ISTARSKI FESTIVAL PAŠTE

Monika Udovičić oborila svjetski rekord u valjanju makaruna

| Autor: Zoran Oljača
(Foto: TZ Općine Žminj)

(Foto: TZ Općine Žminj)


Monika Udovićić iz Svetog Petra u Šumi oborila je svjetski rekord u valjanju makaruna. Naime, ona je u jednoj minuti izvaljala 43 makaruna čime je oborila prošlogodišnji rekord kojeg je postavila Valentina Celić iz Kršana kada je u jednoj minuti izvaljala 38 makaruna.

Domaća pašta

Bilo je to u Žminju tijekom održavanja Istarskog festivala pašte. Nakon petka i svečanog otvaranja ove zanimljive gastro manifestacija brojni su posjetitelji i turisti mogli uživati u kulturno - umjetničkom programu i show cooking pointu koji je bio postavljen na glavnoj pozornici nedaleko restorana Francuz. Oni su pripremali fuže sa šugom od kokoši, njoke sa šugom od gobic, tagliatelle s tartufom te makarune s rokulom, sirom i pršutom.

Osim toga, na štandovima ovogodišnjih izlagača mogli su se kušati specijaliteti poput žgvaceta od boškarina, kuhanog kiselog kupusa s boškarinom i raviola sa sirom. Za one najmlađe bio je organiziran dječji kutak na kojem su se događale razne radionice i face painting, a tu je bila i izložba radova djece Dječjeg vrtića »Rapčići« iz Žminja na temu pašte. Startale su potom radionice izrade domaće istarske tjestenine koje su potrajale do 22 sata. U sklopu manifestacije organiziran je i obilazak kaštela te predstavljanje izlagača.

(Foto: TZ Općine Žminj)(Foto: TZ Općine Žminj)

Promocija tradicije

Za zabavu uz glazbu bili su zaduženi Frula bend i Bambus bend. Od direktorice Turističke zajednice Općine Žminj, Slavenke Blašković Janko, doznajemo kako se ova manifestacija održava od 2014. godine s ciljem očuvanja i promocije lokalne tradicije te poticanje kreativnosti u razvoju novih proizvoda od pašti.

- Manifestacija se isključivo organizira za domaće stanovništvo jer je to naša kultura koju prezentiramo turistima. Ove godine tu su nam gosti iz Njemačke, Austrije, Italije, rekla je direktorica Turističke zajednice Općine Žminj. Kroz dva dana Istarskog festivala pašte kroz Žminj je prošlo, kako organizatori ističu, oko 2.000 posjetitelja, a izlagača je bilo 20 - njih 19 iz Hrvatske i jedan iz Slovenije. Sveukupno se u valjanju makaruna okušalo 20 osoba, 17 žena i tri muškarca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter