KAMEN PAZIN

Novom linijom za kalanje blokova godišnje će "spasiti" 8.500 tona kamena

| Autor: Dražen Katalinić
Kamenolom Kanfanar jedan je od osam hrvatskih kamenoloma pazinske tvrtke

Kamenolom Kanfanar jedan je od osam hrvatskih kamenoloma pazinske tvrtke


Kamen Pazin, jedna od najznačajnijih proizvodnih tvrtki Istarske županije, obilježava 70 godina uspješnog rada i najavljuje ulaganja od 4,7 milijuna eura samo u ovoj godini za unaprjeđenje tehnoloških procesa i smanjenje ekološkog otiska.

Kao lider u eksploataciji i preradi arhitektonsko-građevinskog kamena, čak 70 posto svojih prihoda ostvaruje na izvoznim tržištima u Europi, Aziji i Americi, pa su proizvodi Kamen Pazina prisutni u cijelom svijetu.

Značajni poslovi

Ove godine njihov kamen korišten je u javnim radovima u Parizu uoči skorih Olimpijskih igara, a među brojnim privatnim i javnim projektima u sedam desetljeća ističe se uređenje interijera zgrade parlamenta u Beču, Nacionalno kazalište u Budimpešti, Muzej znanosti i tehnologije u Šangaju i Grand Hotela Park u Rovinju, popločavanje francuskog Nimesa i talijanske L'Aquile, mosta Ponte della Costituzione u Veneciji kao i rive u Poreču. Na kompetitivnom svjetskom tržištu Kamen Pazin se pozicionirao u premium segmentu te se i u narednom razdoblju namjerava nastaviti fokusirati na proizvode veće dodane vrijednosti, tzv. "cut to size" modelom za zahtjevne projekte.

Ovogodišnje investicije obuhvaćaju pak implementaciju novog ERP sustava, nastavak automatizacije i robotizacije procesa proizvodnje u Pilani za preradu kamena u Pazinu te implementaciju inovativne tehnologije i novih procesa prerade kamena kojima će se postići bolja iskoristivost sirovina, dodatno povećati produktivnost proizvodnje i istodobno smanjiti potrošnja energije.

Oporaba nusproizvoda

- Naše najveće ovogodišnje ulaganje je novo postrojenje za oporabu nusproizvoda iz ostataka postojeće proizvodnje. Linijom za kalanje kamenih blokova iz ostatka kamena stvaraju se potpuno novi proizvodi čime se povećava iskoristivost proizvodnje i potiče cirkularna ekonomija u građevinskoj industriji. Tom linijom ćemo emisiju ugljičnog dioksida smanjiti za 41 tonu godišnje i uz to oporabiti 8.500 tona materijala.

Ekološki otisak nastavljamo smanjivati i daljnjim razvojem podzemnih iskopa, u čemu smo pionir kamenarske industrije na ovim prostorima. Takvi iskopi omogućuju održivu eksploataciju kamena uz maksimalno očuvanje prirodnih resursa, a mi već danas polovicu iskopa imamo pod zemljom, izjavila je Aleksandra Krebel Kostrenčić, direktorica Kamen d.d., tvrtke koja pod koncesijom ima osam kamenoloma u Istri i dva u Dalmaciji te zapošljava 356 radnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter