OCJENJIVANJE VINA ISTOČNE ISTRE

U Svetoj Nedjelji u tijeku su pripreme za Baronovu feštu: Prijavljeno 106 uzoraka od Pule do Kastva

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


U Sv. Martinu u općini Sveta Nedjelja pripremaju se za smotru vina Istočne Istre koja će se održati u sklopu Baronove fešte 16.srpnja za blagdan Svete Ane. Danas ( srijeda) je komisija sastavljena od osam enologa i dva someliera ocjenivala 106 uzoraka vina pristiglih od Pule do Kastva. Tim povodom održana je i konferencija za novinare. Direktorica TZ općine Sveta Nedjelja Bianca Dagostin pozdravila je nazočne te zahvalila svima na dolasku.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

-Ovo je druga godina da organiziramo ovu manifestaciju koja će se održati 26.7. Jako nam je drago da smo uspjeli u tome jer mi smo općina sa velim brojem vinara i da će svi imati priliku kušati ova vina. Ova smotra pridonosi promociji naših vinara i njihovih vina, njihovom povezivanju, podizanju kvalitete vina ali i promociji cijele naše destinacije, rekla je Dagostin a načelnica općine Irene Franković dodala

-Drago mi je da i na ovaj način promoviramo naš kraj. Nakon ove manifestacije Smotre vina istočne Istre i Baronove fešte slijede fešte u Štrmcu i Snašićima te turniri u malom nogometu a već 21.6. organiziramo Noć Šumberskog terana koja za cilj ima brendiranje i promociju Šumberskog terana rekla je Franković. Valter Licul predsjednik udruge vinara i vinogradara Labinštine „Trs“ bio je zadovoljan brojem pristiglih uzoraka

-Moram istaći odličnu suradnju sa općinom Sveta Nedjelja i njezinom TZ. Veliku pomoć dao nam Agroturizam Radičanin i pazinske tvrtke Juritka i E-Kompjuting koje su nam pružile informatičku potporu. Ova smotra obuhvaća vina od Pule do Kastva a ove godine dobili smo rekordnih 106 uzoraka od 34 vinara. Ocjenjivale su dvije ocjenjivačke komisije a za iduću godinu planiramo tri. Rezultati će biti objavljeni naknadno a dodjela nagrada biti će ovdje 26. srpnja u 18 sati nakon čega u 20 počinje Baronova fešta, rekao je Licul.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Na čelu ocjenjivačkog suda bio je dr. Kristian Damijanić sa Veleučilišta Rijeka koji je dodao

- Od 106 uzoraka dobili smo na ocjenjivanje 50 posto bijelih vina, 40 posto crnih i deset posto rozea. Uzorci su bili raspoređeni i ocjenjivani bodovima u pet kategorija. Kvaliteta je bila izuzetna, prednjače bijela vina a posebice Istarska malvazija, rekao je Damijanić.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Odgovarajući na novinarsko pitanje što je sa najavom novog načelnika općine Raša o organizaciji Smotre vina Istočne Istre Licul je rekao da za tako nešto nema šanse nakon tri godine pauze koja je došla zbog korona jer je zbog problema Udruge Trs kao organizatora sa općinom Raša i njezinom TZ pronađena nova lokacija u Svetom Martinu a kako je organizacija velika i skupa ne namjeravaju odustati od te lokacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter