pronašli drugi dom

Talijani se sve više doseljavaju u Istru, evo što ih privlači

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Italiju su odlučili zamijeniti Hrvatskom. U Istri su pronašli svoj drugi dom pa je "made in Italy" sad nadohvat ruke domaćem stanovništvu, a više se ne mora preko granice po talijansku pizzu ili sladoled. U pet godina u Istri se broj Talijana koji su ondje prijavili boravište se gotovo udvostručio, a što ih je privuklo kod nas, i kako se snalaze doznala je pulska ekipa HRT-a.

- Odlučili smo doći u Hrvatsku kako bismo pronašli više mira, jer dolazimo iz Verone koja je postala kaotična. Zato smo i došli na zamisao da otvorimo trgovinu talijanskih tradicijskih slastica, što je naša strast, i drago nam je što su nas prepoznali, kaže Alessia Turrrini, slastičarka.

- Trebao sam se zadržati 3, 4, 5 dana, ali još sam ovdje. Zašto sam ostao? Jer je Istra nešto neopisivo. Kada jednom dođeš ovamo, to je zemlja koja će ti teško dopustiti da odeš, zato što se ovdje dobro živi, lijepo je, ističe Fedele Troisi, sladoledar.

- Od 1. siječnja 2022. pa do jučerašnjeg dana 617 talijanskih državljana riješilo je svoj boravak na području Istarske županije, od čega 264 radi na tom području. Ukupno imamo oko 800 talijanskih državljana koji su prijavili boravak na području županije, od toga 300 radi, kaže Robi Belušić, načelnik Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove PU istarske.

A kada ih upitate koji je razlog njihova dolaska - jednoglasni su: kvaliteta života slatka baš poput slastica!

Cijeli prilog pogledajte ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter