Umag Dog Show

Ovaj četveronožni ljubimac je kao član obitelji, a ujedno i čuvar kuće

| Autor: Tea Tidić
Serena Funcich

Serena Funcich


Četvoronožni dlakavi ljubimci čine naš život ljepšim i često ih smatramo članovima obitelji, a pravi mamac za ljubitelje pasa je dvodnevni Umag Dog Show - Međunarodna izložba pasa (CACIB), koja je održana u Umagu i koja okuplja ne samo izlagače pojedinih pasmina, nego i veliki broj posjetitelja koji vole vikend provesti u društvu svojih četveronožnih prijatelja.

Ovaj događaj ima i međunarodni karakter, te redovno na ovom natjecanju sudjeluju vlasnici pasa iz cijelog svijeta. Osim natjecanja, Umag Dog Show nudi i razne aktivnosti za posjetitelje i njihove ljubimce.

Savjeti stručnjaka

Važno je napomenuti da Umag Dog Show radi na promicanju svijesti o odgovornom vlasništvu pasa i zdravoj prehrani pasa, te su posjetitelji tako mogli razgovarati s veterinarima, stručnjacima za prehranu pasa i drugim stručnjacima koji će im rado dali savjete o zdravlju i njezi pasa.

Serena FuncichSerena Funcich

Zanimljivo je da su se na ovom natjecanju posjetitelji mogli upoznati s različitim pasminama pasa, naučiti više o njihovim karakteristikama i upoznati vlasnike pasa iz cijelog svijeta. Organizatori manifestacije su Hrvatski kinološki savez, kinološko društvo Umag i Grad Umag.

Na manifestaciji je sudjelovala i lokalna uzgajivačica pasa, Serena Funcich iz Rovinja, koja je inače prva registrirana uzgajivačica tornjaka (bosansko-hercegovačkog - hrvatskog pastirskog psa) u Istri - Envision Serenity, a u Umag je došla sa svoja tri psa - to su najmlađa Niagara (starosti 5 mjeseci), Aslana (starosti 19 mjeseci) i Destiny (starosti 8 godina), koji su prisustvovali izložbi i kako nam ona kaže, postigli vrlo lijepe rezultate. Bila je to prilika da saznamo nešto više o samom natjecanju, kao i ovoj pasmini.

- Svaki čistokrvni pas, koji posjeduje rodovnik FCI-ja, i njegov vlasnik, nakon prijave na izložbu pasa budu svrstani u skupinu. Natjecanje kreće unutar pasmine, gdje se psi iste pasmine različite dobne skupine i spola natječu za prestižnu titulu BOB (Best of Breed). Nakon osvajanja BOB titule, pas odlazi u sljedeći krug natjecanja te se natječe sa svim drugim psima osvajačima iste titule kako bi osvojio prvo mjesto u FCI grupi. Postoji deset FCI grupa, numerirane su od 1 do 10 te svaka je različita iz razloga što svaku karakterizira nešto (lovni psi, šljunkavci, jazavčari…).

Serena FuncichSerena Funcich

Nakon ili ukoliko pas osvoji i prvo mjesto u svojoj FCI grupi, pobjednik je te grupe, i odlazi u završno natjecanje za izbor psa izložbe. Konkurencija je velika, jer se u tom završnom krugu BIS-a (Best in Show) nalazi deset prekrasnih pasa, pobjednika svojih FCI skupina te se između njih radi izbor najljepšeg psa, što nije nimalo lak posao za kinološkog suca, kaže Funcich, koja nam se pohvalila da je njezin pas Aslan (tornjak), nakon prolaska pasminskog kruga i osvajanja BOB titule, osvojio i drugu FCI skupinu, te u završnom krugu za najljepšeg psa izložbe zauzeo drugo mjesto – ili kako sudionici izložbe vole reći, rezerve Best in Show – drugi najljepši pas izložbe.

Veliki uspjeh

Kako nam Serena kaže, vrlo je velik uspjeh za tornjaka da bude plasiran među prva tri psa u skupini, a kamoli da osvoji skupinu, isto tako, završiti na drugom mjestu između 600 drugih pasa različitih pasmina, izuzetan je uspjeh koji se za jednu autohtonu pasminu kao što je tornjak, jer se to vrlo rijetko događa. Naime, Aslan je u Umagu osim postignuća drugog psa izložbe, osvojio i titulu najljepšeg autohtonog psa.

Serena FuncichSerena Funcich

Serena nam se pohvalila i kako su njezini ostali psi osvojili prestižne nagrade: Destiny je pripalo drugo mjesto u veteranima, a Niagara je osvojila TOP6 - najljepše štene izložbe.

O tornjaku

Tornjak je dobio ime po "toru", ograđenom prostoru u kojem borave ovce. Uz to, zanimljivo je spomenuti da je ljubimac Bundaš iz Šegrta Hlapića upravo ove pasmine. Jak, snažan i lojalan - to je tornjak u tri riječi.

Nakon što je 70-ih godina 20. stoljeća bio gotovo iščezao, zaslugom Komisije za uzgoj tornjaka počeo je kontroliran uzgoj i očuvanje ove pasmine.

Tornjak je vrlo jak i okretan pas, što se ne bi reklo na prvi pogled. U prošlosti je bio čuvar i zaštitnik ovaca, što je uključivalo i tjeranje vukova od stada. Njegova čuvarska crta osobnosti očituje se i danas: svoju obitelj promatra kao stado i izrazito je zaštitnički nastrojen prema njoj. Pametan je i hrabar i preporučuje se iskusnim vlasnicima pasa.

Serena FuncichSerena Funcich

Obožava otvorene prostore i snijeg, i više mu odgovara život u kući s dvorištem, jer mu treba puno prostora. Naraste od 60 do 75 centimetara visine, a može težiti i do 65 kilograma. Pretežito je bijele boje sa smeđim, crvenim ili crnim oznakama. Dlaka mu je duga s gustom poddlakom i obilno se linja. Izvrstan je plivač. Iznimno je izdržljiv i skroman, prijateljski raspoložen pas koji obožava djecu. Ukoliko je ispravno socijaliziran, tolerantan je i druželjubiv i prema strancima. Potrebno mu je puno kretanja i savršen je pas za obitelj koja puno vremena provodi u prirodi. Voli svoju slobodu pa boravak na lancu ili u boksu nikako nije za njega. Također, često laje jer će lavežom reagirati na svaki zvuk koji čuje u blizini svog teritorija, pogotovo noću.

Tornjak je pastirski pas koji je dovoljno žestok i samouvjeren čuvar na prostoru koji čuva, ali istovremeno jako vezan, topao i iznimno blag i nježan za svoje ljude, bliske prijatelje i djecu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini