San svakog folkloraša

Buzetsko Glazbeno društvo "Sokol" jedini istarski predstavnik na Đakovačkim vezovima

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: GD Sokol)

(Foto: GD Sokol)


Nastupati na pozornici Đakovačkih vezova, san je svakog folkloraša, a san folklorne skupine Glazbenog društva "Sokol" Buzet proteklog se vikenda i ostvario. Kao jedini istarski predstavnici, buzetski folkloraši na poziv organizatora po prvi su put sudjelovali na ovoj prestižnoj manifestaciji izvornog narodnog foklora međunarodnog karaktera, koja je ove godine održana u 58. izdanju

Predstavili Istru

- Predstavili smo sebe, Buzet i Istru najbolje što smo mogli. Prezadovoljni smo, prenijela je umjetnička voditeljica folklorne skupine Branka Silić utiske folkoraša s kojima su u Đakovu nastupili i Sovinjski gunjci. Poseban utisak na njih je ostavilo i gostoprimstvo domaćina, KUD-a Vesela Šokadija iz mjesti Lapovci.

Buzetski folkloraši u Đakovu su nastupili u tri navrata tijekom subote i nedjelje, i predstavili pjesme i plesove sjeverne Istre. Izveli su šete paši, polku promenu, staru polku, špic polku uz pratnju gunjaca, bajsa, violina, klarineta i trieštine. Kandaturke su pjevale na tanko i debelo i bugarile.

Grad Đakovo i Turistička zajednica Grada Đakova dodijelili su tom prigodom zahvalnicu GD "Sokol" Buzet za potporu čuvanju i promicanju tradicijskih vrijednosti, razvijanju ljubavi i poštovanja prema kulturnoj baštini, kao i njenom korištenju kroz elemente turističke ponude, te za stvaranje i promicanje prepoznatljivog turističkog proizvoda Grada Đakova i Slavonije i Baranje.

(Foto: GD Sokol)(Foto: GD Sokol)

Manifestacija Đakovački vezovi smjestila se u srcu Slavonije, mjestu prepunom žitnih polja, ravnica, mjestu u kojemu katedrala sv. Petra stoji kao simbol grada.

Najveći hrvatski tradicionalni festival, simbol očuvanja tradicijske baštine, svake godine okupi na desetke tisuća sudionika i posjetitelja koji tih dana dišu kao jedno. Kažu da kad jednom Đakovački vezovi i grad Đakovo uđu u srce, zauvijek tamo ostaju.

Trg ispred katedrale i Ljetna pozornica u Strossmayerovom parku, središta su događanja Đakovačkih vezova. Kroz plesne korake folklornih skupina oživljavaju se stare tradicije, upriličuju se prikazi starinskih običaja. Kolo, bećarac, zvuk tambure te raskošno vezene, šlingane i dukatima ukrašene narodne nošnje, mame stanovnike i posjetitelje na ulice grada. U ovogodišnjem izdanju tom je šarenilu narodnih nošnji i običaja u Đakovu, doprinjela i buzetska folklorna skupina.

Ponovno okupljanje

Nakon višegodišnje stanke, skupina entuzijasta prije sedam godina okupila je zaljubljenike u tradicionalnu glazbu i ples i tako je osnovana nova sekcija Glazbenog društva "Sokol" Buzet - Folklor. Svoju prvu probu održali su u listopadu 2017. godine i od tada redovito vježbaju uz budno oko umjetničke voditeljice Branke Silić. U sklopu folklora djeluju i kantadurke, djevojke koje svojim dvoglasnim pjevanjem obogaćuju gotovo svaki njihov nastup. Bez glazbe ne bi bilo ni plesa, pa tako na svim probama plesače prati zvuk harmonike i bajsa te povremeno i na nastupima glazbom prate i drugi tradicionalni instrumenti: klarinet, mih i violina.

Osim lokalnih manifestacija na Buzeštini kao što su Subotina, Raspjevana Buzeština, Svjetski dan glazbe i Božićni koncert Glazbenog društva "Sokol" Buzet, folkloraši su nastupali i na smotrama narodne glazbe i plesa Istre, te smotrama folklora u Mariji Bistrici i Brinju. Prošle godine prisustvovali su i 57. smotri narodne glazbe i plesa Istre u Krasici, kao i na međunarodnoj smotri izvornog folklora u Osijeku, a ove godine među svoje brojne uspješne nastupe uvrstili su i 58. Đakovačke vezove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter