učiteljica baleta

U POU Rovinj ispraćaj Vlaste Smoljanović u "drugu" mirovinu

| Autor: Glas Istre
(Foto PRemijera)

(Foto PRemijera)


U Pučkom otvorenom učilištu Grada Rovinja – Rovigno ovih je dana bilo vrlo emotivno. Djelatnici Učilišta, male balerine polaznice Baletnog studija "Allegro" koji djeluje pri rovinjskom Pučkom otvorenom učilištu i njihovi roditelji pozdravili su se s baletnom pedagoginjom, profesionalnom balerinom klasičnog baleta Vlastom Smoljanović, koja je 24 godine u Rovinju putujući svakog tjedna iz Zagreba neumorno vodila Baletni studio i podučavala djevojčice iz Rovinja i okolice baletnoj umjetnosti, a na kraju ove školske godine otišla u svoju "drugu mirovinu". 

Vlasta Smoljanović, balerina koja je svoju karijeru ostvarila na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a diplomirala je klasični balet u Srednjoj baletnoj školi u Zagrebu gdje je radila i kao nastavnica predškolskog i školskog uzrasta, baletni studio "Allegro" otvorila je u Rovinju 2003. godine i vodila ga do kraja lipnja ove godine. 

"Vlasta Smoljanović prva je u grad Rovinj donijela baletnu umjetnost i ustrajala vodeći svoj baletni studio u uvjetima koji je nisu uvijek mazili. Svojim je predanim radom ostavila ozbiljan trag i na emotivni razvoj, ali i estetski i umjetnički ukus generacija i generacija djevojčica koje su u Rovinju od nje učile balet i baletni pokret i pri tome vježbale i plesale uz klasičnu glazbu.

Utjecalo je to i na glazbeni ukus njezinih polaznica, a što je posebno važno u današnjem okružju. U studiju gospođe Vlaste Stojanović kroz učenje baleta generacije rovinjskih djevojčica naučile su i čitav niz nježnih, ženstvenih detalja od držanja tijela preko pokreta, a njihova ih je učiteljica baleta naučila i odgovornosti i poštovanju te njegovanju tih vrednota i kroz individualni i timski rad.

Vlasta Smoljanić ostavila je dubok i važan trag koji će ostati u srcima djevojčica koje su bile njene učenica, njihovih obitelji ali i grada Rovinja. Nama u Pučkom otvorenom učilištu Grada Rovinja - Rovigno suradnja s njom je bila izvrsna, ona je u radu silno požrtvovna osoba i upravo je njena požrtvovnost bila ključna za sve ono što je napravila tijekom više od dva desetljeća rada u Rovinju.

Posebno su dojmljive bile predstave koje je s balerinama iz svoga studija s ljubavlju radila i predstavljala sugrađanima", kaže Dubravka Svetličić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja - Rovigno. 

"Nisam u ovom trenutku ni svjesna da od jeseni više neću raditi u Studiju u Rovinju, vjerojatno jer je ljeto i praznici, sigurno će mi to tek kasnije postati jasno. Zaista nisam razmišljala o tome da sam zadužila sredinu, jednostavno sam radila ono što volim, a za mene je to od moje četvrte godine života – balet, kaže Vlasta Smoljanović, baletna umjetnica i pedagoginja, koja živi u Zagrebu.

"Sve je počelo u Ulici Brešćenskog u Zagrebu, gdje me mama odvela na ritmiku, a kada sam u dobi od devet godina otišla na audiciju u Baletnu školu roditelji nisu baš bili oduševljeni. No, primljena sam, krenula u prvi razred, i čim sam završila Srednju baletnu školu u Zagrebu bila sam, nakon audicije, angažirana u Baletu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

To je u cijeloj mojoj baletnoj karijeri bio presudni moment. Budući da sam paralelno s Baletnom školom išla i u Gimnaziju, do završetka gimnazijskog školovanja, u Baletu zagrebačkog HNK-a sam dvije godine volontirala", priča nam Vlasta Smoljanović, koja je baletni studio u Rovinju vodila pune 24 godine. Za Balet zagrebačkog HNK-a vezan je i početak njene rovinjske priče.

"Dinko Bogdanić, koji je bio solist Baleta HNK-a, jednog dana me pitao bi li voljela otići u Rovinj i voditi balet. Mislila sam da se šali, ali krenula sam i tu sam odmah upoznala Mirka i Radmilu Breški, vodili su slastičarnu, pomagali mi u svemu i bili moja logistika.

Počela sam u Gandusiju, a kasnije sam svoj baletni studio iz kazališta na kraće vrijeme preselila u prostor Škole stranih jezika "Ulix" i HKD "Franjo Glavinić", da bi na kraju nakon još jednog preseljenja u kazalište, završila u prostoru dvorane rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta, a studio je bio dio programa ove ustanove, objašnjava Vlasta Smoljanović koja je ubrzo nakon otvaranja Baletnog studija "Allegro" u Rovinju, gdje je balet poučavala svake subote tijekom školske godine, kao balerina otišla u mirovinu, no još je neko vrijeme plesala u zagrebačkom HNK.

Tijekom gotovo četvrt stoljeća kod gospođe Vlaste balet je u Rovinju učilo oko tisuću polaznica, svake godine 40-ak djece. Polaznice njenog baletnog studija bile su djevojčice. Tek jedan dječak ili dva, kaže, vrlo su kratko dolazili. Vodila je svake godine četiri baletne grupe podijeljene po uzrastu od najmlađih u dobi od 4 do 5 godina preko grupe za predškolce, grupe za učenice nižih razreda te pripremne grupe u kojoj su bile najstarije polaznice.

Njen Baletni studio "Allegro" pohađalo je niz generacija rovinjske djece, koji su se kroz igru i veselo druženje upoznavali s osnovama klasičnog baleta. Osim razvijanja, vježbanja motorike i pokreta, osjećaja za ritam, snalaženja u prostoru, upoznavanja s timskim radom, kao i upoznavanja raznih glazbenih formi, djevojčice su usvajale i pravilnije držanje, a time i gracioznije kretanje koje, kako ističe Vlasta Smoljanović, postaje trajno kroz odrastanje.

Najmlađima je uvijek kroz igru, najčešće kroz priče i poznate bajke predstavljala elemente klasičnog baleta, a koji, uz ostalo uključuju pravilno držanje tijela, glave, pozicije nogu, ruku… Kako su polaznice rasle i prelazile iz grupe u grupu, nadograđivala je njihova znanja te su učile i usvajale nove elemente.

"Bilo jako veselo, a svaki pedagog zna da je važno znati kad treba 'opustiti špagu', a kad treba biti stroži. Djeca vole red i s njima je najmanje problema. Ali, broj polaznika znao je tijekom godine oscilirati, pogotovo među najmlađima jer balet ima svoj pravila: dosta je strog, traži disciplinu i poštivanje reda i u pokretu i u odnosu prema radu, ali i načinu odijevanja, u držanju i ponašanju", objašnjava Vlasta Smoljanović.

U 24 godine rada njenog rovinjskog Baletnog studija generacije su se izmjenjivale, a nekadašnje učenice gospođe Vlaste danas su majke koje su svoju djecu u Rovinju vodile na balet u njen studio gdje bi kraj svake školske godine obilježili priredbom, baletnom predstavom, koju je sa svojim učenicama pripremala od prosinca. A plesali su "Trnoružicu", "Pepeljugu",  "Ščelkunčik"…, predstavljali elemente bijelog baleta i brojne plesove, a koreografije je uvijek prilagođavala uzrastu polaznica.

"Balet je vezan uz klasičnu glazbu i kroz njega sam djeci u dobi od 4 godine nadalje približavala djela kompozitora klasične glazbe. Bio je to svojevrsni uvod u slušanje klasike od Vivaldija i njegova "Četiri godišnja doba" kroz koji se klasična glazba može jako lijepo približiti djeci, preko glazbe iz baleta "Pepeljuga" Sergeja Prokofjeva, do Straussove glazbe i drugih skladatelja, objašnjava gospođa Vlasta.

U Rovinju je satove baleta u svom Studiju vodila subotom, kamo je svaki tjedan dolazila iz Zagreba te se nedjeljom vraćala. U Zagrebu je tijekom tjedna tri dana radila u jednom plesnom studiju, a svake srijede putovala je u Bjelovar, gdje je također vodila baletni studio i iste se večeri vraćala kući u Zagreb.

I tako je gotovo četvrt stoljeća Rovinj bio njena vikend adresa. Dok je na početku spavala kod obitelji Briški, kasnije je kupila stančić u Rovinju i ponosno ističe da je danas sugrađanka Rovinjcima. Nada se da će ubuduće imati više vremena za njih i za Rovinj. Jer ovdje je tijekom rada u Baletnom studiju upoznala puno ljudi, djece, roditelja, baka…

"Voljela bi da mi se jave, da me pozdrave kada budem dolazila u Rovinj", kaže Vlasta i raduje se svojim budućim susretima s bivšim učenicama. Često ih sretne, a mnoge od njenih malih balerina danas su mlade žene.

Promijenila su se lica, ali odmah ih čak i u gužvi prepoznaje po držanju, "jer držanje balerine može se vidjeti već iz daljine", zaključuje rovinjska učiteljica baleta koja je u Rovinju postavila važne i snažne temelje baletne umjetnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter