Javnozdravstveni projekt

Inicijativa #SaveYourSkin u Umagu: Mnogobrojni Umažani na besplatnom pregledu madeža

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


U sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin, koje ovog proljeća organiziraju La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora, u Umagu se održava besplatan preventivni pregled madeža. Mnogobrojni građani su već od devet sati na rivi pored IKB-a, kad se počelo sa pregledima u dva kombija pretvorena u ordinacije, strpljivo čekali na svoj red. Pregledi se uz dvije polusatne pauze vrše sve do 20 sati, a u prvih sat vremena obrađeno je nešto više od dvadeset građana.

Umag je posljednji od devet hrvatskih gradova među kojima su bili Virovitica, Đakovo, Vinkovci, Ogulin, Knin, Metković, Malinska i Zagreb kao početna točka, gdje se ovog proljeća provodila ova zdravstveno preventivna akcija.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Prema europskoj statistici, Hrvatska je na visokom, četvrtom mjestu prema smrtnosti od melanoma. S ciljem edukacije građana o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom, posljednje dvije godine provodi se projekt #SaveYourSkin, u sklopu kojega je obavljeno 2245 besplatnih pregleda madeža među kojima je otkriveno 70 promjena na koži sumnjivih na zloćudne tumore.

Inicijativa #SaveYourSkin koju je pokrenuo dermokozmetički brend La Roche-Posay uključuje edukaciju građana, uz redovite besplatne preglede madeža, te učinkovitu zaštitu od sunca pomoću krema sa zaštitnim faktorima te stručne savjete dermatologa.

Prema izjavama stručnjaka rak kože je izlječiv u velikom postotku ako se otkrije na vrijeme, zato se akcija #SaveYourSkin provodi u gradovima u kojima je deficitaran broj dermatologa ili ih uopće nema.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter