posustajanje toplinskog vala

IstraMet upozorava: Večeras prva značajna destabilizacija, očekujte pljuskove i grmljavinu

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Dugotrajni toplinski val pokazuje znakove posustajanja. Međutim, vruće ljeto bez temperaturnih ekstrema nastavit će se i u idućem razdoblju, javlja IstraMet.

Prva značajnija destabilizacija atmosfere očekuje se u noći na subotu, s intenzivnim neverinima koji su najizglednije na moru zapadne i sjeverozapadne Istre. Pritom je moguća i izraženija grmljavinska aktivnost te prolazno jak vjetar.

Iako će i veći dio subote obilježiti pretežno sunčano vrijeme, danju su u kopnenom području izgledni izraženi lokalni pljuskovi koji naročito oko Učke mogu donijeti i tuču te obilnije oborine. U srcu smo ljeta, stoga kiša neće pasti na cijelom području, već sasvim suprotno, bit će strogo ograničena na manji dio poluotoka.

Nestabilno vrijeme očekuje cijelu regiju. Najjači razvoj sustava predviđa se u Sloveniji, koja je gotovo u cijelosti u zoni 2. stupnja upozorenja ESTOFEX-a, dok će se u Dalmaciji zadržati najstabilnije i vrlo vruće vrijeme.

DHMZ je za Istru izdao visok stupanj narančastog upozorenja, što se odnosi ponajprije na mogućnost lokalno vrlo obilnih oborina tijekom subote (>40 mm), te visoku vjerojatnost pojave grmljavine (>70 %), a sve u kombinaciji s visokim temperaturama zraka i toplinskim valom.

Upozorenja nadležnih službi shvatite ozbiljno te na vrijeme zaštite svoju imovinu i upozorite goste.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter