TWIRLING KUP

Europska twirling elita u Poreču: Spoj plesa, gimnastike i akrobatike

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto: Grad Poreč)

(Foto: Grad Poreč)


U Maloj vijećnici gradske uprave Grada Poreča održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik i predsjednica Hrvatskog twirling saveza Marina Mihelčić predstavili Europski Twirling kup koji se u porečkoj dvorani Žatika održava od 9. do 14. srpnja. Na natjecanju nastupa 1.700 sudionika iz čak 17 europskih zemalja, koji će se natjecati u različitim kategorijama i pokazati svoje vještine u ovoj zahtjevnoj i elegantnoj sportskoj disciplini.

Naporan sport

- Twirling je spoj plesa, gimnastike i akrobatike te vrhunskog baratanja sa štapom zbog kojeg nas mnogi uspoređuju sa mažuret plesom. Radi se o gimnastički vrlo zahtjevnim elementima gdje štap leti vrlo visoko, nakon čega suci ocijenjuju nastup zavisno o načinu hvatanja štapa. Twirling je naporan sport i zahtjeva mnogo edukacije i brojna vježbanja i seminare. Drago nam je da dovodimo Europski kup u našu zemlju na čemu bi se zahvalila Ministarstvu sporta i turizma, kao i našim domaćinima Gradu Poreču i njegovoj Turističkoj zajednici. Poreč je prekrasna destinacija sa kojom su oduševljeni i svi strani natjecatelji, rekla je predsjednica saveza Mihelčić, istaknuvši kako je Twirling Cup izvanredna prilika za promociju sporta i njegovih vrijednosti, dodavši kako se Poreč već ranije dokazao kao odličan domaćin kojemu se sportaši uvijek rado vraćaju.

(Snimio Zvonimir Guzić)Marina Mihelčić, Loris Peršurić i Nenad Velenik (Snimio Zvonimir Guzić)

Zadovoljstvo organizacijom, ovako masovnog i zanimljivog sportskog natjecanja, nije krio ni gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

- Poreč se profilira kao najznačajnije sportsko središte Hrvatske, s velikim brojem natjecanja i kampova za vrhunske sportaše i rekreativce u brojnim sportovima tijekom cijele godine, a ovime još jednom postaje i veliko središte Europe i to za twirling. Uvijek smo zadovoljni kada se sportaši vraćaju u naš grad, pa tako i ovaj put, jer Poreč je već nekoliko puta bio domaćin velikim međunarodnim natjecanjima u twirlingu i mažoret plesu. Svim organizatorima, natjecateljima, njihovim obiteljima želim da se ugodno osjećanju u našem gradu i puno sreće i uspjeha u natjecanjima, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik, također je izrazio zadovoljstvo što je Poreč domaćin ovog prestižnog sportskog događaja, istaknuvši važnost takvih manifestacija za promociju grada kao vrhunske turističke destinacije. Naglasio je da će Twirling Cup privući natjecatelje iz cijele Europe koji će se jednog dana vratiti u Poreč kao gosti, čime će dodatno doprinijeti lokalnom turizmu i ekonomiji.

Poziv građanima

Predsjednica Mihelčić spomenula je i odlična iskustva iz 2017. godine kad je Poreč bio domaćin Svjetskog Twirling kupa, nakon čega je imala brojne upite iz Japana i Amerike kad će se Hrvatska kandidirati za Svjetsko prvenstvo u twirlingu, jer im je želja ponovo doći u Poreč. Kako je slijedeće godine Torino domaćin SP u twirlingu, Mihelčić je rekla da će skupljati iskustva iz Italije tako da bi se mogli prijaviti za organizaciju svjetske manifestacije 2027. godine, s Porečom kao domaćinom što je naišlo na odobravanje gradonačelnika i direktora Turističke zajednice Poreča.

Na ovotjednom Twirling kupu, uz dvoranu Žatika, natjecatelji će koristiti i druge sportske dvorane koje su ima na raspolaganju u Poreču, a pozvani su i svi građani da podrže natjecatelje i uživaju u spektakularnim izvedbama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter