izvanredna sjednica općinskog vijeća kršan

Zbog zastoja u radu Termoelektrane Plomin ukupni manjak u općinskom proračunu iznosi oko 1,1 milijun eura

| Autor: Branko Biočić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Deset minuta trebalo je vijećnicima općinskog vijeća Kršana za dvije točke dnevnog reda na izvanrednoj sjednici na kojoj su devete Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja općine Kršan te Urbanističkog plana uređenja naselja Potpićan korigirane odnosno preimenovane u osme. Vilma Stankić, voditeljica općinskog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i komunalne poslove rekla je kako je Istarska županija prešla u izradu Prostornog plana Županije radi e-elektrana, vjetroelektrana i svih ostalih, a općina je zastala s tim postupkom dok ne vidi što će Županija učiniti, pa mora svoje redne brojeve izmjena i dopuna prostornih planova uskladiti sa županijskim.

-Primijetili smo da nam se devete izmjene zovu devete, a da osme Vijeće nije donijelo, pa moramo to uskladiti, odnosno samo izmijeniti redni broj, rekla je Stankić. Valdi Runko, nositelj svoje liste grupe građana, pitao je što je s Izmjenama i dopunama županijskog plana vezanim uz obnovljive izvore energije, a Stankić je odgovorila da još ne zna jer se čeka odgovor na želju i prijedlog koje je Općina uputila. Jelena Škropeta Bartolić s liste načelnika općine Romana Carića pitala je zar se umjesto sazivanja sjednice s ovakvim dnevnim redom i tehničkim izmjenama ne bi moglo obaviti formalno glasovanje virtualnim putem da se ne dolazi zbog nekoliko minuta.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

-Može kad promijenite Poslovnik, za sada ne, odgovorila je Stankić, a načelnik Carić dodao je da glasanje o ovakvim pitanjima mora biti javno i ne može se provesti ni telefonom, a niti pismeno. Predsjednik Općinskog vijeća Silvano Uravić (SDP) na kraju je rekao da će pošto se živi u izazovnim vremenima, a njemu kao predsjedniku vijeća mailom stižu primjedbe i prijedlozi građana jer je tako ranije odlučio bivši predsjednik vijeća Lucian Mrzlić, sljedeći ponedjeljak sazvat još jedna izvanredna sjednicu Općinskog vijeća s temom Dječji vrtić Kockica i Poslovna zona.

- Zamolit ću i Upravno vijeće DV-a u Kršanu da se očituje u vezi aktualne situacije. Kad već dobivam sve te mailove bit će korektno da Općinsko vijeće o tome raspravlja. A načelnik je slobodan da u slučaju potrebe dopuni dnevni red. Znam i da su određeni djelatnici na bolovanju, ali držim važnim da svi skupa razgovaramo o situaciji koja je veoma izazovna, što vjerojatno zna i sam načelnik, rekao je Uravić. Načelnik Roman Carić rekao je da to nije potrebno jer će se prije Dana općine održati još jedna redovna sjednica vijeća na kojoj se to može raspraviti, no Uravić će vjerojatno ustrajati na svojoj najavi.

Carić je na kraju zadržao vijećnike bez nazočnosti novinara kako bi ih upoznao s teškom financijskom situacijom zbog zastoja TE-a Plomin koja ne radi od prosinca, a iz koje se iz HEP-a u općinski proračun slijevala znatna sredstva po proizvedenom kilovat satu električne energije. Ranije izneseni gubitak za općinu iz HEP-a bio je 800 tisuća eura, a kako je iz 2023. prenesen gubitak od 350 tisuća eura ukupni manjak u općinskom proračunu iznosi oko 1,1 milijuna eura.

Zanimljivo, to je bila već treća uzastopna sjednica općinskog vijeća kojoj nije prisustvovao smijenjeni predsjednik općinskog vijeća Lucian Mrzlić, pa je nakon Mauricia Bajerića iz IDS-a koji je prešao ne stranu oporbe Carićeva lista Novi smjer ostala bez još jednog glasa, stoga oporba sada ima većinu u vijeću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of