obilježen dan općine lupoglav

Male općine poput lupoglavske opravdale svoje postojanje

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Lupoglav, u srpnju, u mjesecu u kojem je prije 760 godina nastao prvi pisani dokument s jasno spomenutim nazivom Lupoglav, vezanim uz Kaštel, odnosno Castrum Lupoglau čiji su obrisi temelja i danas vidljivi na stjenovitim obroncima ponad današnjeg naselja Gorenja Vas.

- Slobodno možemo reći da je osnivanje malih općina bilo potrebno te su opravdale svoje postojanje. Konstantno nastojimo ulagati u komunalnu infrastrukturu, kao i u sve ostale aktivnosti koje su u djelokrugu rada jedinice lokalne samouprave. Dobivanje statusa brdsko-planinskog područja 2003. godine značajno je pomoglo u razvoju naše općine kroz financijske učinke i mogućnosti sufinanciranja raznih projekata, kazao je tom prigodom načelnik Franko Baxa.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Brojna ulaganja

Svečana sjednica održana je u srednjovjekovnom kaštelu u Boljunu pa je Baxa podsjetio da se u Boljunu ranijih godina dosta ulagalo u komunalnu infrastrukturu, napravljena je vodovodna i kanalizacijska mreža te postavljen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, izvršeno je popločenje dijela ulica, postavljena nova rasvjeta, a trenutno se radi projektna dokumentacija za uređenje kaštela.

Nakon što je saniran zid, napravljeni su idejni projekti, izvršena arheološka istraživanja, te je ove godine proveden postupak javne nabave za izradu glavnog projekta obnove i prezentacije kaštela u Boljunu i izradu istražnih elaborata za obnovu kaštela. Prošlogodišnji troškovi izrade idejnog projekta iznosili su 23.612 eura, od čega je Ministarstvo kulture i medija sufinanciralo 13.272 eura. Procjena troškova izrade dokumentacije za ovu godinu iznosi oko 30.000 eura, a pomoći će Ministarstvo kulture i medija i Istarska županija. Nedavno je na ulazu u naselje Boljun iz pravca Dolenje Vasi uređeno parkiralište koje će moći koristiti mještani Boljuna, kao i turisti koji ga svake godine sve više posjećuju.

Po završetku vodovodnog ogranka Gorenja Vas - Dajčići, te druge faze, odnosno dionice za Viskovići, Istarski vodovod Buzet je pripremio svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju vodovodnog ogranka Dolenja Vas - Ravno Brdo u dužini od sedam kilometara i procijenjene vrijednosti 2.000.000 eura.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

- Nadam se da će kroz apliciranje projekta na mjeru 73.13. biti odobren ovaj projekt, samim time i započeti realizacija. To je jedino veće područje na našoj općini koje je bez vodovodne mreže, što svakako mještanima stvara velike probleme, naročito tijekom ljetnih mjeseci. Cjelokupno gledano to je velika investicija za ovako malu sredinu koja bi značajno podigla kvalitetu života u našoj općini, naglasio je Baxa, jedan od najdugovječnijih načelnika u Istri.

Ove godine, putem komunalne tvrtke Usluga odvodnja u postupku je javna nabava za završetak radova na izgradnji kanalizacijske mreže u Lupoglavu. Preostali dio radova obuhvaća dvije crpne stanice i 1.200 metara mreže, procijenjene vrijednosti 700.000 eura i financirat će se iz NPOO-a, Hrvatskih voda i proračuna Općine Lupoglav. Završetkom tih radova kompletno naselje Lupoglav biti će pokriveno kanalizacijskom mrežom. Uz kanalizacijske mreže u Boljunu i Vranji izgrađene prijašnjih godina, gotovo 50 posto mještana lupoglavske općine biti će spojeno na kanalizacijsku mrežu.

Sva ova ulaganja u komunalnu infrastrukturu tijekom 31 godine, koja su, kazao je Baxa, bila potrebna kako bi se svim mještanima osiguralo bolje uvjete življenja, ne bi bila moguća bez pomoći raznih institucija i tvrtki. U prvom redu Istarske županije, Istarskog vodovoda, Hrvatskih voda, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Županijske uprave za ceste, Hrvatskih cesta, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva kulture i medija i mnogih drugih.

U sklopu natječaja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine započele su pripreme za V. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Lupoglav.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

- Kao i neke druge općine i gradovi imamo priliku da kroz izgradnju solarnih elektrana, za što postoji interes investitora, osiguramo veće proračunske prihode te daljnji razvoj općine. U tom dijelu očekujem da Istarska županija prihvati naše zahtjeve te u izmjenama županijskog prostornog plana koje su u tijeku, omogući gradnju solarnih elektrana na našem području, za što imamo sve preduvjete, kazao je Baxa.

Zamjenica župana Jessica Acquavita, izrazila je zadovoljstvo što lupoglavska općina među ostalim ozbiljno razmišlja i o obnovljivim izvorima energije.

- Itekako smo svjesni da je to budućnost i upravo stoga je Županija pokrenula izmjene prostornog plana i vjerujem da ćemo zajedno pronaći najbolja rješenja za implementaciju solarnih elektrana kako bi razvili lupoglavsko područje, ali i cijelo područje Županije, rekla je dožupanica.

Općinski praznik čestitao je i saborski zastupnik i načelnik Općine Barban Dalibor Paus.

- Ovo je stvarno srce Istre, ne samo Općina Lupoglav, nego i sve male istarske općine su srce i u onom pravom smislu da bez njega nema krvotoka Istre, ali i srce u smislu one emocije, srce kao srž onoga ča Istra je. Svaka svečana sjednica vijeća u svakoj od tih malih općina pokazuje koliko se more, baš onako na istrijanski način, kada malo imaš, a čuda delaš, prikurat i koliko se more dobrega napravit i da smo mi ti ki u stvari držimo na životu sve ono ča Istra je i sve ono ča Istra predstavlja, ne samo u Hrvatskoj nego i šire, poručio je Paus.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, gradonačelnik Buzeta Damir Kajin i brojni općinski načelnici. U sklopu svečane sjednice Općinskog vijeća nastupila je Vokalna skupina "Vetta" iz Vrha.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Minuta šutnje

Minutom šutnje odana je počast svim znanim i neznanim junacima koji su u NOR-u i u Domovinskom ratu dali svoje živote za pravdu, vjeru i slobodu, za bolje danas i sutra. Uoči svečane sjednice, izaslanstvo Općinskog vijeća i načelnik položili su vijenac na spomenik žrtvama rata.

Općina Lupoglav zauzima najsjeverniji dio područja bivše Općine Pazin i nalazi se u okruženju općina Lanišće, Kršan i Cerovlje te gradova Opatije i Buzeta. Na području od 94 četvornih kilometara, živi oko 850 stanovnika, pretežito smještenih u nekoliko većih naselja: Lupoglav, Semić, Lesišćina, Dolenja Vas, Brest, Vranja, Boljunsko Polje i Boljun, s brojnim zaseocima. Općinu s dva kraja omeđuju i čuvaju dva planinska diva, Učka i Ćićarija. Upravo planinski masiv Ćićarija čini sjeveroistočnu granicu, a područje Boljunštine prostire se cijelom dolinom Boljunčice. Zapadna je granica povijesna, takozvani kunfin koji se poklapa s današnjom granicom prema Gradu Buzetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter