Obnova crkve sv. Barnabe

Širom otvorena vrata još jednog obnovljenog sakralnog dragulja Istre

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Crkva sv. Barnabe u Vižinadi izvorno je romanička građevina iz 12. ili 13. stoljeća, dok je u 17. ili 18. stoljeću za vrijeme baroka bila proširena. Srednjovjekovna crkva bila je znatno niža od današnje i imala je dvije apside, što je karakteristika i ostalih onovremenih crkava u Istri. Krajem 14. ili početkom 15. stoljeća, zidne površine interijera crkve sv. Barnabe oslikane su freskama s temom Kristova života; od rođenja pa do uskrsnuća. Na zapadnom zidu scena je posljednjeg suda s prikazima raja i pakla, a svaki se nalazi s jedne strane vrata. Zbog svoje važnosti, crkva od 2021. godine ima status preventivno zaštićenog kulturnog dobra, te je Općina Vižinada pokrenula proces njene cjelovite obnove, a projekt obnove upravo je predstavljen u organizaciji Općine Vižinada, Zajednice Talijana Vižinada i Župe sv. Jeronima.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Valorizacija

Obnova crkve sv. Barnabe, kazao je načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, odvijala se u dvije faze, a s ciljem njene valorizacije i zaštite kao vrijedne kulturne baštine. U sklopu prve faze, tijekom 2022. godine, izvršeni su radovi na statičkoj sanaciji zidova, obnovi pročelja te je zamijenjena vanjska stolarija. Druga faza obnove odvijala se tijekom 2023. godine te je dovršena početkom ove godine. U ovoj fazi izvršeni su radovi na sanaciji i uređenju krova te radovi unutarnjeg uređenja u smislu sanacije opločenja poda, restauracije nadgrobnih kamenih ploča, te restauracije postojećih i izvedbe novih klupa prema uzoru na postojeće.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)Marko Ferenac (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Ukupna vrijednost radova u dvije faze iznosila je oko 103.000 eura od kojih je Općina Vižinada izdvojila oko 22.800 eura, Ministarstvo kulture i medija 28.900 eura, Regione del Veneto 36.400 eura, Istarska županija 4.700 eura, Župa sv. Jeronima 6.500 eura, Porečka i Pulska biskupija 1.700 eura te Zajednica Talijana Vižinada 2.000 eura.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko) (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

- Osim njih imali smo i partnere u provedbi projekta koji nisu imali financijsko učešće, ali su bili važni u drugim organizacijskim aspektima, a to su Osnovna škola Jože Šurana Višnjan te udruga Xearte iz Padove, kazao je Ferenac. Izvođači radova bili su žminjska tvrtka Kapitel te lokalni stolarski obrt Finestra. Danijel Simonetti provodio je stručan nadzor, a konzervatorica Sandra Čelić Višnjić iz Konzervatorskog odjela u Puli usmjeravala i pratila tijek radova.

Općinski načelnik zahvalan je Regiji Veneto koja je prepoznala važnost ovog projekta u očuvanju kulturne baštine te je dugogodišnji partner u projektima obnove spomenika i građevina iz vremena Serenissime, ne samo u Vižinadi nego i u drugim mjestima u Hrvatskoj. Ferenac je izrazio nadu da će surađivati i na novom projektu, trećoj fazi obnove crkve koja se sastoji od uređenja drenaže oko crkve i vanjskog okoliša, a sve kako bi se freske dodatno zaštitile od vlage i crkva bolje prezentirala javnosti.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)Neda Šainčić Pilato (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Regija Veneto, regionalnim zakonom iz 1994. godine, konkretno je pridonijela obnovi, očuvanju i valorizaciji kulturne baštine mletačkog podrijetla u Istri i Dalmaciji. Provedba zakona temeljila se na osnivanju stalnog Povjerenstva za valorizaciju venecijanske kulturne baštine u Istri i Dalmaciji, koje je imalo zadaću pružanja odgovarajuće tehničko-znanstvene potpore Regionalnom vijeću u izradi godišnjeg programa intervencije, nadovezala se zamjenica načelnika Općine Vižinada i predsjednica Zajednice Talijana Vižinada Neda Šainčić Pilato, te kazala kako je taj zakon stavljen van snage i zamijenjen novim 2019. godine. U Vižinadi je od 2003. godine nekoliko projekata sufinancirano s ukupno 174.600 eura iz tog izvora: radovi unutarnjeg čišćenja šterne Cisterne Simone Battistella, restauracija pročelja zgrade s lavom, obnova zvonika, datiranog u 16. stoljeće, obnova kuće Maraston na trgu u Vižinadi, objava monografije "Vižinada u vremenu " te obnova pročelja crkve sv. Barnabe i restauracija interijera.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Dožupanica Jessica Aquavita izrazila je zadovoljstvo što su otvorena vrata još jednog obnovljenog istarskog dragulja, male crkve u Vižinadi, ali i što je Istarska županija također prepoznala njenu vrijednost prije dvadesetak godina kada se krenulo putem očuvanja fresaka u Istri. - Takvim aktivnostima pokazujemo da nam je stalo do naše kulturne baštine, do našeg identiteta, kazala je Aquavita. O značaju crkve govorio je povjesničar Valter Baldaš, a crkvu je blagoslovio župnik Leonardo Krakan nakon čega je održana svečana sv. misa.

Kelly's Heroes

Zidne površine crkve sv. Barnabe, krajem 14. stoljeća oslikane su freskama s temom Kristova života od rođenja do uskrsnuća. Otkrivene su slučajno dok je crkva služila kao skladište rekvizita za snimanje ratnog filma Kelly's Heroes. Holivudski ratni spektakl sniman je ljeti 1969. godine, a u njemu su glumile zvijezde američke kinematografije pa se tako Vižinada može pohvaliti da su na njezinim ulicama svoju slavu kalila glumačka imena poput Clinta Eastwooda, Tellyja Savalasa, Donalda Sutherlanda. Do tada, freske znatno oštećene bile su "skrivene" ispod višeslojnih nanosa vapna i žbuke gotovo tri stoljeća. Krajem 1999. godine restaurirane su pod nadzorom Konzervatorskog zavoda iz Pule. Oslikane su po svim zidovima crkvice, vidljive na oko 150 četvornih metara površine. Mnoge su prošarane latinskim i glagoljskim grafitima, a na sceni pakla glagoljaš je zapisao - jao onima koji tamo odu!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter