Murari Green Angus (Snimila Gordana Čalić Šverko)
U Murarima u podnožju Motovuna, na prostoru nekadašnje farme Purisa, tvrtka Hemp Histrica uzgaja Black Angus govedo, dohranjuje ga konopljom i brendira ga u Murari Green Angus. Prepoznatljiva po uzgoju i preradi industrijske konoplje, prvo je krenula s uzgojem boškarina, autohtonog istarskog goveda, a sada je napravila korak dalje.
Chef David Skoko (Snimila Gordana Čalić Šverko)
Steakovi Black Angusa koji se hrane konopljom, uz četiri izvrsna terana vinarije Tomaz, predstavljeni su prošlog tjedna u vinariji Tomaz u Motovunu. Ovu inovativnu priču iz koje stoji tvrtka Hemp Histrica iz Motovuna, od samih početaka prati i podupire chef David Skoko koji je pripremio četiri izvrsna slijeda. Četiri reza mesa pripremljena su na različite načine, od kojih je prvi bio carpaccio, meso u svom najjednostavnijem obliku.
U meni nadahnutog naziva "Prva generacija Green Angusa i četiri motovunska izdanja terana" kojeg potpisuje David Skoko, uveo je Green Frikando sa skutom uz pjenušac Pier blanc de noir, nastavio Green Denver steak s fažoletima uz Rose teran Flaminio 2023., potom Green Pikanja s radičem uz Teran Barbarossa 2020. te završno, Green Entracot s melanzanom uz Teran Superior 2020..
Svjetska pretpremijera, kako ju je nazvao Skoko, degustacije mesa koje se na tržištu još nikada i nigdje nije pojavilo, započela je obilaskom farme Black Angusa u selu Murari gdje se nalaze i sami nasadi konoplje.
Trenutno je na farmi dvjestotinjak goveda, a od toga, kazala je Rafaela Babić, direktorica tvrtke Hemp Histrica, većinski dio, 170 grla je Black Angus, za rasplod i tov, a preostalo su istarski boškarini s kojima se je prvo krenulo u stočarstvo.
- Angus je biran i selektiran u Irskoj, s certifikatom i pedigreom. Sada je već prva generacija koja je oteljena na našoj farmi, znači možemo reći da imamo matično stado istarsko u podnožju Motovuna. Način dohrane je malo drugačiji nego inače, osim kukuruza, ječma i posija, 30 posto od ukupne količine je konoplja.
Proizvodi se bio masa, konoplja samelje i to se koristi kao stočna hrana. Konoplja je odlična dohrana za goveda s obzirom da ima velike količine esencijalnih masnih kiselina, sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline, proteine, minerale...
Meso Angusa je sočno i mekano, i s dohranom konoplje dodatno obogaćeno i samim time bolje je kakvoće. Priprema ovog projekta trajala je dugo, htjeli smo da to bude naše matično stado, i nakon tri godine, na tržište stavljamo istarskog Black Angusa koji je specifičan po dohrani, izjavila je Babić.
Rafaela Babić, direktorica tvrtke Hemp Histrica (Snimila Gordana Čalić Šverko)
Konoplju u Hemp Histrici sade na osam hektara površine, deset hektara je pod rajčicom u suradnji s Podravkom. Konoplja se osim za dohranu stoke, plasira na tržište, a u paleti proizvoda su čajevi, cvjetovi, sjemenke, oljuštene, neoljuštene.
U stočarstvo je Hemp Histrica krenula prije nekoliko godina kada je započela s uzgojem boškarina, autohtonog istarskog goveda, čija se prehrana jednim dijelom bazira na konoplji uzgojenoj na njihovim poljima. U suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre, integrirali su industrijsku konoplju u svijet gastronomije kada se krenulo u proizvodnju kobasica i ombola s konopljom.
Već je tada bila ideja tvrtke da se krene i s uzgojem Black Angusa. U tijeku je i istraživanje koje sada već drugu godinu daje odlične rezultate, kroz godinu dana kada prođe treći ciklus teljenja očekuju se još i bolji.
Meso Black Angusa je posebno, izjavio je David Skoko, jer je mramorno, išarano masnoćom koju akumulira unutar same muskulature mesa i to je možda jedna od najboljih mesnih pasmina na svijetu.
- Kod Murari Green Angusa uzgojenog u Murarima koji se dohranjuje s konopljom ta pozitivna masnoća ima posebnu draž, okus i zdrave karakteristike, velike količine omega 3, upravo zbog kvalitete prehrane. Prehrana na bazi konoplje povećava omega 3 u samom mesu na razini ribe, a možda i više.
Mi smo sada na pragu nečeg novog, ovo je eksperiment, ovo nitko u svijetu još nije radio. Meso je fantastično, odličnih karakteristika, nitko to nikada nije komercijalizirao. Tako jedan vrijedan eksperiment je zaslužan da možemo napraviti nešto posebno s mesom koje je "dizajnirano" da bude kvalitetno i kojemu smo dodali još jednu brzinu više s posebnom prehranom.
Industrijska konoplja jedna je od najzdravijih i najbolje iskoristivih biljaka na svijetu, od pamtivijeka, od kada je čovjek uzgaja. Goveda se dohranjuju na bazi konoplje, što sjemena koje sadrži najveću koncentraciju omega 3 masnih kiselina, što cvijeta konoplje koji ima najveću koncentraciju kanabinoida i proteina, i koji su izrazito zdravi, komentirao je Skoko.
U novoj, atraktivnoj vinariji: Klaudio Tomaz (Snimila Gordana Čalić Šverko)