novi načelnik

Leo Knapić: Očekujem suradnju za dobrobit Raše, moja su vrata otvorena za sve vijećnike, kritike i pitanja

| Autor: Branko Biočić
Leo Knapić (Snimio: Branko Biočić)

Leo Knapić (Snimio: Branko Biočić)


"Nadam se da ćemo svi dobro surađivati na dobrobit cijele naše Općine, da ćemo dati sve od sebe da Općinu stavimo u gabarite koje zaslužuje. Želim svima nama uspjeh, i da budemo kompaktni, a od oporbe očekujem da ima konstruktivnu kritiku i argumente. Moja vrata su otvorena za sve vijećnike, bez obzira da li dolaze od moje stranke, ili od oporbe, za sva pitanja sam tu", rekao je na početku sjednice Općinskog vijeća Raše predstavljajući se vijećnicima novi načelnik Leo Knapić iz IDS-a.

Sa sedam glasova za i pet protiv Vijeće je prihvatilo izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za prošlu godinu, kojeg je podnijela Kristina Višković Dobrić. Istaknula je da je ostvareno 3,1 milijun eura ukupnih prihoda, što je 113,22 posto godišnjeg plana, dok su rashodi proračuna iznosili 2,6 milijuna eura, ili 80,61 posto godišnjeg plana, a izdaci su bili 126, tisuća eura, ili sto posto godišnjeg plana.

Povećani prihodi

- Iz prethodne godine je preneseno 659 tisuća eura, pa je ukupni raspoloživ višak u iznosu od 1.018 milijuna eura prenesen u ovu godinu. Ukupni prihodi povećani su kod svih kategorija u odnosu na 2022. godinu, a rashodi poslovanja od 2,6 milijuna eura realizirani su u skladu s planiranim veličinama - rekla je Višković Dobrić.

Vijećnica HDZ-a Admira Žakula primijetila je da u izvješću ima previše riječi "ostalo" i "slično" pa smatra da proračun nije do kraja transparentan, a prigovorila je i zašto proračun nije prethodno razmotrio Odbor za financije te rekla da neće glasati za takvo izvješće.

- Znamo kakva je bila situacija u Općini nakon ostavke načelnice - odgovorio joj je predjednik Vijeća Željko Zahtila, kojem je Žakula replicirala da je odgovornost za to na vladajućima u Općini, a ne oporbi.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Zahtila je zatim obrazložio i ostale izvještaje za prošlu godinu. Izvještaj o Programu građenja komunalne infrastrukture u 2023. godini, koji je realiziran s 54,37 posto godišnjeg plana. Planirano je bilo 294 tisuće eura, a utrošeno je svega 159 tisuća eura, ili tek nešto više od 50 posto planiranih sredstava.

Nevres Mulavdić (SDP) ponovno je zatražio dokumentaciju plaže na Trgetu, na koju je, prema izvješću, utrošeno 14 tisuća eura jer je prethodno odbijen s obrazloženjem da je riječ o intelektualnom vlasništvu investitora, a sada se u proračuna to navodi kao troškovi izrade projekta i druge dokumentacije. Zahtila je obećao provjeriti što je učinjeno i o tome obavijestiti vijećnika. Žakula je tražila pojašnjenje za troškove ceste do Mosta, pa je zatražila svu dokumentaciju te za zaobilaznicu jer ne zna o kojoj se zaobilaznici radi. Zahtila je odgovorio da je riječ o rušenju starog mosta i izgradnji novog, a Višković Dobrić obrazložila je zaobilaznicu. I za ovaj izvještaj pet oporbenih vijećnika glasalo je protiv, a sedam je bilo za.

Izvještaji o održavanju komunalne infrastrukture, javnih potreba u socijalnoj skrbi i upravljanju općinskim nekretninama za prethodnu godinu prihvaćeni su bez rasprave, s tim da je samo onaj o socijalnoj skrbi jednoglasno usvojen.

Sedam godina šutnje

Esma Dobrić iz HSU-a iznijela je primjedbe mještana Koromačna da se ne kosi trava na javnim površinama pa mještani sami kose travu i ne uređuje se prilaz plaži. Admira Žakula pročitala je poduže pismo branitelja Perice Frankovića, predsjednika Braniteljske socijalno radne zadruge "Pozitivna fronta" osnovane 2020. godine za turizam, poljoprivredu, proizvodnju i usluge, koji je došao na sjednicu Vijeća, a u kojem on kritizira općinsku vlast, bivšu načelnicu Gloriju Paliska, bivšeg pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Igora Radića i predsjednika Vijeća Željka Zahtilu te općinsku administraciju, zbog šutnje administracije i nepostupanja po njegovom zahtjevu još od 2017. godine za davanje dozvole za obavljanje djelatnosti robinzonskog turizma s inovacijama, iako ima potporu Ministarstva branitelja. Žakula je pitala zašto Općina nije postupala niti odgovorila po tom zahtjevu nego je šutila te da li su zaposlenici u općinskoj administraciji dobili nalog od općinskih čelnika za takvo postupanje, čime je nanesena šteta Frankoviću i Općini, jer ako nisu onda i oni snose odgovornost. Zahtila je opovrgnuo dio navoda iz Frankovićeva dopisa, a kako je odgovor ostao u zraku, najavljeno je da će on stići pismenim putem.

(Snimio: Branko Biočić)Perica Franković (Snimio: Branko Biočić)

- Od 2017. godine nema odgovora. Od Općine Raša povrijeđena su mi i uskraćena sva ljudska prava za izdavanje dozvole za obavljanje djelatnosti Braniteljsko socijalne radne zadruge iako iza mene stoji Ministarstvo branitelja, čiji se nadzorni organ i pismeno očitovao te mi dao pravo na obeštećenje i prijavu Republike Hrvatske na Sudu za ljudska prava u Strasburgu - rekao je na kraju razočarano Perica Franković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum