bolji uvjeti za turističke djelatnike

Sindikat i uprava dogovorili veće plaće i naknade radnicima u hotelu Maslinice u Rapcu. Evo koliko im se povećava plaća

| Autor: Branko Biočić
(Foto: Hotel Maslinice)

(Foto: Hotel Maslinice)


Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Uprava Maslinice d.o.o. Rabac sklopili su Anex br. 1. Kolektivnog ugovora i Sporazum o povećanju materijalnih prava za 2024. godinu. U ime Sindikata, Anex i Sporazum je potpisala sindikalna povjerenica Nataša Fable, a u ime poslodavca, prokurist Maslinice Edvard Lesnik.

S plaćom za lipanj, kolovoz i rujan, svim radnicima će se isplatiti nagrada u visini od 150,00 eura neto, a za srpanj u visini od 250,00 eura neto. Svim radnicima isplatiti će se i božićnica u maksimalnom neoporezivom iznosu od 700 eura, pod uvjetom da su radili svih 12 mjeseci u godini, odnosno razmjerni dio ako su radili najmanje 2 mjeseca.

Po prvi put, osigurava se i dar u naravi u maksimalnom neoporezivom iznosu od 133,00 eura kojeg ostvaruju radnici koji su u radnom odnosu bili 12 mjeseci, odnosno razmjerni dio ostvaruju radnici koji su u radnom odnosu bili najmanje tri mjeseca. Radnici koji imaju prebivalište na području sjedišta poslodavca, odnosno nisu koristili smještaj kod poslodavca s plaćom za listopad ostvaruju pravo na dodatnu nagradu od 420 eura neto, pod uvjetom da su radili najmanje šest mjeseci.

Od 1. lipnja ove godine, svim radnicima koji ne koriste usluge smještaja kod poslodavca, povećava se koeficijent radnog mjesta, odnosno plaća i to za deset posto ako im je osnovna bruto plaća do 1100 eura bruto, odnosno za sedam posto, ako im je osnovna bruto plaća iznad 1100 eura.

To je već treća godina za redom da se plaće povećavaju od 7 do 10 posto, a najniža osnovna bruto plaća za najjednostavnije poslove iznosi 878,24 Eura na koju se obračunavaju i razni dodaci kao što su; dodatak za minuli rad od 0,5 posto po godini radnog staža, odnosno za rad nedjeljom i praznikom za 50 posto, 10 posto za dvokratan rad i 30 posto za noćni rad.

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije ocjenjuje da su u posljednje tri godine učinjeni značajni pomaci u materijalnim pravima radnika, čime je Maslinica postala ozbiljan konkurent na tržištu rada, posebno na lokalnom tržištu. Vjerujemo da će dodatna materijalna prava za radnike koji nisu na smještaju kod poslodavca motivirati domicilne radnike za rad u Maslinici.

-Uprava i vlasnici Maslinice su svjesni da je za daljnji razvoj kompanije neophodno imati dobar tim sastavljen od lokalnih radnika i menedžera a kojeg ćemo u sezoni pojačati sa uvoznom radnom snagom, rekao je Edvard Lesnik, prokurist u Maslinici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter