ulaz je besplatan

Novigradski Centar otvoren za sve zaljubljenike u ribarsku tradiciju. Pažnju privlači velika autentična batana

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto: Grad Novigrad)

(Foto: Grad Novigrad)


Novigradski Centar za posjetitelje Novigrad-Cittanova u starogradskoj jezgri otvoren je za sve zainteresirane zaljubljenike u ribarsku tradiciju, more i plovidbu. Velika autentična batana koja dominira ostakljenim prizemljem prostora u Mlinskoj ulici, privlači pažnju brojnih šetača.

Svi zainteresirani mogu posjetiti prostor Centra bez najave, svakog dana od 18 do 22 sata. Kako bi razgledavanje eksponata novigradske ribarske tradicije bilo dostupno svim zainteresiranim posjetiteljima, ulaz se ne naplaćuje.

(Foto: Grad Novigrad)(Foto: Grad Novigrad)

Gotovo sve eksponate u Centru donirali su novigradski ribari i zaljubljenici u more i plovidbu, te svaki eksponat prati informacija o imenu donatora, kako bi odali počast njihovoj velikodušnosti i doprinosu očuvanja novigradske pomorske baštine. Šetnjom među eksponatima mogu se prepoznati imena poznatih Novigrađana, razgledati crno-bijele fotografije iz svakodnevnog života ribara koje su danas povijest, te naučiti nekoliko lokalnih izvornih izreka. Kroz projekcije povijesnih fotografija, informativnu brošuru i kratki video projekta FishInNo o ribarskoj tradiciji, posjetitelji mogu upoznati svakodnevicu i autentične priče novigradskih ribara.

Središnji eksponat Centra je autentična novigradska batana s polukružnom krmom, brodica karakteristična za novigradski akvatorij s početka dvadesetog stoljeća. Ova batana je rezultat šestomjesečnog rada Slobodana Simiča Sime iz Zavoda Mediteranum Piran, strastvenog istraživača i autora knjige o batanama Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of