Nova turistička ponuda u Motovunu

Uveden sustav javnih električnih brdskih bicikala, namijenjenih lokalnom stanovništvu i brojnim posjetiteljima

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: TZ Motovun)

(Foto: TZ Motovun)


Sustav javnih električnih brdskih bicikala, namijenjenih lokalnom stanovništvu i brojnim posjetiteljima Motovuna, turističkog dragulja unutrašnjosti Istre, od ove sezone obogaćivat će turističku ponudu na području motovunske općine.

Moderna tehnologija

U postupku nabave, Općina Motovun je za isporučitelja opreme odabrala tvrtku Sustav javnih bicikala iz Zagreba, licenciranog Nextbike partnera. Nextbike sustav javnih bicikala prvi je i najveći ovakav sustav u regiji, tako da će motovunska općina kroz ovaj sustav postati dio mreže od 400 gradova u svijetu, u kojima se jedinstvenom registracijom mogu koristiti bicikli iz javnog sustava gdje god je on implementiran.

Nadstrešnica za sustav javnih bicikala sa stalcima za parkiranje i punjenje električnih bicikala, postavljena je u podnožju Motovuna, na asfaltiranom parkingu preko puta ambulante. Na raspolaganju su četiri pametna električna brdska bicikla, opremljena najmodernijom tehnologijom i GPS praćenjem.

(Foto: TZ Motovun)(Foto: TZ Motovun)

Za nabavu brdskih električnih bicikala, kazao je direktor Turističke zajednice David Matković, u Općini Motovun odlučili su se zbog zahtjevnije konfiguracije terena. Na motovunskom području osim legendarne Parenzane, biciklistima korisnicima sustava na raspolaganju su tri MTB staze - Veli Jože (br. 601), Voćni put (br. 602) i Stara ferata (br. 603), a uz pomoć električnog motora se vrlo lako i bez puno truda mogu odvesti i do starogradske jezgre Motovuna, prije ili poslije obilaska prekrasnih krajolika sjeverozapadne Istre. Autonomija elektromotora je dovoljna za odvoziti minimalno 60 kilometara, no uz optimalno korištenje snage elektromotora može se i produljiti.

Korištenje sustava javnih bicikala vrlo je jednostavno. Potrebno je na mobilni uređaj instalirati besplatnu aplikaciju Nextbike pomoću koje se korisnik registrira, otključava i koristi bicikle po načelu »pay as you go« po cijeni od 1,33 eura za 30 minuta. Po završetku korištenja, bicikli se vraćaju na stanice s koje su preuzeti te se bicikl zaključava, nakon čega aplikacija automatski izvršava obračun.

Outdoor segmet

Ovom investicijom, nastavlja se širiti turistička ponuda destinacije, s posebnim naglaskom na outdoor segment, koji se u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Motovun kontinuirano nadograđuje, kako bi se poboljšali uvjeti boravka sve većeg broja posjetitelja kojima je outdoor ponuda glavni motiv dolaska u destinaciju.

Ukupna vrijednost investicije je 26.250 eura plus PDV s time da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirano 40 posto vrijednosti projekta. Općina Motovun je sustav ustupila na upravljanje Motovun park d.o.o., društvu za komunalne djelatnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter