uvertira u turističku sezonu

FOTO / Bili smo na Park Food Festu u Novigradu: U ponudi street food prožet bogatstvom istarskih okusa

| Autor: Zvonimir Guzić


Kao uvertira u turističku sezonu, proteklog vikenda je održan 5. Park Food Fest u Novigradu koji je posjetiteljima, među kojima je bio velik broj stranaca, ponudio široku paletu gastro ponude i dobre zabave.

Jedinstvena "street food" manifestacija u ambijentu stare gradske luke Mandrač i parka Novigradskih ribara, festival je tradicionalne istarske kuhinje uz koju ide konzumacija čuvenih vina s novigradskog područja - a to su Degrassi, Demark, Ghira, Leonardo Palčić, Moreno Ivančić, Pervino i Veralda. Za ljubitelje pivskog nektara na raspolaganju su bila craft piva Još jena, bira novigradske konobe Nino i porečka Bura Brew. Ljubitelji aperitiva i digestiva mogli su uživati u rakijama OPG Šegon iz Karigadora.

Iće i piće

Pet lokalnih ugostitelja - Half 8 by Aminess, Amfora, La Taverna, Konoba Nino i Fakin Pizza s juga Istre, u ponudi su imali raznolike vrste jela od kojih su prevladavali okusi mora od brudeta i buzare, do bakalara i salate od hobotnice, ali bilo je tu i pizza, gurmanskih hamburgera i sendviča, te gljivarskih kotlića i tjestenina sa boškarinom. Za desert je bila zadužena konoba Amfora koja je nudila zapečene palačinke sa slatkim sirom.

Svoju prezentaciju su imali i nagrađivani novigradski proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja, Červar i Rheos, čije su zlatne kapi maslina neizostavni dio istarske kulinarske tradicije. Zabavni program bio je upotpunjem živom glazbom, dok je moderator u pauzama na više stranih jezika goste upoznavao s ugostiteljima i principima njihove tradicionalne kuhinje.

- I ovo, 5. izdanje Park Food Festa bilo je uspješno. Manifestaciju je posjetilo nekoliko tisuća ljudi, što turista, što domaćih, te je prodano više od tri tisuće porcija. U dva dana festivala, posjetitelji su mogli kušati zaista odlična i raznovrsna domaća jela i istarske proizvode te smo vrlo zadovoljni kvalitetom cjelokupne ponude koju su za ovo izdanje pripremili naši vrijedni domaćini: od lokalnih vina, craft pive, rakije, maslinovih ulja do vrlo ukusnih tjestenina, brodeta, buzara, originalnih sendviča, gljivarskog kotlića, burgera i pizza.

Bilo je više od dvadeset raznih jela, od onih karakterističnih za street food evente do pravih domaćih istarskih specijaliteta spremljenih s lokalnim namirnicama. Uz gurmansku ponudu, nije izostalo ni zabave, glazbe i dječje animacije, a za ovu smo priliku ponovo aranžirali Park ribara u znaku mora, što je svakako doprinijelo još ugodnijoj i veseloj atmosferi.

Sam ambijent novigradskog Mandrača i parka pokazao se jedinstvenim prostorom za održavanje takvih evenata i već pripremamo sljedeće izdanje koje će se održati početkom studenog, rekla nam je Vesna Ferenac, ravnateljica Turističke zajednice Grada Novigrada.

Humanitarna akcija

Vruće i sparno vrijeme tjeralo je goste u hladovinu parka Novigradskih ribara koji je u jednom svom dijelu bio pretvoren u restoran na otvorenom gdje su mnogi uživati u autohtonim delicijama.

Drugi dio pripao je najmlađima koji su uživali u dječjim radionicama, a na rubu parka bio je smješten i štand s tetama iz Dječjeg vrtića "Tičići" na kojem su u ponudi bili razni suveniri koje su izradili dječji vrtići iz pet istarskih gradova Novigrada, Brtonigle, Umaga, Buzeta i Pule u sklopu humanitarne akcije "Klupica za srce" za poboljšanje i unapređenje uvjeta življenja djece koja odrastaju u dječjem domu "Ruža Petrović" u Puli.

Akcija se sastojala od toga da djeca u vrtiću uz pomoć odraslih naprave klupicu za park koja bi se uz određenu dobrovoljnu donaciju ponudila gradu na otkup, tako da su pored štanda u parku bile izložene klupe iz spomenutih gradova i vrtića uz još dvije, klupicu talijanskog Dječjeg vrtića "Girasole" iz Novigrada, te novigradskog umjetničkog ateliera "Agata" koji su se također odazvali humanitarnom pozivu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter