POTPISANI UGOVORI

Novi plan pod sloganom "Zdrav, aktivan i kvalitetan život u Istarskoj županiji"

| Autor: Doria Mohorović
Boris Miletić i Julijana Franinović Marković (Foto: Istarska županija)

Boris Miletić i Julijana Franinović Marković (Foto: Istarska županija)


Ovog su tjedna potpisani ugovori o sufinanciranju projekata iz područja zdravstva i socijalne skrbi za 2024. godinu. Iz proračuna Županije, u ovoj se godini financira ukupno 52 projekta koje provodi 46 istarskih udruga, a cilj im je kako unapređenje zdravlja građana Istarske županije, tako i poboljšanje njihova socijalnog blagostanja. Istarski župan Boris Miletić koji je potpisao ugovore s predstavnicima udruga, zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Gordanom Antić, izrazio je zadovoljstvo što su ove godine u Županiji osigurali iznos od 173 tisuća eura, što je 57 posto više u odnosu na lani.
- Otkad sam postao župan, na vrhu prioriteta mi je upravo područje obrazovanja, područje zdravstva i socijalne skrbi. Mislim da smo to ne samo riječima, već konkretnim djelima, pa i konkretnim financijama pokazali u dosadašnjem radu. Kao županija 2023. godine smo bili vodeći u Republici Hrvatskoj upravo po izdvajanju za zdravstvo, a ti podaci su iz analize portala Župan.hr, koji analizira sve hrvatske županije. Ono što smo ove godine napravili je dodatni iskorak - uspjeli smo u proračunu Istarske županije osigurati i dodijeliti preko 1,3 milijuna eura za programe ustanova i udruga s područja socijalne skrbi, poručio je župan i od srca zahvalio udrugama na trudu i doprinosu.

Izrada novog zdravstvenog plana

Pročelnica Antić istaknula je da već dugi niz godina izdvajaju sredstva koja usmjeravaju za projekte udruga koji se uklapaju u županijska prioritetna područja, a to su zdravlje i socijalno blagostanje.

- Svake godine se prijavljuju standardne udruge, ali čim vidimo da se neka nova organizacija prijavila, s nečime što je interesantno, onda svakako podupiremo i takve projekte, a naročito one koji se bave djecom i starijim osobama te mentalnim zdravljem. Cilj je da putem udruga dođemo do bolje kvalitete života i zdravlja za sve one koji imaju posebne potrebe i žele živjeti kvalitetnije i bolje u Istarskoj županiji. Sad upravo izrađujemo novi zdravstveni plan, kao i novi trogodišnji socijalni plan, rekla je Antić.

Ističe da su ovi programi koje sufinanciraju iznimno važni jer sustavi nikad neće obuhvati sve skupine.

- Udruge najčešće osnivaju upravo oni koji takav primjer imaju u obitelji. I to su pokretači, oni koji vide probleme u samom sustavu i koji nam onda ukazuju na njih. Na nama je da onda čujemo te ljude koji vape za pomoć i želimo im još više pomoći. Izradom novog plana, smatram da ćemo biti sve sveobuhvatniji i bolji, a imat ćemo novi slogan koji će biti »Zdrav, aktivan i kvalitetan život u Istarskoj županiji«, poručila je pročelnica.

Među potpisnicima ugovora bila je i doktorica Julijana Franinović Marković, predsjednica udruge Liga protiv raka Pula i jedna od inicijatorica palijativne skrbi u Istri.

- Županija je bila silna podrška i jedan od inicijatora sustavno organizirane palijativne skrbi u Hrvatskoj. Liga protiv raka i županijski projekti u tome su napravili presudnu ulogu, rekla je Franinović Marković. Neke od aktivnosti koje provodi udruga su individualna savjetovanja za bolesnike i za članove obitelji, kao i preventivne aktivnosti čija je uloga iznimno važna za rano otkrivanje bolesti. Upravo je jedna takva javnozdravstvena akcija na tržnici, u organizaciji udruge, nedavno potaknula dva sugrađana da odu na preventivni pregled i koji su, prepričava doktorica, iz potpuno asimptomatske faze bili pravovremeno liječeni.

- Naše akcije Lige protiv raka su s jedne strane edukativne za cijelu populaciju, s druge strane su preventivne sa specifičnim aktivnostima, što radimo s javnim zdravstvom i Općom bolnicom Pula. Dijelom su i rehabilitativne, to je osobito važno recimo u klubu laringektomiranih koji vodi gospodin Peruško, a gdje korisnici, u Crikvenici, uče plivati sa stomom. Jako mi je drago da smo ove godine uz podršku i Županije i Grada i nekih lokalnih zajednica, našim korisnicima omogućili taj program. Četvrti segment našeg rada je psihosocijalna pomoć i mislim da smo tu već dosegli jednu dosta visoku razinu zahvaljujući Županiji. Provode se programi individualne pomoći, grupne terapije njegovatelja, bolesnika u žalovanju i aktivnost »Sunčani trag« u sklopu kojeg naše članove vodimo na rekreaciju ili na glazbenu terapiju. Dakle, ima puno izvrsnih ljudi, svatko sa svojim potencijalom i sretna sam s time što radimo. Nadam se da ćemo sada i mrežne stranice napraviti na kojima ćemo bolje upoznati ljude s našim mogućnostima, ističe Franinović Marković uz napomenu da je vrlo važno investirati u edukaciju volontera.

Povećana sredstva

Ugovor je potpisao i Robert Raste, predsjednik društva Distrofičara Istre, a riječ je o sufinanciranju projekta »Integracija Distrofičara Istre za 2024. godinu«.

- Kroz dugi niz godina nas financira Istarska županija, a ove godine su čak i povećali sredstva, što nas jako veseli. Kroz taj program održavamo vježbe naših članova - masaže, sportske radionice i općenito integraciju članova u društvo. Provodimo šest projekata i programa. S obzirom da smo županijska udruga, prijavljujemo se pri 21 istarskih gradova i općina za sufinanciranje, ističe Raste dodajući da je društvo osnovano 1974. godine, a ove godine slave jubilarnih 50 godina. Udruga broji 127 članova kojima je dijagnosticirana neuromuskularna bolest. Zahvaljujući brojnim sufinanciranjima, sve su aktivnosti besplatne za njihove članove.

- Vrlo često idemo i na izlete, imamo naše specijalno opremljeno kombi vozilo i vozimo naše članove na razne aktivnosti. Imamo jahanje, vozimo ih na vježbe, a preko ljeta idemo na more, kaže nam Raste komentirajući kako posjećuju i otoke, ali i nacionalne parkove, a nedavno su bili na Plitvičkim jezerima, u Lici i Gorskom kotaru.

Dobitnici sredstava

Ovogodišnji dobitnici sredstva su: Centar za zdrave životne navike Vita Nova, Udruga za osobni rast i razvoj »Odiseja«, Udruga za promicanje kreativnosti Merlin, Liga protiv raka Pula, Udruga Snaga u meni (Udruga SUM), Klub liječenih alkoholičara Pula, Waldorfska inicijativa Pula, Udruga za promicanje i očuvanje zdravlja »Procvat zdravlja«, Udruga Logos Media, Labin Zdravi grad, Matica umirovljenika Istarske županije, Sindikat umirovljenika Hrvatske, Centar za rehabilitaciju Pula, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Društvo distrofičara Istre, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica Istarske županije, Udruga tjelesnih i invalida rada Istre, Dom za odrasle osobe Vila Maria, Udruga djece i mladih oštećena sluha Istre, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Udruga civilnih invalida - inkluzija Pula, Udruga Sindikat umirovljenika Hrvatske Pula, Volonterski centar Istra, Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije - Pula, Savez udruga osoba s invaliditetom Istarske županije, Društvo psihologa Istre, Centar za mentalno zdravlje Vijala, Gea Pula- Klub žena liječenih od karcinoma dojke, Klub liječenih alkoholičara Pazin, Udruga NEST, Udruga za prevenciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju liječenih ovisnika o drogama(skr. UZPIRO - CRO PULA), Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio, Društvo Naša djeca Pazin, Udruga ZiiD, Društvo invalida Poreč, Udruga »Žuta minuta«, Udruga paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije, Savez udruga antifašista Istarske županije, Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom »Krilo Labina«, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin (DOSTI Pazin), Udruga umirovljenika - Klub Galija Poreč, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Udruga Communitas, Udruga Institut Pula te Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije.

(Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter