PROBLEM S DIVLJAČI

Mještani Banjola osjetili su se prozvanima zbog apela da ne hrane veprove: "Za najezdu divljih svinja kriv je nedovoljan izlov, a ne mi"

| Autor: Jelena Milović
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Nakon teksta u Glasu Istre o pojavama divljih svinja na području općine Medulin, na koje nam je ukazala čitateljica iz Banjola te odgovora Manuela Petrića, stručne osobe za provedbu Programa zaštite divljači koji i provode aktivnosti na području općine, javila nam se grupa nezadovoljnih mještana Banjola.

Naime, oni smatraju da u njegovom odgovoru nedostaju neki bitni detalji koji po njihovom mišljenju bacaju drukčije svjetlo na ovu situaciju. Mišljenja su i da smo tekstom svu krivnju svalili na žitelje s obzirom na to da je naš sugovornik u odgovoru apelirao na mještane da ne hrane divlje svinje, jer ih time privlače u naseljena mjesta. Ističu da je Naredbom o izmjenama Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači (Narodne novine broj: 78/23 od 10. srpnja 2023.) propisano da se u lovištima do 1. travnja 2024. godine mora doći do 10 posto od planiranog matičnog fonda divljih svinja te da, s obzirom na ovaj postotak, lovci moraju javno komunicirati brojno stanje divljači na početku godine i dati podatke kako bi se znalo jesu li u propisanom postotku. Osim toga, ova grupa građana navodi i da se iz propisa da iščitati da se divlje svinje mogu loviti tijekom cijele godine, a to se, kažu, ne čini.

- Točno je da je Naredbom o izmjenama Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači propisano smanjenje divljih svinja s 31. 3. 2024. do 10 posto matičnoga fonda, dok je 31. 3. 2023. bilo propisano smanjenje do 50 posto matičnog fonda.

Sukladno navedenoj Naredbi na površinama izvan lovišta Općine Medulin i u Zajedničkom lovištu XVIII/124 "PULA I" u lovnoj godini 2023./24. izlučeno je 50 posto divljih svinja više nego prethodne 2022./23. godine, a čak tri puta više u odnosu na lovnu godinu 2021./22., dok Općina Medulin nije imala Program zaštite divljači. Iz ovih podataka evidentno je da lovci Lovačkog društva Istra i Općina Medulin ulažu maksimalne napore da brojnost divljih svinja svedu na minimum.

Točno je i da se divlje svinje mogu loviti tijekom cijele godine, a lovci Lovačkog društva "Istra" to i čine kako u okviru Programa zaštite divljači u blizini naselja, tako i u zajedničkom lovištu "Pula I" jer su to iste divlje svinje koje se kreću tijekom dnevne migracije. Međutim, to je proces koji traje i njihova brojnost ovisi o nizu faktora unutar ekosustava.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter