na današnji dan, godina je 2020.

Godina koja je bila sasvim drukčija - u svemu

| Autor: Vanesa Begić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Cilj ovih vremeplova koje objavljujemo već niz godina je podsjetiti na kako je to bilo, na današnji dan, prije nekoliko godina. Poput arheoloških nalaza, što je vremeplov stariji, to je vrjedniji.

No, nekada i ne tako davna prošlost nudi zanimljive motive za analizu, za prisjećanje na neke (posebne) trenutke. Znamo da se svi volimo prisjećati lijepih vremena, ali nažalost, život je sastavljen i od manje lijepih trenutaka.

Nikada se ne ponovila

Ovoga puta analizirat ćemo 21. srpnja 2020. Prošlo je jedno "olimpijsko" razdoblje, no svi ćemo reći da je ta godina bila posebna u negativnom smislu i ne ponovila se, nikada, nigdje, nikome. Stop.

Kada netko kaže da mu je ta godina imala posebne čari - potpisnica ovih redaka dobije besplatan minival, istina, imalo je svoje specifičnosti raditi od kuće, posao je bio drukčije koncipiran, nije bilo gužvi, no… Krenimo na činjenice.

Političari su se prepirali tada i sada. i ta je godina bila izborna, kao i ova - samo što se tada glasalo uz mjere. Gdje je bilo manje glasača moglo se opravdati upravo tim mjerama.

Skuplje cijene su već tradicionalni ljetni lajtmotiv, a da je bilo manje gužvi na plažama, turista, to je isto tako istina. A zabilježen je i pad potrošnje, Kaštijun je bio problem... Neke stvari se ne mijenjaju.

Što se događanja tiče, te je 2020. godine situacija bila obrnuto proporcionalna današnjoj - sada praktički nema dana bez nekog velikog događanja i svega je nekoliko ljetnih dana "prazno", a tada je bilo svega nekoliko ljetnih događanja i ostali dani prazni.

Čitamo iz pera kolege Jurice Korblera o sezoni Kazališta Ulysses - koja je upravo sada u tijeku, koja se i te 2020. godine održala, ali u smanjenom obliku, uz mjere, održano je nekoliko repriza, nije bilo velikog premijernog naslova zbog nemogućnosti okupljanja, a koncert sezone se gledao - s brodova, u maskama, s distance. Srećom, ta ljetna sezona nije bila tako topla kao i ova, jer nositi maske s tim visokim temperaturama kao što su danas, ne bi sigurno bilo lako.

Na stranici 12 našeg lista tada smo objavili: - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako je Krunoslav Capak, rekao da "Nacionalni stožer već neko vrijeme razgovarao ograničavanju broja sudionika raznih okupljanja, razgovara se o broju koji bi bio dopušten, no za sada odluke nema". Capak kaže da bi situacija bila bolja da se svi drže preporuka, a je li bolje razgovarati o strožim mjerama i nadzoru nad tim mjerama ili ograničavati broj, teško je odlučiti.

Recimo samo da te godine Pulski filmski festival jest bio najavljen, kao i svake godine, u srpnju, sredinom mjeseca, već su pripreme bile u završnoj fazi, tiskani su letci, plakati, popratni materijal, novinari već dobili akreditacije kada ono - Stožer je zabranio održavanje manifestacija. Te je 2020. Pulski filmski festival održan početkom rujna - uz mjere, Arena je smjela ugostiti maksimum 2.000 gledatelja.

A u zatvorenim prostorima - ne samo na festivalu, nego i na svim zbivanjima - mjerila se temperatura, ostavljali podaci, jer nedajbože da tip u šarenoj košulji, ili kratko ošišana žena skroz desno dva reda ispred dva dana kasnije zakašlje - svi doma. No, rujanski je festival, iako uz nešto manje programa, prošao savršeno u tim gotovo pa nemogućim uvjetima - što svakako zaslužuje pohvale.

Motovunski festival te godine nije održan, kao niti pićanski Legendfest i niz zbivanja. Nažalost, neke manje manifestacije nisu nakon korone nikada više pokrenute. Kolateralne žrtve, uzročno-posljedično.

Zato, kada sada se spominje novi soj, taj FliRT, ni najbolji frizer ne može tako "nakostriješiti" kosu. Nekada su ljetni flirtovi, flertovi ili štogod bili nešto posve drugo. Možda i tada "zarazno", ali na drukčiji način.

Vratimo se na ozbiljnije teme. Kulturnjaci nisu mogli pjevati, plesati i drugo, ali radilo se na obnovi baštine.

- Hrvatski restauratorski zavod nastavio je i u ovoj godini, u suradnji s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Puli, s izvođenjem građevinske sanacije i konzervatorsko-restauratorskih radova prema ranije izrađenom elaboratu i smjernicama za obnovu crkve sv. Roka u Draguću. Do sada je zamijenjen pokrov na crkvi, popravljen je i učvršćen gornji sloj svodne konstrukcije, klešu se novi kameni elementi i izvodi se prva faza konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnim slikama, napisao je tada kolega Anđelo Dagostin.

Galerija na pučini

Pulski glazbeni Sandro Lučić objavio je singl "Mrak", koji je himna svih onih malih i velikih privatnih ratova koje vodimo unutar sebe.

- Tekst i glazbu potpisuje moja malenkost, a aranžman su pomogli napraviti Klaudija Racan Ukošić, koja je odsvirala klavijature i Marijan Jelenić, koji je odsvirao akustičnu gitaru. Miran Ribarić je zaslužan za dionicu električne gitare, a Dean Vitasović za bas gitaru. Poseban pečat dala je Kristina Sponza koja je violinom odsvirala glavne trenutke u pjesmi i time je obilježila, rekao je Lučić potpisanoj novinarski prije četiri godine.

- Predstavljanjem nove izložbe "Galerija na pučini/Galleria in pelago/Gallery at sea", Muzej Grada Rovinja jučer je, nakon duže stanke, ponovno otvorio vrata svojim posjetiteljima. Nova je izložba otvorena na prvom katu muzeja, a u prizemlju još uvijek traje izložba "Otisci utisaka". Tako je to bilo 2020. godine, a u međuvremenu, Muzej je ponovno zatvoren, ali ne zbog korone, nego zbog obnove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter