rimski valbandon

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

| Autor: Tea Tidić
(Foto TZO Fažana)

(Foto TZO Fažana)


Antičko doba patricijskih vila, manufaktura i bogatog kulturnog života antičkog Rima zaživjet će ove nedjelje, s početkom u 20 sati, na valbandonskoj plaži u sklopu manifestacije "Rimski Valbandon".

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Patricijske obitelji

Područje Fažane i Valbandona poznato je po svojoj bogatoj rimskoj prošlosti, budući da je bilo dom čak sedam starorimskih patricijskih obitelji koje su sagradile svoje velebne vile i uspostavile manje manufakture. Jedna od tih vila, smještena u zaljevu Valbandona, bit će središte ove tradicionalne manifestacije koja svake godine u srpnju vraća u život duh antičkih vremena.

Glavni događaj manifestacije nosi naziv "Svi putevi vode u Valbandon". Ovaj storytelling događaj ponudit će priče iz antičke vile, pružajući fascinantan uvid u živote rimskih obitelji koje su ovdje živjele. Kroz ove priče, moći ćete saznati više o svakodnevnom životu, običajima i tradicijama starih Rimljana.

Dio programa posvećen je predstavljanju istraživanja i nalaza Arheološkog muzeja Istre iz 2022. godine, pod nazivom "S pogledom na more: Rimska vila u Valbandonu". Ova prezentacija će obuhvatiti najnovije arheološke nalaze i istraživanja koja su otkrila mnoge zanimljive detalje o rimskoj prošlosti ovog područja.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Rimske gozbe

Najmlađi posjetitelji moći će se postati mali istraživači i arheolozi kroz niz antičkih radionica i igraonica te se zabaviti na antičkom vrtuljku, a kako se tkala konjska dlaka, čemu je služila brnistra, a kako su se slagali mozaici pokazat će vrsni zanatlije starog Rima.

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će posjetiteljima da uživaju u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi.

- Doživite duh antike na manifestaciji "Rimski Valbandon", vratite se s nama u prošlost i doživite kako su živjeli stari Rimljani na ovim prostorima. Bilo da ste ljubitelj povijesti, gastronomije ili samo tražite zanimljiv način da provedete ljetni dan, ova manifestacija obećava nezaboravan doživljaj za sve generacije. Stoga, kroz glazbu, ples i mirise antike pridružite nam se jer "svi putevi vode u Valbandon", poručuju iz Turističke zajednice Općine Fažana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter