uređenje dodatne zelene površine

Uz područni vrtić Vižinada izgrađeno novo dječje igralište

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: Općina Vižinada)

(Foto: Općina Vižinada)


Novo dječje igralište izgrađeno je uz područni vrtić Vižinada. S obzirom da će se zbog planiranog proširenja vrtića za dodatnu odgojnu skupinu smanjiti vanjski prostor za igru, cilj je bio urediti dodatnu zelenu površinu i oplemeniti je dodatnim spravama za igru. Dio neuređene površine očišćen je, postavljena su nova igrala, stol i klupe za sjedenje, pripremljen je plato za preseljenje sjenice za učenje na otvorenom, hortikulturno je uređeno područje igrališta, postavljena je ograda i uređena pješačka komunikacija kojom se pristupa igralištu. Izvedena je i pješačka komunikacija od područja vrtića do zgrade općinske uprave u cilju osiguranja veće sigurnosti u prometu i bolje komunikacije.

Pomoć države

Proširenje dvorišta u skladu je i s državnim pedagoškim standardima, a u izboru sprava i igrala sudjelovale su i odgojiteljice što dodatno doprinosi kvaliteti izvedenog projekta.

Projekt izgradnje i opremanja dječjeg igrališta pri vrtiću, ukupne je vrijednosti 69.806 eura s PDV-om, uz financijski doprinos Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade od 11.216 eura. Ostatak sredstava osigurala je Općina Vižinada iz proračuna, s time da je dio sredstava od 36.000 eura osiguran iz državnog proračuna kroz program dobrovoljnog funkcionalnog spajanja jedinica lokalne samouprave, što znači da je na račun zajedničke ustanove odobreno financiranje troškova rada dječjeg vrtića koji se mogu utrošiti na neku drugu namjenu pa su odlukom općine ta sredstva usmjerena na financiranje ovog projekta.

Radove je izveo lokalni obrt za građevinske radove "Mekiš" uz partnera Stribor opremu d.o.o., dok je stručni nadzor povjeren tvrtci Istra inženjering d.o.o. iz Poreča. Projektno rješenje potpisuje projektant Luka Matticchio iz pulske tvrtke AD, arhitektura i dizajn.

(Foto: Općina Vižinada) (Foto: Općina Vižinada)

Općinski načelnik Marko Ferenac, na službenom se otvaranju dječjeg igrališta zahvalio svima uključenima u realizaciju ovog projekta te istaknuo da mu je iznimno drago da je projekt uspješno dovršen i da će djeca imati dodatan prostor za učenje i igru na otvorenom.

- Ovim projektom dodatno ulažemo u vrtić i omogućavamo našim najmlađima kvalitetnije uvjete za rast i razvoj - poručio je Ferenac, a djeca su u znak zahvale pripremila nekoliko recitacija i otplesala na poznate taktove pjesme Rim tim tagi dim.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Poreč Tereza Banić zahvalila je Općini Vižinada na uloženom trudu u provedbi ovog projekta, kao i na prepoznavanju potreba za širenjem kapaciteta postojećeg vrtića.

Dogradnja vrtića

Načelnik je s ravnateljicom Dječjeg vrtića Radost Poreč obišao potom područni vrtić Vižinada te mališane koji u rujnu kreću u školu nagradio prigodnom slikovnicom.

Trenutno se dovršava izrada glavnog projekta dogradnje i opremanja područnog vrtića Vižinada te će se po ishođenju građevinske dozvole pokrenuti postupak javne nabave za radove, a koji se planiraju započeti do kraja ove godine. Cilj je da nova jaslička skupina bude spremna za prihvat djece za pedagošku 2025./2026. godinu, a do kada je i konačni rok za dovršenje projekta. Za projekt dogradnje i opremanje dječjeg vrtića odobrena je potpora u iznosu od 162 tisuće eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of