Ljetne radionice za djecu Etnografskog muzeja Istre

Pregršt zanimljivih, edukativnih i kreativnih sadržaja za djecu i mlade

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Etnografski muzej Istre)

(Foto: Etnografski muzej Istre)


Kao i prijašnjih godina, Etnografski muzej Istre i njegov Centar za nematerijalnu kulturu Istre za ovo ljeto pripremili su pregršt zanimljivih, edukativnih i kreativnih sadržaja za djecu i mlade. Glavni motiv je polaznicima programa omogućiti da dio ljetnih praznika provedu u nešto drugačijem okruženju učeći o kulturnoj baštini istarskog poluotoka. Pazinski Kaštel sam po sebi je inspirativni prostor, a mali grad Pićan svojom ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Programi koje su osmislili djelatnici Muzeja u Pazinu i Centra u Pićnu održavat će se od početka srpnja do početka kolovoza. Da bi se omogućila kvalitetna i opuštajuća atmosfera rad će biti u manjim grupama, stoga je za sudjelovanje prethodna najava kako bi se osiguralo mjesto.

U Etnografskom muzeju Istre u Pazinu za djecu su pripremili Ljetnu Ššiškaonicu koja će se održati od 1. do 5. srpnja. Program je namijenjen djeci od sedam do dvanaest godina. Kroz pet kreativna, avanturistička i zabavna dana djeca će saznati što se sve u muzeju čuva i radi, učiti o kulturnoj baštini Istre. Polaznici će tako sudjelovati u radionicama; Kustos Ššikač, kako bi naučili što i kako radi kustos u muzeju; zatim Pas ili kanica? – pitanje je sad na kojoj će se Ššiškaći upoznati s tradicijskim odijevanjem; na radionici Turist u svom gradu Ššikači predstavljaju mjesto gdje stanuju; radionica Ribice u mojoj mreži djeci približava svijet tradicijskog ribarstva, a Moj kažun tradicijsku arhitekturu Istre. Ovo je samo dio programa uz igraonice i gostovanja iznenađenja koje čekaju djecu u Ljetnoj Ššikaonici pod vodstvom Mirjane Margetić.

Centar za nematerijalnu kulturu Istre u suradnji s Općinom Pićan za djecu i mlade organizira čak dva programa i to Ljetnu Tradicijsku ekspediciju i Glazbenu radionicu. Ljetna TradicijaEkspedicija će se održati od 8. do 12. srpnja, a voditeljica programa je Dunja Ivičić. Kroz ovaj program djeca će otkriti šarenilo nematerijalne kulture Istarskog poluotoka. Narodne priče, legende, običaji, istraživanje začinskog bilja, rad s glinom, izrada domaće tjestenine i igranje starih igara, dio su tema koje očekuju polaznike. Nematerristria magica, Začinsko bilje iz prirode, Začinsko bilje iz prirode, Od zrna do tanjura, neki su od naziva iza kojih se kriju kreativne, edukativne i zabavne radionice.

Glazbena radionica, pod vodstvom Noela Šurana, namijenjena je svima koji se žele pobliže upoznati s istarskim tradicijskim glazbama prve i druge tradicije. U sklopu radionice polaznici će imati organizirano predavanje, slušaonicu, izradu glazbenih instrumenata te zajedničko muziciranje. Programi će se održavati svaki petak tijekom srpnja i prvi petak u kolovozu.

Svi zainteresirani potrebne detalje o načinu sudjelovanja i prijavama mogu naći na web-stranici i društvenoj mreži Etnografskog muzeja Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter