Kuzma Juričević

Najstariji vodnjanac ugasio troznamenkaste svjećice na torti: Anke još sto lit da me puste, ma neće!

| Autor: Doria Mohorović / Glas Istre
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


U društvu obitelji i brojnih prijatelja, Kuzma Juričević, najstariji Vodnjanac, ugasio je troznamenkaste svjećice na svojoj torti. Ovaj vitalan starčić, rodom s otoka Brača, proslavio je svoj okrugli stoti rođendan u Salveli, a pritom poručio: »Anke još sto lit da me puste, ma neće!« Osim godina, Kuzmin život je priča po kojoj bi se mogao napisat roman.

Od Brača do Istre

Ovaj vremešni Vodnjanac, kojeg dobro služi zdravlje, svašta je doživio u svojih 100 godina života - prošao je kroz dva rata, pretrpio tešku ozljedu nagazivši na minu, a s Brača, gdje je u Škripu rođen 18. srpnja 1924., u Istru je došao pješice, s partizanima. Jednom je prilikom, kako nam slikovito prepričava uz pomoć sina, na Visu u vojnoj bolnici susreo Tita, a oboje su ondje bili na liječenju.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

- Hodali smo nas troje po škurom, vidjeli smo da je kamenje i putić, pa smo pošli onuda jer moraš hoditi dalje. I najedanput sam stao na minu. Teleportirala me osam metara u daljinu, a drugi dvoje su na licu mjesta poginuli. Pasala je jedna žena s tovarom, prvo je počela plakati kad me vidjela svog u krvi. Dopeljala je tovara, stavila me na njega, dovela doma nahranila i dala crnega vina, pa idući dan javila bolnici. I onda kad smo došli tamo, Titu, koji je anke bio ranjen, u bolnici ispričala ća mi je bilo. Jedan od poručnika ispričao joj je da je prošao i da, kad me vidio, htio mi je s pištolom skratit muke, prepričava nam Kuzma u detalje.

Unatoč brojnim teškim trenucima, sreća ga je često pratila kroz život, pa tako i danas uz veliku obitelj.

Kuzmina "ričeta"

- Bio sam primoran doći u Istru. Tamo na Braču slušam ptice kako kantaju, ali nikoga, nije bilo ničeg, sve zapušteno, kaže nam barba Kuzma prisjećajući se dolaska u Vodnjan 1946. godine.

Došao je ovdje s 20. godina, u Vodnjanu je upoznao svoju suprugu Mariju, koja je preminula 2001. godine, i tu je ostao do danas zajedno podižući obitelj. Prvo je radio za željeznice, pa je radni vijek proveo u Uljaniku, a kasnije se posvetio poljoprivredi i imanju.

- Liplje mi ne more bit!... A ni gore!, kaže Kuzma, uvijek spreman na šalu.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Ima troje djece - kćeri Miretu i Neviju te sina Alvina, kao i pet unuka i pet praunuka. Posebno emotivno bilo je vidjeti slavljenika kako drži u naručju svog najmlađeg praunuka, Lovru, koji je rođen prije manje od tri mjeseca, točno sto godina nakon Kuzme. Njegov sin Alvin, zvan i Brko, kaže da otac ne propušta popiti dec crnog ili bijelog vina, te da je možda upravo ta umjerenost i uživanje u životu »ričeta« koja ga je dovela do stotke. Na fešti nije nedostajalo ni muzike ni veselja, a Kuzma je u više navrata uz harmoniku i zapjevao. Proslavu nije propustio ni jedan novinar s Brača, koji Kuzminu priču prati već godinama.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Na dan rođendana, prošlog četvrtka, Kuzmu su posjetili i predstavnici Grada Vodnjana. Zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja uručila mu je maslinu kao simbol dugog i plodnog života te tortu za slatku obljetnicu. Zdravstvene djelatnice za rođendanski poklon kupile su mu kosir s posvetom, znajući da će alat u njegovim rukama biti dobro iskorišten.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter