leo bazjak

Mladi načelnik Oprtlja najavio kandidaturu za još jedan mandat: "Normalan je slijed da se nešto započeto nastoji dovršiti"

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Kada je na lokalnim izborima 2021. godine izabran za oprtaljskog načelnika, bio je drugi najmlađi načelnik u Istri. U zadnjoj četvrtini svog prvog mandata, danas 32-godišnji Leo Bazjak, nositelj Nezavisne liste koja je s četiri vijećnika vladajuća u redovima Općinskog vijeća, najavio je kandidaturu za još jedan mandat na čelu oprtaljske općine.

- S obzirom na razvoj svih projekata i projektne dokumentacije, normalan je slijed da se nešto započeto nastoji dovršiti, kazao je magistar inženjer elektrotehnike iz Livada, centra svijeta tartufa, zadovoljan s učinjenim tijekom aktualnog mandata, a posebno s konsolidacijom financijskog stanja oprtaljske općinske.

Općina Oprtalj - Portole, čiji je sjeverozapadni dio ranije pripadao Općini Buje, a jugoistočni bivšoj Općini Buzet, prostire se na 60,95 četvorna kilometra, a prema popisu stanovništva iz 2021. godine broji 748 stanovnika, što je u odnosu na 2011. godinu za 102 stanovnika manje. Jedna je od najrjeđe naseljenih općina u Istarskoj županiji.

- Na žalost, općina od samog osnutka konstantno bilježi negativni trend kretanja stanovništva. No, kroz jednokratnu naknadu za novorođenčad koja iznosi 500 eura po djetetu vidljivo je da ima mladih obitelji koje ipak ostaju u rodnom kraju. Sufinancira se vrtić, stipendiraju srednjoškolci i studenti, ulaže se u opremanje zone poticane stambene gradnje Kavi gdje je do sada po tom principu poticane stanogradnje, rješavanja stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih, izgrađeno šest obiteljskih kuća, sedma je u izgradnji, a za osmu, ujedno zadnju parcelu, upravo je u tijeku javni poziv.

Parcele su od 700 do 900 kvadrata, a pogodnosti su takve da je fiksna cijena zemljišta 15 eura po kvadratu te su mlade obitelji bile oslobođene plaćanja komunalnog doprinosa. Općina je relativno rano krenula, u prethodnim mandatima s prethodnim načelnikom i tadašnjim sazivima vijeća, i oformila takvo naselje, a sada smo na dobrom putu razvijanja još jedne zone poticane stambene izgradnje, kazao je Bazjak.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini