istra danas u "žutom"

Znate li što je toplinski udar, kako se zaštititi, ali i što ne činiti u slučaju da vam se dogodi?

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


S obzirom na to da je i za danas prognoza temperatura do 35 stupnjeva Celzijusa, Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje te se gotovo cijela Hrvatska nalazi u "žutom" - zbog izrazito visokih temperatura vrijeme je potencijalno opasno i može izazvati toplinski udar.

(Arhiva Glasa Istre)(Screenshot DHMZ)

Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Preporuke za zaštitu

Kako biste izbjegli opasnost, pridržavajte se sljedećih naputaka:

  • Rashladite dom - idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću
  • Klonite se vrućine - sklonite se u najhladniju prostoriju, izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana, izbjegavajte naporni fizički rad, ne ostavljajte djecu i ljubimce u zatvorenim automobilima
  • Pijte dovoljno tekućine redovito - izbjegavajte alkohol, pića s mnogo šećera i kofeina
  • Rashladite tijelo - tuširajte se mlakom vodom, koristite hladne obloge i nosite laganu odjeću.

Ako dođe do toplinskog udara

Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika/hitnu pomoć.

Dok čekate liječnika/hitnu pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem - kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25 - 30 °C. Mjerite temperaturu tijela.

Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38 °C. Nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj, preporuke su DHMZ-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini