korišten avd uređaj

Crveni križ Bujštine demonstrirao postupak održavanja života u slučaju zatajenja srca

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto: Grad Novigrad)

(Foto: Grad Novigrad)


Na poziv Grada Novigrada, u novigradskoj Sportskoj dvorani Crveni križ Bujštine je pred dvadesetak zainteresiranih građana demonstrirao postupak održavanja života prilikom zastoja srca, uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora, AVD uređaja.

Pročelnik Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti Alen Luk, zahvalio se predstavnicima novigradskih vatrogasaca, ugostitelja, udruga i sportskih klubova na dolasku, uz nadu da im ovaj hvalevrijedan tip edukacije čiji je cilj spašavati ljudske živote ipak neće zatrebati.

(Foto: Grad Novigrad)(Foto: Grad Novigrad)

U gotovo sat vremena, ravnatelj Crvenog križa Bujštine, Hrvoje Kovačević, detaljno je pojasnio sve važne elemente u postupku održavanja života u slučaju zatajenja srca kada je neodgodivo potrebna prva pomoć, naglasivši kako je u tim situacijama potrebno što prije započeti s reanimacijom, nakon provjere svijesti i disanja, te poziva žurnim službama na broj 112 ili 194. Upravo se s primjenom AVD uređaja, pomagala koje kontrolira frekvenciju srca, govori i daje upute što se treba raditi, postupak reanimacije poboljšao. Takav uređaj namijenjen je za korištenje laicima, odnosno osobama koje nisu medicinske struke.

Djelatnice Crvenog križa Bujštine Glorija i Nicol, demonstrirale su primjenu AVD uređaja, te su na kraju edukacije i zainteresirani Novigrađani mogli isprobati praktične vježbe reanimacije.

Na području Grada Novigrada-Cittanova dostupno je više AVD uređaja.

Neki prijenosni nalaze se u sportskoj dvorani, kod DVD-a, te u Aminesovim hotelima i kampovima, a dva fiksna uočljiva vanjska uređaja od prošlog ljeta nalaze se na dvije frekventne lokacije u Karpinjanu, pored plaže na javnom WC-u i Dajli pored Beach bara Belvedere.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter