bespravna gradnja

Građevinski inspektori u obilasku najkritičnijih područja na sjeverozapadu Istre: Vlasnici sami uklonili 28 ilegalno sagrađenih objekata

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto: Grad Umag)

(Foto: Grad Umag)


Bespravnja gradnja, posebice na istarskom poluotoku, je uvijek vruća tema koja već godinama okupira medijski prostor, a dojam je da se cijeli proces rješavanja problema odvija (pre)sporo. U svom nedavnom obilasku najkritičnijih područja za koja su ovog proljeća donijete odluke o rušenju, inspektori Državnog inspektorata uočili su određene pomake na terenu gdje su neki građani postupili po rješenju i uklonili svoje nelegalne objekte.

Inspekcijski nadzor

- U ovoj godini, inspekcijski nadzor Građevinske inspekcije Državnog inspektorata u suradnji s predstavnicima Grada Umaga obuhvatio je sva najkritičnija krizna područja krajnjeg sjeverozapada Istre za koja je postojala osnovana sumnja u bespravnu gradnju. Na području naselja Seget, Babići, Ravne doline, Crveni Vrh, Kanal-Babići i Lovrečice ukupno je obavljen 231 nadzor nakon čega su izdana 124 rješenja, uglavnom stranim državljanima, vlasnicima nezakonitih građevina. Posljednjom provjerom utvrđeno je da su vlasnici sami uklonili 28 ilegalno sagrađenih objekata, dok će sve one građevine koje investitori nakon zaprimanja rješenja ne uklone sami, uklonit građevinska inspekcija o trošku investitora, nakon upita o provedenom nadzoru, izvijestili su nas iz službe Državnog inspektorata.

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata je u razdoblju od 1. travnja 2019. godine do 1. srpnja 2024. godine na području Istarske županije obavila ukupno 2.344 inspekcijska nadzora te je pokrenuto 1.325 inspekcijskih postupaka zbog povrede propisa u području gradnje. Podnesene su 43 kaznene prijave zbog nezakonitog građenja u zaštićenim područjima ili zbog povrede službenog znaka o zatvaranju gradilišta, te su podnesena 62 optužna prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima zbog povreda propisa i 56 prekršajna naloga zbog neizvršenja inspekcijskih rješenja. Izrečena je 541 novčana, a vrijednost izrečenih kazni iznosi više od 3,5 milijuna eura. U posljednjih pet godina iz prostora je uklonjeno ukupno 296 nezakonitih građevina.

Bespravna gradnja nije samo problem na sjeverozapadnom dijelu Istre uz slovensku granicu, i na ostalim dijelovima poluotoka gradilo se nelegalno.

- Građevinska je inspekcija Državnog inspektorata na području Grada Vodnjana u 2023. godini u naselju Mandriol donijela 114 rješenja o uklanjanju nezakonitih građevina te je do sada uklonjeno ukupno 80 građevina. Trenutno je za 18 građevina proveden postupak nabave i odabran je izvođač radova na uklanjanju, a postupak potpisa ugovora izvođenja je u tijeku. Inspektori su nakon utvrđenja da se radi o bespravno izgrađenim građevinama postavili znak zatvaranja gradilišta te započeli donositi rješenja o uklanjanju. Budući se uglavnom radi o izvan građevinskom području, sukladno odredbama članka 115. Zakona o Državnom inspektoratu investitorima se naređuje uklanjanje u roku od 15 dana od dana zaprimanja inspekcijskog rješenja, navode iz Državnog inspektorata o stanju bespravne gradnje na južnom dijelu istarskog poluotoka.

Lokalne vlasti

Lokalne vlasti, s područja ugroženih ilegalnom gradnjom, nerado komentiraju proces uklanjanja bespravno sagrađenih objekata pozivajući se na mjerodavnost Državnog inspektorata u davanju službenih informacija.

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata dosljedna je u »borbi« s bespravnom gradnjom kako na području Umaga i Istre tako i diljem Republike Hrvatske, a sve kako bi se prostor Republike Hrvatske očuvao od betonizacije i uzurpacije, poručili su na kraju iz državnog inspekcijskog tijela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter