HEMP HISTRICA

Potpisuje chef David Skoko: Istarska firma svoja Black Angus goveda dohranjuje - konopljom

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
Murari Green Angus (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Murari Green Angus (Snimila Gordana Čalić Šverko)


U Murarima u podnožju Motovuna, na prostoru nekadašnje farme Purisa, tvrtka Hemp Histrica uzgaja Black Angus govedo, dohranjuje ga konopljom i brendira ga u Murari Green Angus. Prepoznatljiva po uzgoju i preradi industrijske konoplje, prvo je krenula s uzgojem boškarina, autohtonog istarskog goveda, a sada je napravila korak dalje.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Chef David Skoko (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Svjetska pretpremijera

Steakovi Black Angusa koji se hrane konopljom, uz četiri izvrsna terana vinarije Tomaz, predstavljeni su prošlog tjedna u vinariji Tomaz u Motovunu. Ovu inovativnu priču iz koje stoji tvrtka Hemp Histrica iz Motovuna, od samih početaka prati i podupire chef David Skoko koji je pripremio četiri izvrsna slijeda. Četiri reza mesa pripremljena su na različite načine, od kojih je prvi bio carpaccio, meso u svom najjednostavnijem obliku.

U meni nadahnutog naziva "Prva generacija Green Angusa i četiri motovunska izdanja terana" kojeg potpisuje David Skoko, uveo je Green Frikando sa skutom uz pjenušac Pier blanc de noir, nastavio Green Denver steak s fažoletima uz Rose teran Flaminio 2023., potom Green Pikanja s radičem uz Teran Barbarossa 2020. te završno, Green Entracot s melanzanom uz Teran Superior 2020..

Svjetska pretpremijera, kako ju je nazvao Skoko, degustacije mesa koje se na tržištu još nikada i nigdje nije pojavilo, započela je obilaskom farme Black Angusa u selu Murari gdje se nalaze i sami nasadi konoplje.

Trenutno je na farmi dvjestotinjak goveda, a od toga, kazala je Rafaela Babić, direktorica tvrtke Hemp Histrica, većinski dio, 170 grla je Black Angus, za rasplod i tov, a preostalo su istarski boškarini s kojima se je prvo krenulo u stočarstvo.

- Angus je biran i selektiran u Irskoj, s certifikatom i pedigreom. Sada je već prva generacija koja je oteljena na našoj farmi, znači možemo reći da imamo matično stado istarsko u podnožju Motovuna. Način dohrane je malo drugačiji nego inače, osim kukuruza, ječma i posija, 30 posto od ukupne količine je konoplja.

Proizvodi se bio masa, konoplja samelje i to se koristi kao stočna hrana. Konoplja je odlična dohrana za goveda s obzirom da ima velike količine esencijalnih masnih kiselina, sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline, proteine, minerale...

Meso Angusa je sočno i mekano, i s dohranom konoplje dodatno obogaćeno i samim time bolje je kakvoće. Priprema ovog projekta trajala je dugo, htjeli smo da to bude naše matično stado, i nakon tri godine, na tržište stavljamo istarskog Black Angusa koji je specifičan po dohrani, izjavila je Babić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Rafaela Babić, direktorica tvrtke Hemp Histrica (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Prehrana na bazi konoplje

Konoplju u Hemp Histrici sade na osam hektara površine, deset hektara je pod rajčicom u suradnji s Podravkom. Konoplja se osim za dohranu stoke, plasira na tržište, a u paleti proizvoda su čajevi, cvjetovi, sjemenke, oljuštene, neoljuštene.

U stočarstvo je Hemp Histrica krenula prije nekoliko godina kada je započela s uzgojem boškarina, autohtonog istarskog goveda, čija se prehrana jednim dijelom bazira na konoplji uzgojenoj na njihovim poljima. U suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre, integrirali su industrijsku konoplju u svijet gastronomije kada se krenulo u proizvodnju kobasica i ombola s konopljom.

Već je tada bila ideja tvrtke da se krene i s uzgojem Black Angusa. U tijeku je i istraživanje koje sada već drugu godinu daje odlične rezultate, kroz godinu dana kada prođe treći ciklus teljenja očekuju se još i bolji.

Meso Black Angusa je posebno, izjavio je David Skoko, jer je mramorno, išarano masnoćom koju akumulira unutar same muskulature mesa i to je možda jedna od najboljih mesnih pasmina na svijetu.

- Kod Murari Green Angusa uzgojenog u Murarima koji se dohranjuje s konopljom ta pozitivna masnoća ima posebnu draž, okus i zdrave karakteristike, velike količine omega 3, upravo zbog kvalitete prehrane. Prehrana na bazi konoplje povećava omega 3 u samom mesu na razini ribe, a možda i više.

Mi smo sada na pragu nečeg novog, ovo je eksperiment, ovo nitko u svijetu još nije radio. Meso je fantastično, odličnih karakteristika, nitko to nikada nije komercijalizirao. Tako jedan vrijedan eksperiment je zaslužan da možemo napraviti nešto posebno s mesom koje je "dizajnirano" da bude kvalitetno i kojemu smo dodali još jednu brzinu više s posebnom prehranom.

Industrijska konoplja jedna je od najzdravijih i najbolje iskoristivih biljaka na svijetu, od pamtivijeka, od kada je čovjek uzgaja. Goveda se dohranjuju na bazi konoplje, što sjemena koje sadrži najveću koncentraciju omega 3 masnih kiselina, što cvijeta konoplje koji ima najveću koncentraciju kanabinoida i proteina, i koji su izrazito zdravi, komentirao je Skoko.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)U novoj, atraktivnoj vinariji: Klaudio Tomaz (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini