u tinjanu

FOTOGALERIJA / Ljetni festival istarskog pršuta: Uz brojne istarske pršutare, stižu i pršuti iz Španjolske

| Autor: Tea Tidić


Veliko slavlje u čast prave istrijanske gastro poslastice - pršuta - održat će se danas i sutra u Tinjanu, na Ljetnom festivalu istarskog pršuta.

Zabava i gastro delikatese

Općina Tinjan je zahvaljujući prepoznatljivosti Festivala istarskog pršuta dobila i titulu Općine istarskog pršuta. Ljubitelji dobrog zalogaja iz cijele Istre i šire, kao i brojni turisti redovno posjećuju ovu manifestaciju, a sve starta danas i sutra od 18 sati. Brojni posjetitelji dolaze u Tinjan uživati u pršutu, zabavi, ali i u druženju, predivnim vedutama… Ovogodišnji zabavni program dodatno će začiniti večeras Alfa Time Band i 2BMB band, a u subotu grupa Vigor i Etaloni band.

(Snimio Antonio Paljuh)(Snimio Antonio Paljuh)

Ulaz na Festival istarskog pršuta za sve je posjetitelje besplatan, a posjetiteljima će se predstaviti, će se od istarskih proizvođača ove gastronomske delicije, pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso, te OPG Franjul. U goste stiže i poznati proizvođač dalmatinskog pršuta Perajica. Iz daleke Španjolske doputovat će PEGAEXPORT SL, a iz Slovenije MIJ d.o.o. Svojim suhomesnatim prozvodima posjetitelje festivala sigurno će pokušati zaintrigirati i OPG Kraljik iz Belišća.

(Snimio Antonio Paljuh)(Snimio Antonio Paljuh)

Obrt Peršić sa Stancije Šantamarija ponudit će svoj sir, a vinar Mario Banko potrudit će se da svi uživaju u kvalitetnim vinima. Ugostiteljstvo LA.LU d.o.o. brine za koktele i kompletnu ponudu pića na manifestacji. Već tradicionalno svi posjetitelji Tinjana moći će guštati u još cijelom nizu slatkih i slanih proizvoda, fritule, palačinke, pa čak i pizza, te poljoprivrednih proizvoda lokalnih OPG-ova, rukotvorina… A za djecu će tu biti postavljen i zabavni park.

Specifičan način proizvodnje

Inače, po tradiciji se pršut reže ručno, posebnim nožem, pa će svaki od pršutara goste osobno ponuditi ovom delicijom, ispričati nešto o njezinom nastanku i objasniti kvalitete pršuta. Istarski pršut je nositelj europske zaštićene oznake izvornosti, a od ostalih se hrvatskih pršuta, a i od onih iz drugih europskih zemalja, razlikuje po tome što se proizvodi bez kože, bez nogice, sa zdjeličnom kosti, bez dimljenja, i suhim salamurenjem.

(Snimio Antonio Paljuh)(Snimio Antonio Paljuh)

Zanimljivo je spomenuti da sve više turista bira svoj odmor provesti u slikovitom Tinjanu, te je do konca lipnja ovdje ostvareno gotovo 20 tisuća noćenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter