ZAGODEMO ZA GUŠT

FOTO / Održano jubilarno druženje svirača harmonike u Svetom Duhu: Uz granicu sa Slovenijom čuli se zvuci frajtonerice

| Autor: Gordana Čalić Šverko  


U kolonoma automobila pulskih i koparskih registarskih oznaka stizali su svirači i posjetitelji zadnje lipanjske nedjelje na druženje svirača harmonike i pratećih instrumenata "Zagodemo za gušt" koje je u svom desetom izdanju održano u popularnom izletištu Sveti Duh kod Štrpeda.

Usprkos ljetnim vrućinama, brojni su izvođači iz Hrvatske, Slovenije i Italije i još brojniji posjetitelji pograničnog područja, na jubilarnom tradicijskom susretu uz granicu sa Slovenijom uživali u zvuku frajtonerice i živahnim ritmovima polke i valcera.

Fan club Frajtonerca

Upornost je nagrada, a sloga uspjeh, tom su se mišlju 2015. godine vodili organizatori susreta koji se od svog prvog izdanja ispod stoljetnih lipa u Sv. Duhu, kroz godine profilirao kao odlično mjesto za uživanje u zvucima harmonike, klarineta, trube i ostalih pratećih instrumenata.

Druženje otvoreno za svirače svih vrsta harmonika i za sve prateće instrumente, organizira mala skupina zaljubljenika u harmoniku Fan club Frajtonerca, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Turističke zajednice, Mjesnog odbora Štrped, komunalnog poduzeća "Park", bistroa Sandy i uz podršku medijskih pokrovitelja Glasa Istre i Radija Istre.

- Drago mi je da je ova manifestacija doživjela deseto izdanje. Muzika je univerzalni govor, poručila je Dubravka Črnac Dujanić, pozdravljajući uime buzetskog gradonačelnika.

Među entuzijastima Fan cluba Frajtonerca, Damir Ugrin, samouki glazbenik slijep od rođenja, zaljubljenik u harmoniku, nije skrivao zadovoljstvo odazivom na jubilarni susret.

- Glazba ne poznaje granice. Ovdje u pograničnom području, na kunfinu, od malih nogu slušamo oberkrainere i odmah nam je harmonika u srcu, povjerio nam je Ugrin.

Susret koji je okupio šezdesetak glazbenika već je tradicionalno otvoren pjesmom susreta "Zagodemo za gušt, naj se šiška polka, valcer, poli Sveti Duh" koju je napisao Sandi Ugrin, a izveli odabrani mužikanti. Kroz višesatni program vodile su dvojezično, na hrvatskom i slovenskom jeziku, Ivana Ugrin i Valentina Carpenetti, a prvi je led svojim nastupom probio mladi harmonikaš David Zachigna iz Savudrije.

Zasvirao je Trio Lipa iz Buzeta, među glazbenim veteranima bio je i Emil Zonta rodom iz Svetog Duha, a zaredali su se nastupi mladih harmonikaša Izabel Versa iz Gradinja, Aurore Zigante iz Grožnjana, Lucije Božac, Stefana Černeke, Nina Cvijanovića iz Pazina, harmonikaškog dua Ivane Flego i Valentine Carpenetti iz Škuljari i Konti, Tria Rabašpanja iz Poreča i mnogih drugih.

Samo je iz škole dijatonske harmonike Davida Beletića došlo devetnaest mladih harmonikaša. Zadnjih godina, a posebice ove, na lipanjskom je susretu primjetna smjena generacija, puno je mladih harmonikaša.

Frajtonerica je posebno popularna među mladim sviračima koji su garancija da će zvuci ovog glazbala, koje spada u porodicu dijatonskih harmonika, i dalje odzvanjati pograničnim prostorima.

Jubilarni susret zasigurno će se pamtiti i po puno mladih harmonikašica, među njima zasigurno nekima potaknutim primjerom supertalentirane hamonikašice Vanesse Jakac iz Cunja, četvrtoplasirane u završnici finalne emisije šeste sezone Supertalenta. Vanessa sudjeluje na svim tradicijskim glazbenim manifestacijama istarskog sjevera, a oduševila je i svojim nastupom u Svetom Duhu.

Gosti iz Italije i Slovenije

Na jubilarnom susretu nastupili su i članovi talijanske asocijacije "Amici della fisarmonica" Friuli - Venezia Giulia, a prvi je zasvirao predsjednik Luigino Squalizza. Po završetku službenog dijela programa, uslijedio je nastup Ansambla Primorski fantje iz Slovenije.

Velika je želja Damira Ugrina da dogodine u Svetom Duhu ugoste Avsenike no to je daleko iznad financijskih mogućnosti organizatora, male skupine zaljubljenika u harmoniku Fan club Frajtonerca, pa će im u tome trebati podrška zajednice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater