GRADSKO VIJEĆE

Na radost djece i roditelja, u Poreču se osniva novi vrtić

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto Grad Poreč)

(Foto Grad Poreč)


Održana je 28. sjednica Gradskog vijeća Grada Poreča koja nam je donijela, uz postojeći Dječji vrtić "Radost" osnivanje i novog Dječjeg vrtića "Poreč-Parenzo". Kako je istaknula pročelnica za društvene djelatnosti Tihana Mikulčić, zbog sve većih potreba roditelja za upisom nove djece u vrtiće, u naseljima Nova Vas i Varvari izgrađeni su novi dječji vrtići kapaciteta 290 djece, po četiri vrtićke i jasličke skupine u svakom objektu.

- U prošloj pedagoškoj godini u Dječji vrtić "Radost" bilo je upisano 598 djece od čega je 478 bilo sa područja Poreča dok je na listi čekanja ostačo 76 djece. Kad se pribroje kapaciteti novih ustanova sa već upisanom djecom u Dječji vrtić "Radost" dolazimo do brojke od 950 djece raspoređenih u 60 odgojnih skupina. Po državnom pedagoškom standardu optimalna veličina je 30 odgojnih skupina sa 600 djece.

Iz tih razloga predlaže se da se Dječji vrtić "Radost" podijeli na dvije ustanove i to na način da u sklopu centralne ustanove u Poreču ostane Dječji vrtić "Radost 1" i područni vrtići "Radost 2" i oni u Baderni i Žbandaju, dok bi novom vrtiću koji bi sjedište imao u Varvarima bili dodijeljeni područni vrtići u Kašteliru, Sv. Lovreču, Vižinadi, te novoizgrađeni vrtić u Novoj Vasi, rekla je pročelnica Mikulčić.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili ovu odluku i čim se prikupe sve potrebne dozvole za rad novoizgrađenih vrtića ona će se provesti u djelo. Za vrtić u Varvarima planiran je početak rada krajem ove godine, dok je u Novoj Vasi to predviđeno za proljeće 2025. godine.

Parkiralište hitne

Jednoglasno je prihvaćena i Odluka o donošenju Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja "Zone zdravstvenih objekata" u Poreču kojom bi se reguliralo parkiralište kod Hitne pomoći.

- Parkiralište nije dobro prometno regulirano što može biti opasno pri nekim hitnim intervencijama, a ni trenutni broj parkirnih mjesta nije adekvatan potrebama zdravstvenih ustanova i Doma za starije osobe koji se nalazi u sklopu te zone.

Donošenjem ove odluke krenulo bi se u rješenje tog problema izgradnjom još jedne etaže parkinga. Konfiguracija terena je takva da bi se iskoristila postojeća kosina i bez nekih većih intervencija mogla bi se dobiti jedna etaža ispod postojeće razine. Sadašnji nivo bi ostao gornja etaža, a ispod njega bi se mogla iskopati donja etaža.

S time bi se značajno povećao kapacitet sa trenutnih stotinjak na najmanje 200 parkirnih mjesta, rekao je pročelnik za prostorno planiranje Grada Poreča Damir Hrvatin koji je dodao da postoji i idejni projekt za proširenje Doma za starije osobe u obliku prostora za obiteljsku zajednicu kapaciteta 6-8 osoba.

Pohvale tvrtkama

Prihvaćena su i mnogobrojna izvješća o radu i financijama gradskih tvrtki za prošlu godinu od kojih su vjećnici posebno pohvalili rad Doma za starije i nemoćne osobe, Javnu vatrogasnu postrojbu, te "Uslugu" koja se bavi komunalnim djelatnostima.

U izvješću ravnateljice Doma za starije i nemoćne, Sandre Ćakić Kuhar istaknuta je problematika ljudskih resursa koja je ublažena povratkom i pomoći volontera koji su ponovo uključeni u rad nakon pandemije, a s obzirom na iznose koje plaćaju korisnici ostalih domova u Istarskoj županiji naglasila je da zahvaljujući sufinanciranju Grada Poreča oni nisu dizali cijenu smještaja koja prosječno iznosi 400 eura za korisnike sa područja grada Poreča, što je daleko najpovoljnije u Istri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter