeseca. Što se tiče zabrane gradnje, ona se našom Odlukom o privremenoj zabrani izvođenja radova na području Općine Kršan za 2024. godinu (Službeno glasilo broj: 18/23) odnosi na razdoblje od 1. srpnja do 31. kolovoza 2024. godine, te za područja sljedećih naselja na području Općine Kršan, naselje Boljevići – Vlašići, naselje Zagorje i naselje Plomin Luka, odgovorio nam je Carić.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Nezadovoljni Đanfranko Načinović koji je sve prijavio i labinskoj Policiji najavio je da će o tom problemu upoznati i Općinsko vijeće Kršan te od općine zatražiti naknadu štete i izmaklu dobit koristeći pri tom sva pravna sredstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter