BUZET

Održano treće izdanje manifestacije "Običaji starog zavičaja Bošnjaka": Izvorne pjesme i plesovi Bosne i Hercegovine i Hrvatske

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Folkorna skupina "Buzetski biseri" (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Folkorna skupina "Buzetski biseri" (Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Srpanjska manifestacija "Običaji starog zavičaja Bošnjaka", u svom je trećem izdanju protekla u znaku interpretacije izvornih pjesama, sevdalinki, plesova, igara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, šarenila boja narodnih nošnji, te prezentacije i degustacije tradicionalnih bošnjačkih jela. Održana je ispred Hotela "Fontana" u Buzetu, u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Istarske županije.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)KUD "Paklenica" (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)KUD "Liskovac" (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Briga o mladim naraštajima

Manifestacija "Običaji starog zavičaja Bošnjaka", pokazala se više nego uspješna, poručio je uvodno predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet Muhamed Muratagić.

- Njome želimo dati svoj doprinos u očuvanju i promociji kulturnog identiteta Bošnjaka, uvezivanju i integraciji s kulturnim identitetom sredine u kojoj živimo, radimo i djelujemo, poručio je Muhamed Muratagić te rekao kako je cilj da ova ljetna manifestacija postane tradicionalna i da predstavi običaje starog zavičaja Bošnjaka, svake godine iz drugog grada odakle dolaze i u kojem su rođeni buzetski Bošnjaci. Poručio je također kako je lijepo njegovati svoj identitet, ali treba njegovati i čuvati i identitet sredine u kojoj se živi, radi i djeluje. Istra to zaslužuje.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

U ime Istarske županije i župana Borisa Miletića skup je pozdravila pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, a prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Buzeta Damira Kajina, Dubravka Črnac Dujanić.

Uvodno su se domaćini, Folklorna skupina "Buzetski biseri" osnovana 2008. godine kao sekcija unutar Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet, predstavili koreografijom "Svadbene igre Bošnjaka". Pod vodstvom Tatjane Muratagić i njene zamjenice Ernese Mustafić, vodi se briga o mladim naraštajima na koje se prenosi običaje i tradiciju bošnjačkog naroda i promiče kulturni identitet bošnjačke nacionalne manjine, folklorom, pjesmom, glumom i recitacijom pa su "Buzetski biseri" izveli i pjesme "Ah moj Aljo", "Crven fesić" i "Majka".

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)KUD "Barilović" (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Najveći ponos

Koreografijama "Bunjevačke igre", "Posavina" i "Staro bosansko sijelo" predstavio se je KUD "Paklenica" iz Novske koji broji četrdesetak članova. Pleše plesove Slavonije, sjeverne Moslavine, Posavine, Baranje, Bunjevačke plesove, Šaljive pastirske igre iz Banata i staro izvorno Bosansko sijelo.

KUD "Liskovac" iz Cazina, Bosna i Hercegovina, osnovan 2006. godine, a trenutno pod vodstvom Halide Ibradžić, predstavio se koreografijama "Splet bosanskih igara", "Vezak vezla Fata" i "Mila majka" te starim izvornim pjesmama. Svoj rad temelji na starim principima i ciljevima, a to je: očuvati bogatstvo tradicije i kulture svoga kraja, ali s novim odrednicama prilagođenim suvremenim životnim tokovima.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)KUD "Đulistan" (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

KUD "Đulistan" iz Labina izveo je koreografiju "Igre iz Jajca". Predstavio se i gostujući KUD "Barilović", ponosni organizator tradicionalnog "Barilovićkog fašnika", a običaj Ivanja obilježavaju djevojke "Krisnice" koje dan uoči Ivanja obilaze domaćinstva i pjevanjem uveseljavaju domaćine. Društvo je i organizator folklornih susreta pod nazivom "Kad sam s dragim kraj Korane bila", a u prosincu organizira čak dvije manifestacije "Advent u Bariloviću" te "Nikolovo u Bariloviću". Ipak, najveći ponos barilovićkih folkloraša, ali i vjera u očuvanje običaja ovog kraja, čini vrlo brojna i uspješna dječja sekcija, koja broji čak 40 članova u dvije skupine. Predsjednica Društva je Ankica Milinković, a voditelj Hrvoje Gojak. U Buzetu su se predstavii s napjevima i plesovima Barilovića i njegove okolice pod nazivom "Al je lipo u našemu kraju".

Na ovogodišnjem izdanju ljetne manifestacije nastupio je i KUD "Kršanski ljiljani" iz Potpićna s koreografijom "Igre iz srednje Bosne".


Podijeli: Facebook Twiter