"A još sto lit pa smo gotovi..."

Najstariji Vodnjanac Kuzma Juričević jučer je proslavio stoti rođendan

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Vodnjan)

(Foto: Grad Vodnjan)


Barba Kuzma Juričević iz Salvele kod Vodnjana zakoračio je jučer, 18. srpnja u svoje drugo stoljeće. Najstariji Vodnjanac, dobrog zdravlja i bistre glave, za 100. je rođendan u svom domu u Salveli ugostio brojnu rodbinu i goste.

Posjetili su ga i predstavnici Grada Vodnjan sa zamjenicom gradonačelnika Dirianom Delcaro Hrelja, koja je barbi Kuzmi uručila maslinu kao simbol dugog i plodnog života te tortu za slatku obljetnicu. Zdravstvene djelatnice za rođendanski poklon kupile su mu kosir s posvetom, znajući da će alat u njegovim rukama biti dobro iskorišten.

"A još sto lit pa smo gotovi...", kazao je Kuzma, otkrivajući da je uvijek spreman na vic. Život ga nije mazio, kaže da se nagledao svega te ga brine svijet koji postaje sve gori i u kojem se ljudi sve lošije odnose jedni prema drugima. Međutim dobar duh i čvrsta volja ni danas ga ne napuštaju.

(Foto: Grad Vodnjan)(Foto: Grad Vodnjan)

"Kako se osjećam? Malo sam nazebao ovih dana", odgovara šali sklon slavljenik.

Kuzma Juričević, rođen 18. srpnja 1924. u Škripu na Braču, s 18 se godina priključio partizanima. U ratu je izgubio majku i oca, ranjavan je te je sudjelovao u oslobađanju Trsta, da bi 1946. godine stigao u Vodnjan i služio u ovdašnjoj vojarni. U Vodnjanu je upoznao svoju suprugu Mariju (preminula 2001. g.) i tu je ostao do danas zajedno podižući obitelj. Radni vijek proveo je u Uljaniku, u mirovinu je otišao davne 1968. godine i od tada je privržen selu, brinući o imanju, ulikama, brajdama, tovarima... Težak život, ali i lijep – bez stresa. Ima troje djece: kćerke Mireta i Nevia te sin Alvin, zatim pet unuka i pet praunuka.

Na pitanje da nam otkrije recept za dugi život, teško mu je reći što mu je točno osiguralo zavidnu dugovječnost. Njegova djeca pak otkrivaju da nikad navečer ne propušta popiti čašu vina, crnog ili bijelog, sugerirajući da je Kuzma skroman čovjek koji zna cijeniti mala zadovoljstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter