DAN Općine Sv. Petar u Šumi

Za očuvanje supetarskog tradicionalnog načina života povelja Vjekoslavu Hekiću

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


U klaustru pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi održana je svečana sjednica na kojoj su dodijeljena prizanja ovogodišnjim laureatima. Ujedno je tom prilikom, pred brojnim uzvanicima, obilježen Dan Općine Sveti Petar u Šumi, blagdana sv. Petra i Pavla, kao i 890 godina od prvog spomena Sv. Petra u Šumi. Uz izvedbe istarskog kantautora i glazbenika Brune Krajcara, program su obogatile supetarske mažoretkinje pred kojima je svjetsko prvenstvo, mali pjesnici - učenici Područne Osnovne škole Sveti Petar u Šumi koji su svojim recitacijama oduševili okupljene, a jednake su emocije izazvale i izvedbe mladih glazbenika, kao i crkvenog zbora.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Brojne plakete i zahvalnice

Plaketa Općinskog vijeća dodijeljena je Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodnog gospodarstvo Istarske županije, a priznanje je uručeno pročelniku Eziju Pinzanu. Naime, Odjel od 2013. podupire i sufinancira projekt "S klobasicom u EU" u svojstvu generalnog pokrovitelja manifestacije. Osim spomenutom Odjelu, za pomoć i potporu u organizaciji ove manifestacije plaketa je dodijeljena Budak produktu iz sela Kranjci. Plaketu za promociju Općine i doprinos u razvoju tradicionalnih gospodarskih djelatnosti na području općine, primio je obrtnik Mirjan Dajčić, vlasnik Taperije Dajčić. Za očuvanje supetarskog tradicionalnog načina života, "za supetarskog čovika po miri čovika", povelja je otišla u ruke Vjekoslava (Alojza) Hekića, najstarijeg supetarca. Za očuvanje starih tradicija, priznanje je primio i Vinko Jop iz Jopi, koji se dan danas, usprkos invaliditetu, bavi poljoprivredom. Za značajan doprinos u kulturi i crkvenom pjevanju Općine Sv. Petar u Šumi, povelja je dodijeljena članicama supetarskog župnog crkvenog pjevanja - Ani Turčinović, Milki Turčinović, Ljubi Zgrablić, Milki Franjul i Mariji Srblin. Ovogodišnje dobitnice aktivno pjevaju u zboru od 65 do 80 godina. Zahvalnicu i novčanu nagradu Općine za ostvarene rezultate na školskim natjecanjima dobili su učenici Martin Feher i Jakov Kolić. Zahvalnicu za istaknuti rad i promociju Općine primili su i Robi Hrvatin, Krešimir Juričić, Zlatko Meznarić, Svjetlana Jurman te Klub mladih Sv. Petar u Šumi.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Za najljepše uređenu okućnicu u 2024. godini na području Općine Sv. Petar u Šumi, a po izboru pratitelja Facebook stranice općine Sv. Petar u Šumi, proglašava se okućnica Tihane Šegon iz Jopi. Dobitnici je uručen i poklon bon od 100 eura.

Svečanoj su sjednici prisustvovali Supetarci i gosti, među kojima i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora - saborski zastupnik Anton Kliman, istarski župan Boris Miletić, pročelnik Ezio Pinzan, buzetski gradonačelnik Damir Kajin, načelnik pobratimljene Općine Jasenice Stipe Vulić, Gracijano Rudan i Danijel Benčić iz tvrtke Rudan, načelnica Općine Lanišće Roberta Medica..

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Nadir Breščić, predsjednik Općinskog vijeća, čestitao je ovogodišnjim laureatima, a u čestitkama mu se pridružio i načelnik Mario Bratulić, prije no što je rezimirao učinjeno u proteklih godinu dana. Istaknuo je da je Općina Sv. Petar u Šumi dostigla europsku kvalitetu života i kulture.

Rezime učinjenog

Istaknuo je da se ubrzano gradi cestovna infrastruktura, mještani su dobili rasvjetna tijela LED kvalitete, obnovljen je samostan, uređene su odgojno obrazovne institucije, groblje, kalvarija, Kuća kobasica, Hrvatska čitaonica. Napravljena su moderna parkirališta, na području općine nalazi se sedam dječjih igrališta, otvoren je sportski centar kao jedan od najljepših u Istri i šire. Kontinuirano se, kako je naglasio, projektima i investicijama doprinosi razvoju ove likvidne Općine. U velikom su stilu, navodi dalje, obilježili manifestaciju "S klobasicom po Europi", najveće senzorno ocjenjivanje kobasica i salama u srednjoj Europi. Istaknuo je i značajan projekt - pokretanje sunčane elektrane na lokaciji Škripelj.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Istarski župan se pridružio čestitkama ovogodišnjim dobitnicima povelja i priznanja, kao i Danu Općine Sveti Petar u Šumi koja iz godinu u godinu, iz projekta u projekt, sve više raste. Da je Općina Sv. Petar u Šumi poželjno mjesto za život, istaknuo je i Anton Kliman.

- Sveti Petar u Šumi je mala općina s velikom uspješnosti. Primjer je kako se vodi općina, primjer je kako se umješno iskorištavaju sredstva kroz EU fondove, državne fondove kao i sredstva Istarske županije, rekao je Kliman dodajući da je ova Općina 34. po redu jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj po razvijenosti, što je, ističe, zaista impresivan rezultat, budući da ih ima 556.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater