(Arhiva Glasa Istre)
Vremeplovi uvijek neminovno podsjećaju na neka prošla, ne uvijek nužno i ljepša vremena, a listajući naš list kroz godine, pa i desetljeća, vidimo da su neke teme stalno prisutne, kao i neki protagonisti, neke se stvari nikada ne mijenjaju, a ipak u 11 godina, u svijetu se štošta promijenilo.
Izabrali smo nedjelju, 28. srpnja 2013. godine, a u međuvremenu smo imali koronu, lockdown, mjere, nekoliko ratova u svijetu, nekoliko izbora, predsjednika, premijera, nogometnih prvenstava - uspješnog navijanja i manje uspješnog… bilo je, ukratko svega.
Toga 28. srpnja medicinske sestre i tehničari, njih 12,5 tisuća, pripremali su se za štrajk, kako je tada potvrdila skupština Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, a datum štrajka ostaje tajna, rekla je tada novinarima predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Ankica Prašnjak.
Da su ljetni mjeseci u Istri, ali ne samo, bili i tada puni kulturnih i društvenih događanja, potvrđuju i naše novine izvještajima s Pulskog filmskog festivala, gastronomskih događanja i nažalost, sada u Istri ne više prisutnog Legendfesta.
- U srpnju i kolovozu u Grožnjanu se smjestila jedina stalna »art of raw« gastro-ponuda u Istri - u Kaya Energy Baru & Designu delicije od sirove hrane priprema tim iz Zagreba. Riječ je o vlasnicima u ovom dijelu Europe jedinog specijaliziranog klupskog restorana Elixir iz Zagreba, supružnicima Darku i Leni Jurić, koji zajednički vode projekt »art of raw food«. Posjetitelji Grožnjana mogu degustirati ekološka vina, ali i razne neobične eliksire i koktele te jela koja se termički ne obrađuju. Što sve u to spada, otkriva nam chef Darko Jurić, piše današnja glavna urednica našeg lista Tea Tidić, koja je toga ljeta pratila u Grožnjanu Jazz is back festival.
Ostanimo još malo u gastro vodama.
Vesna Medvedec, danas umirovljena novinarka i urednica, ekspert za gastronomiju, inače i autorica kuharice istarskih jela, u svakom je nedjeljnom izdanju našeg lista nekoliko godina pisala o raznim biljkama, začinima, njihovoj povijesti i kako se koriste u kuhinji.
- Majoran se koristi svjež, onda je aromatičniji, jelima se dodaje list na kraju kuhanja, jer dužim kuhanjem gubi aromu. Možemo ga koristiti i sušenog, tada koristimo cijelu biljku, sa stabljikom i cvijetom. Sušenog dodajemo na početku kuhanja. Majoran je najbolje upotrebljavati s rajčicom i čili papričicama. Tikvice, brokule, cvjetaču i patlidžan također nadopunjuje svojom aromom, a odlično se slaže s češnjakom, lukom, timijanom, bosiljkom, peršinom i maslinovim uljem. S timijanom čini izvrsnu kombinaciju, navodi Vesna Medvedec.
- Nakon osam godina na pučkoj fešti Jakovlja obnovljena je Fužijada, ovog puta s dodatnim sadržajima. Organizatori Jakovlje su na Fužijadu pozvali spretne kanfanarske domaćice, koje su pokazivala kako se radi ova omiljeno istarska tjestenina, pisao je tada naš umirovljeni novinar Aldo Pokrajac.
S gastronomije, puna trbuha, idemo put kulture. Svečanošću dodjele Zlatnih Arena i ostalih nagrada večer ranije, dakle 27. srpnja je u pulskom amfiteatru završio 60. festival igranog filma u Puli.
Tada se festival održavao u kasnije terminu u srpnju, i dakako, od subote do subote, a izdanje od četvrtka do četvrtka je ove godine bio presedan. Tada je bio i vatromet.
Na tom jubilarnom, 60. festivalu trijumfirao je film »Obrana i zaštita« redatelja Bobe Jelčića koji je osvojio čak sedam Zlatnih Arena. »Obrana i zaštita« osvojio je tada Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film koja je uručena producentici Zdenki Gold, a Zlatne Arene su dodijeljene Bobi Jelčiću za režiju i scenarij, Bogdanu Dikliću za najbolju glavnu mušku ulogu, Nadi Đurevskoj za najbolju glavnu žensku ulogu, Mariju Iveziću za scenografiju i Erolu Zupčeviću za kameru, kako piše novinar Boris Vincek.
Danas umirovljeni novinar Mirjan Rimanić piše pak o popularnom Legendfestu koji se niz godina - i to uspješno, održavao u Pićnu. Napomenimo da, uz pauze 2020. i 2021. zbog koronavirusa i mjera, ponovno je održan 2022., a prošle godine nije, kao niti ove. Održava se sada diljem drugih lokacija u Hrvatskoj!
- Na više lokacija u Pićanu u petak je počeo osmi Legendfest, festival narodnih priča, legendi i mitova Istre koji je svečano otvoren na trnoplesarskom trgu. Prisutnima su se obratili načelnik Općine Ivan Franković, Ivor Zidarić iz Udruge Val kulture koja manifestaciju organizira, i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. Ovogodišnji Legendfest je u znaku zmajeva - o njima pjevaju ulični svirači, pričaju glumci, čak su i mađioničari prilagodili svoje nastupe, a blizu zvonika je veliki zmaj od slame. Vještine pokazuju i majstori starih zanata, jedino valja pažljivo pratiti putokaze od lokacije do lokacije koje su označene slovima, napisao je tada Rimanić.
- Jutarnjom projekcijom američkog filma »Daj mi robu« u Kinu Bauer (koji se navečer reprizirao u Kinu Barbacan) u subotu je počeo 16. Motovunski filmski festival. Za dnevnog svjetla, Motovun je izgledao kao da se tek priprema za festivalsku špicu: gužve nije bilo, viđalo se čak i »obične« turiste, festivalsko osoblje još je montiralo festivalsku infrastrukturu, a osim filmova, čije su projekcije tekle glatko, po programu, i uz solidnu posjećenost, većina dnevnih ne-filmskih programa, poput tribina, okruglih stolova, pressica i sličnog, starta tek sutradan, pisao je, danas nažalost pokojni kolega Davor Šišović. Kao i Legendfest, ni Motovunski filmski festival nije više prisutan u Istri. Išao je put Gorskog kotara.