svečana inauguracija na proslavi Svetog Roka

Zvonik u Galižani je primjer obnove kulturnog dobra

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Vodnjan)

(Foto: Grad Vodnjan)


Iako je primopredaja radova nad crkvenim zvonikom u Galižani obavljena prije dva tjedna, čime je sveobuhvatna obnova ovog spomenika kulture i službeno završila, svečana inauguracija održat će se 16. kolovoza 2024. godine - na dan proslave 390. obljetnice galižanske Župe svetog Roka!

Opsežnom obnovom vrijednom oko pola milijuna eura spašen je ovaj simbol Galižane iz 17. stoljeća, koji je teško oštećen i narušene statike godinama predstavljao opasnost po mještane i naselje! Konstrukcijska oštećenja bila su takva da su prijetila urušavanjem cijelog objekta!

(Foto: Grad Vodnjan)(Foto: Grad Vodnjan)

Gradska uprava Grada Vodnjan – Dignano na čelu s gradonačelnikom Edijem Pastrovicchiom uzela si je u zadatak uhvatiti se u koštac s obnovom i osiguranjem ovog crkvenog objekta te omogućiti da se zvona oglase nakon dugih godina tišine.

I to je učinila!

Obnova, koja je trajala od listopada 2023. do travnja 2024. godine, uključivala je građevinske, električarske i restauratorske radove, izradu elaborata za zvona i kazaljke sata, stručni nadzori, vođenje projekta itd.

(Foto: Grad Vodnjan)(Foto: Grad Vodnjan)

Uključeni su bili stručnjaci s raznih područja - i sve je obavljeno besprijekorno!

"Kad sam preuzeo mandat gradonačelnika jedan od prioriteta bio mi je spas zvonika Svetog Roka. Jedan od prvih sastanaka u proljeće/ljeto 2021. bio je s projektantom baš na tu temu kako bi vidjeli što je učinjeno do tada. I tada sam shvatio da se nije daleko odmaklo od obećanja da će se zvonik sanirati te da trebamo ozbiljno zasukati rukave ako želimo da se obnova napravi onako kako treba obnavljati kulturno dobro. Pred nama je bio dug proces pripreme projekta. Hvala Ministarstvu kulture koje nas je pratilo u investiciji, hvala svima koji su sudjelovali i pomogli da spasimo zvonik", kazao je prilikom primopredaje gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Kako su radovi okončani, tako se opet nakon dugo vremena čuju Galižanska zvona. Restaurirana su i oglašavaju se na puni sat i na svakih pola sata. Prilikom projektiranja odabrana je opcija da se zvona ne njišu prilikom zvonjave jer se time osigurava znatno duži vijek konstrukcije. Takva opcija usuglašena je sa Župom i s konzervatorima i znatno je jeftinija od one koja bi njihala zvona te bi na kamenu konstrukciju prenosila znatnije vibracije.

(Foto: Grad Vodnjan)(Foto: Grad Vodnjan)

Sad kad su svedeni svi računi, može se reći da ukupni troškovi obnove zvonika iznose 497 tisuća eura. Financijska sredstva za cjelokupnu investiciju osigurao je Grad Vodnjan – Dignano. I to isključivo iz proračunskih sredstava te iz pomoći Ministarstva kulture kroz programe zaštite nepokretnih kulturnih dobara. Neovisno o tome, Gradska uprava je upoznata s činjenicom da su župljani sakupljali donacije za rekonstrukciju zvonika, a ima saznanja da se sredstva prikupljaju i dalje iako je rekonstrukcija okončana i obavljena u potpunosti u režiji Grada. Takvih donacija Grad nije zaprimio niti se takav novac koristio za obnovu zvonika u Galižani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter