inicijativa entuzijasta

Zaboravljene kapelice na Bujštini idu u obnovu: 24 lokacije dobit će novo ruho

| Autor: Zvonimir Guzić
Valter Turčinović, Doria Gobić, Slađan Dragojević i Fabrizio Vižintin (Snimio Zvonimir Guzić)

Valter Turčinović, Doria Gobić, Slađan Dragojević i Fabrizio Vižintin (Snimio Zvonimir Guzić)


Na inicijativu dva bujska zaljubljenika u starine i kulturnu baštinu, Valtera Turčinovića i Slađana Dragojevića, Grad Buje je pokrenuo projekt obnove zaboravljenih kapelica koje se nalaze u gradskoj okolici.

(Snimio Zvonimir Guzić)Poezija na istrovenetskom dijalektu na spomen ploči (Snimio Zvonimir Guzić)

Svojevrsni oltari

Na području bujske streljane, na mjestu nekadašnje kapelice sv. Andrije, izgrađen je potpuno novi sakralni objekt kojeg je blagoslovio svećenik Marčin Madeja nakon čega je upriličena svečana inauguracija. U prošlosti su se kapelice gradile u ruralnim dijelovima nedaleko gradskih središta kao pomoćna mjesta molitve, svojevrsni oltari, za sve one koji nisu bili u mogućnosti doći na misu u crkvu.

Kapelice, memorijalni spomenici manjih razmjera, sagrađene kao zaseban objekt ili dio ogradnog kamenog zida, česta su povijesna obilježja u istarskim mjestima. Na području Grada Buja postojala su 24 takva sakralna objekata koja su s vremenom doživjela velika oštećenja ili su potpuno uništeni.

- Ovo je četvrta obnovljena kapelica od kad je prije nekoliko godina pokrenuta inicijativa. Na blagdan Tijelova je postojala tradicija obilaska svih tih kapelica koje su gradili nekadašnji veleposjednici unutar svojih imanja. Procesija koja je trajala tri dana, obustavljena je početkom Drugog svjetskog rata i od tada svi sakralni spomenici propadaju ili u potpunosti nestaju.

Mi imamo evidentirane sve 24 pozicije nekadašnjih kapelica tako da njihovom obnovom i izgradnjom planiramo pokrenuti davno izgubljene običaje. U planu je i šetnica kojom bi se povezale sve kapelice i napravila turistička ruta, bio bi to nekakav oblik kulturno-religijskog turizma, rekao je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin.

Projekt nove kapelice radila je mag. ing. arch. Doria Gobić, dok je kip sv. Andrije, koji se nalazi unutar ostakljenog dijela, djelo umjetnice Lovorke Lukani, ravnateljice POU Buje.

- Ideja je da se sve preostale kapelice, pa tako i ova, izgrade u suvremenom obliku, s obzirom da sada u suvremenom dobu i nastaju. I dalje će se aludirati na sakralnu funkciju, ali sa suvremenim elementima. Što se tiče samog oblika ovog objekta, dva monolita koja izrastaju iz tla referiraju se na dva bujska crkvena tornja koji su rijetka pojava u istarskim gradovima.

S obzirom da se objekt nalazi na račvanju puteva ideja je bila da se kapelica otvara prema prolaznicima iz svih kutova i na taj način ih poziva da joj pristupe i vide što se u njoj nalazi, a nalazi se suvremeni lik sv. Andrije kojem je i posvećen objekt. Za samu izradu korišten je autohtoni istarski kamen iz Pazina, rekla je autorica projekta Gobić.

(Snimio Zvonimir Guzić)Lovorka Lukani i Doria Gobić (Snimio Zvonimir Guzić)

Ceremonija inauguracije

Na samoj ceremoniji inauguracije jedan od inicijatora obnove povijesne baštine Valter Turčinović pročitao je stihove poezije na istrovenetskom dijalektu koje je napisao i posvetio ovom lokalitetu, a stihovi su uklesani i u podnoj ploči postolja. Turčinović je i za predhodne tri kapelice napisao posvećenu poeziju, a svoj kulturni izričaj misli pokloniti i preostalim objektima koji su dio projekta.

Na kraju posebne pohvale inicijatora projekta i gradonačelnika Vižintina otišle su tvrtki Kamen d.d. iz Pazina koja je donirala sav kamen za izradu kapelice i bujskoj SŠ »Vladimir Gortan« za izradu okvira i središnjeg ostakljenog dijela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter