JUDO FESTIVAL ZA SVE

FOTOGALERIJA / Značajna manifestacija u organizaciji Europske judo unije i Hrvatskog judo saveza održana u Poreču

| Autor: Tea Tidić


Poreč se još jednom dokazao kao destinacija s pet zvjezdica! Od 10. do 26. lipnja preko 1.200 sudionika boravilo je u Zelenoj laguni na Judo Festivalu kojeg organizira Europska judo unija i Hrvatski judo savez. Preostalo je točno mjesec dana do svečanosti otvaranja ljetnih Igara XXXIII. Olimpijade u Parizu, a Poreč je čak šesnaest dana bio središte svjetskog juda. Izuzetno snažni olimpijski trening kamp (OTC) okupio je najjača imena iz judo svijeta. Tu je bio i gorostasni Francuz, Teddy Riner visok čak 2,4 metra, 13x svjetski prvak, 2x olimpijski prvak kojem nije prvi puta da se odluči pripremati u Istri za najvažnije događaje u godini. U Hrvatsku je stigla i reprezentacija Japana, 23-godišnja Uta Abe odabrala je baš Poreč kao idealnu destinaciju za obranu olimpijskog zlata iz Tokija 2020.

U Poreč dugi niz godina dolazi i hrvatska heroina, 28-godišnja Barbara Matić, dvostruka svjetska prvakinja i aktualna europska prvakinja, koja je ujedno izvela znanstveni šou »Jumbo tensegrity« na STEMsport prezentaciji, penjući se na čeličnu platformu težine 220 kilograma koja se nalazi u ravnoteži zahvaljujući samo jednoj žici. Radionice, znanstveni šouovi i izložbe eksponata projekta »O znanosti kroz sport – stemsport« dopunjuju olimpijski trening kamp, radionice za klubove, znanstvena konferencija, kids & family kamp i inkluzivni judo.

(Snimio Tino Marić)(Snimio Tino Marić)

Zadovoljstvo odazivom na Festival nije krila niti predsjednica Hrvatskog judo saveza (HJS) dr.sc. Sanda Čorak. Nakon održanog Europskog prvenstva Festival je još jedan u nizu događaja koje organizira HJS. To je izuzetno bitan projekt za Hrvatski judo savez, događanje koje privlači sve dobne kategorije iz cijelog svijeta.

- Krasno je opet bilo u Poreču na Judo Festivalu. Kao savez godinama organiziramo različite evente. To nam je naravno jedan od izuzetno važnih evenata. Zašto? Zbog toga što smo pokušali pokazati da judo nije samo sport koji je vezan uz natjecateljski judo već se njime bave djeca koji nisu natjecatelji, inkluzivni judo za osobe s posebnim potrebama, sport za roditelje koji bi željeli provesti više vremena s djecom. Dakle pokušali smo napraviti jedno druženje različitih generacija, a vezano naravno uz tatami. Tu nam je važno da svake godine pokušamo skupiti i znanstvenike koji se bave istraživanjem juda iz cijelog svijeta, zato da ti njihovi rezultati ne ostanu samo u knjigama i časopisima, već da to podjele s praksom u judu. Važno je da naši treneri vide kako možda ti rezultati mogu pomoći našim natjecateljima, našim ekipama. Festival je jedan od jako važnih evenata i nadam se da ćemo ubuduće moći okupljati još veći broj sudionika, a i provesti željene edukacije za različite namjene i uzraste.

(Snimio Tino Marić)(Snimio Tino Marić)

(Snimio Tino Marić)(Snimio Tino Marić)

Uz to, festivalu je dodan novi element, događaj izlaganja projekata i umrežavanja. Europska judo unija je s uzbuđenjem najavljivala »Judo – Više od sporta: izlaganje projekata i umrežavanje« Ovaj jedinstveni događaj nudi neusporedivu priliku judo klubovima, voditeljima projekata i entuzijastima da predstave svoje inovativne projekte vezane uz judo i podijele svoju strast prema sportu.

Poreč još jednom okupio judo znanstvenike

Sukladno uobičajenom rasporedu Judo festivala, održano je i 7. izdanje Znanstvene i profesionalne konferencije u Poreču. Važan je to dio sedmog izdanja Judo Festivala u Poreču koji je okupio veliki broj stručnjaka, kao i zainteresiranih trenera i profesionalaca.

Dva dana konferencije u Poreču posvećena su znanstvenoj dimenziji juda. Znanstvenici iz cijele Europe došli su prezentirati svoje radove i aktivnosti u judu, teoretski i praktični dio. S preko više od 40-ak sudionika, ova konferencija iz godine u godinu daje veliki doprinos cijeloj judo zajednici.

(Snimio Tino Marić)(Snimio Tino Marić)

Kadetski (U18) trening kamp pred Europsko prvenstvo

Aktivnosti nije manjkalo niti za mlađe generacije. U Poreču su se okupili najbolji kadeti i kadetkinje iz cijele Europe! Njih preko 300 iskoristilo je boravak u Poreču kao posljednju kontrolu pred nadolazeće Europsko kadetsko prvenstvo. Treneri pojedinaca zaključili su da u Poreču imaju sve što im je potrebno za kvalitetan trenažni proces, a to su - sportski objekti, gastronomija i naravno sjajna turistička ponuda.

Judo za sve

Posljednjih dana festivala održani su Dječji kamp, »Safe falls«, »Showcase and Networking Event« i inkluzivni judo koji je još jednom pokazao da je judo zaista za sve. Treći prilagođeni judo trening kamp, ??kao dio Judo festivala, započeo je s radom pod vodstvom g. Tomasa Rundqvista, EJU stručnjaka za prilagođeni judo. Njegovo putovanje u svijet prilagođenog juda započeo je kao pomoćni trener u trening kampu svog kluba u Švedskoj, koji je uključivao judaše s dodatnim potrebama. Bilo je to prije 30 godina, a danas njegovo iskustvo dovoljno govori.

Najnoviji dodatak obrazovnom sektoru je projekt »Showcase and Networking Event«, koji je inauguriran u sklopu Judo Festivala 2024. Predavanje se sastojalo od 12 tema, a svaku je predstavio stručnjak u svom području. Predstavljene su razne teme, od Erasmus+, moralnog kodeksa pa sve do elektroničkih platforma za samoučenje.

- Još jednom smo ugostili najbolje judaše i judašice svijeta, olimpijske, svjetske i europske prvake. Znanstvenike, trenere, suce, kao i cijele judo obitelji. Zato sam ponosna da su Poreč i Hrvatska domaćini Judo festivala, kao jednog od najljepših sportskih događanja, dodala je za kraj dr.sc. Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza.

Bez partnera i sponzora ovakva manifestacija bila bi teško ostvariva. Veliko hvala gradu Poreču, Turističkoj zajednici grada Poreča i Plavoj Laguni na iznimnom doprinosu i promociji juda u Republici Hrvatskoj. Veliki je broj ostvarenih noćenja što čini izuzetno važan ekonomski učinak u pred sezoni grada Poreča. Sport općenito donosi iznimnu promociju Hrvatskoj; niti jedna reklama ne može biti bolja od uspjeha naših sportaša i sportašica. O Poreču kao o destinaciji priča se na svim kontinentima, od dalekog nam Japana pa sve do zapadne obale Sjedinjenih Američkih Država. Judo festival, idealno događanje za sve generacije ljubitelja sporta i juda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini