održano slavlje

Svečani doček u Pomeru: Borna Zohil među najboljim svjetskim sportašima

| Autor: Mihael Stojanović


Općina Medulin organizirala je svečani doček za Bornu Zohila, mladog paraolimpijca iz Stolnoteniskog kluba Pula, povodom njegovog plasmana na ovogodišnje Paraolimpijske igre u Parizu. Zohil je pobijedio na kvalifikacijskom turniru u tajlandskoj Pattayi, čime je osigurao mjesto na Paraolimpijskim igrama koje će se održati od 28. kolovoza do 8. rujna ove godine u Parizu. Tri mjeseca prije početka 17. ljetnih Paraolimpijskih igara, Borna Zohil, 17-godišnji član STK Pula, ostvario je fantastičan rezultat pobjedom na posljednjem kvalifikacijskom turniru.

Nina Žufić u ime Općine uputila je pozdrave brojnim okupljenima, između ostalog predstavnicima Sportske zajednice Istarske županije, Sportske zajednice Grada Pule, Sportske zajednice Općine Medulin, Stolnoteniskog kluba Pula, Darku Spliću, Borninom treneru i najvećoj podršci, uz roditelje, Bogdanu Đokiću, zatim predstavnicima Turističke zajednice Općine Medulin, Odbora za sport Općine Medulin, svim općinskim vijećnicima i vijećnicama, predsjedniku i svim članovima Mjesnog odbora Pomer, te načelniku Općine Medulin.

(Snimio  Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

O pripremama

Mladi paraolimpijac Borna Zohil kazao je da je išao u Tajland na kvalifikacijski turnir za Pariz.

- Nije bilo stresa, a stigli smo pet dana ranije kako bismo se privikli na vremensku razliku od 6 sati tako da prva dva dana su bila prilagodba. Bio sam s trenerom i ostatkom reprezentacije koji su se također pokušali kvalificirati, kazao je Zohil te izjavio da iako prati stolni tenis, nema svog idola u svijetu sporta. Njegov dan se sastoji od škole, treninga i spavanja, i tako u krug, kaže. U budućnosti bi se volio profesionalno baviti stolnim tenisom i time postići vrhunac karijere. U konačnici, Zohil se zahvalio svima koji su došli jer mu to iznimno znači.

(Snimio  Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Bogdan Đekić, trener stolnoteniskog kluba Pula, trener je već 25 godina.

- Uvijek sam bio u stolnoteniskom klubu Pula. Prvih sedam, osam godina sam radio sa ženskom ekipom, a nakon toga smo krenuli s generacijom u kojoj je Borna počeo trenirati, u muškoj ekipi. Trenutno sam trener kadetske i juniorske reprezentacije.

Borna je stolnotenisač za poželjeti - vrijedan, marljiv, skroman i ponizan. Spreman je na odricanja i to ga je dovelo do ovog rezultata. Da bi došao na Tajland, postoje Pro Tour turniri na kojima je Borna počeo nastupati prije pet godina i tu se skupljaju bodovi. Kroz neko vrijeme došli smo na korak do direktnog plasmana na Olimpijadu, ali nam je izmaklo za 21 bod.

 (Snimio Mihael Stojanović) (Snimio Mihael Stojanović)

Borna je bio prvi favorit na Tajlandu, bio je prvi nositelj turnira i ja sam bio s njim cijelo vrijeme. Postoji ranking lista na kojoj se bodovi skupljaju kroz godine, nastupima na tim turnirima napreduješ. Dvanaest igrača sa svjetske rang liste je ušlo. Ostala nam je prilika da kroz ove kvalifikacije prođemo, i samo je pobjednik prolazio s kvalifikacija. Borna je osvojio svoj prvi turnir, gotovo je zaplakao Đekić na kraju.

- Hvala vam svima, tu su roditelji, posebno Danijel, tiha sjena našeg kluba, prava legenda. Hvala svim roditeljima jer nas prate i podržavaju. Mi smo jedan tim, jedna obitelj. Često imamo neslaganja i ljutnje, ali vjerujte mi, ovo je fantastična obitelj i ponosan sam što sam dio nje, zaključio je emotivnim riječima trener.

Olimpijsko selo Pomer

Iz Pomera dolaze čak dva olimpijska kandidata - Martin Dolenc i Borna Zohil. Martin Dolenc, prvi hrvatski ‘kajtaš’, izborio je nastup na Olimpijskim igrama, dok je Borna Zohil također osigurao svoje mjesto. Kirac je čestitao obojici i poželio im uspjeh na Olimpijadi. Publika je snažno zapljeskala, a Nina Žufić je uzviknula: »Zovite nas Olimpijsko selo!« zbog dva olimpijska kandidata iz malog Pomerca.

Općina Medulin daje podršku mladim sportašima, te je tako u rujnu 2023. godine organiziran doček za Martina Dolenca, kao i prekjučer za Bornu Zohila, sve u organizaciji Općine Medulin. Nina Žufić dodala je da će Borna proslaviti rođendan u Parizu. Žufić je spomenula kako će mladi paraolimpijac ubrzo napuniti 18. godina te da završava smjer geodetski tehničar, u Tehničkoj školi te je zahvalila nastavnicima na prilagodljivosti prema Borinim sportskim obvezama. Borna je već 10 godina član stolnoteniskog kluba, a ove godine slavi i malu jubilarku uz punoljetnost, istaknula je.

- U Pattayi su se dijelile posljednje stolnoteniske vize za Pariz - 11 u muškoj i 10 u ženskoj kategoriji, a jednu od njih je osvojio i naš Borna, osvojivši prvo mjesto u kategoriji 8 stojećih igrača, kazala je Žufić.

Jedan olimpijac na 200 stanovnika

Darko Šplajt započeo je svoj govor pozdravom:

- Što reći, ovdje su emocije na vrhuncu. Svi su svjesni što znači ovaj rezultat osim Borne. Kad postane svjestan što je postigao, sigurno će se drugačije ponašati, rekao je Šplajt te istaknuo Bornine uspjehe:

- Borna je osvojio medalje 2017., 2019., i 2022. godine. Njegov trud i postignuća su zaista impresivni. Čestitam predsjedniku mjesnog odbora Pomer. jer se može pohvaliti najsportskijim mjestom na svijetu. Imati jednog olimpijca na 200 stanovnika je zaista velika stvar, rekao je Darko Šplajt.

Otac Sandi započeo je govor sa smješkom, te iskazao poštovanje svima;

- Meni bi bilo lakše pričati o poljoprivredi nego o svom sinu. Mi kao roditelji smo jako ponosni na našeg sina i veseli nas u svim njegovim igrama. Kad su mi javili da se plasirao na paraolimpijadu, nisam znao jesam li plakao ili se smijao - suze su samo tekle od sreće. On je toliko skroman da nije ni svjestan što je postigao. Hvala mu što je usrećio mene, cijelu obitelj i sve vas, rekao je Sandi.

(Snimio  Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Dogodila se i smiješna anegdota jer jedan glas iz publike rekao da mora održati obećanje o prestanku pušenja te se otac Sandi vratio na pozornicu te se prisjetio: »Prije sedam godina, Borna me stalno pitao kad ću prestati pušiti, ja sam samo bubnuo: ‘Kad se plasiraš na olimpijadu.’ Nije mislio da će se to stvarno dogoditi te je rekao da iako još nije, prestat će pušiti.

- Kad se Borna rodio, puno smo putovali u Zagreb kod doktora. Prvo je krenuo trenirati plivanje, dvije godine u Valbandonu, a u drugom razredu osnovne škole u Banjolama, stolnoteniski klub Pula organizirao je tečaj stolnog tenisa. Tako je Borna počeo trenirati stolni tenis, iako nije znao ni držati lopticu, u početku. Danas nema šanse da osvojim niti jedan poen protiv njega i jako sam ponosan na njega. Nisam imao hrabrosti gledati finale. Bio sam na poslu, zvao sam suprugu i punicu, oni su gledali, ali nisu mogli javiti rezultate. Prvi mi je javio jedan roditelj čiji sin trenira u stolnoteniskom klubu Pula. U tom trenutku su suze samo krenule. Borna nas je sve usrećio svojim uspjehom, rekao je Bornin otac Sandi.

(Snimio  Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter